fbpx

ЗАРАЗА! Мигрант заражен маларијом побегао из болнице и лута Београдом

0
(0)

Београд – Пре две недеље код тројице миграната у Београду откривена је маларија. Они су одмах смештени у карантин Клинике за инфективне и тропске болести, али је један је од њих побегао.

Маларија – инфективна болест коју преносе комарци стигла је у Србију, а донели су је мигранти, који су се највероватније заразили у својим земљама или на путу ка нашој.

Оболели су смештени у карантину Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, међутим, један од њих је одатле побегао и сада шета Београдом.

Болест је код њих откривена још пре две недеље. Заражени мигранти одмах су смештени на Клинику за инфективне и тропске болести у Београду, у којој се одмах приступило њиховом лечењу. После пар дана боравка у карантину, један од њих је побегао.

„Маларија је дијагностикована код тројице миграната од којих су двојица из парка код Железничке станице, а један је у Центру за прихват азиланата у Крњачи. Сва тројица су одмах пребачена у карантин, али је један побегао после пар дана јер није могао да борави у затвореном простору. Он се, колико ми располажемо информацијама, и даље налази у Београду“, наводи извор „Телеграфа“.

Он додаје да је права срећа да се ова болест не преноси са човека на човека, јер би се у том случају проширила муњевитом брзином.

– Ипак, ситуација није нимало безазлена с обзиром на то да се наши комарци лако могу заразити уједом оболелог пацијента и самим тим повратити ову болест коју смо искоренили пре више од 50 година. Притом, страхује се да има још оболелих миграната – каже саговорник.

Симптоми болести се код заражене особе јављају за седам до 14 дана или чак и осам до 10 месеци након уношења паразита. У првих неколико дана симптоми су исти као и код других болести које узрокују бактерије, вируси или паразити – повећана температура, главобоља, умор, појачано знојење, повраћање…

Међутим, могу се јавити и сув кашаљ, болови у мишићима, повећана јетра али и нервна дисфункција и губитак свести.

Телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија по нивоу заражености коронавирусом претекла Аустрију и Немачку и сустигла Француску

5 (1) Други налет корона вируса подигао је укупан ниво заражености у Србији у толикој …

Израел Шамир: Зашто се на хебрејском Ковид чита као Дибук – демон кабалиста?

5 (10) Ко хоће себе да затвори, нека то учини. Али не смемо прихватити право …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *