fbpx

Због Вучићевог споразума с фирмом из Емирата држава губи око три милиона евра (видео)

0
(0)

Током претходне две године компанија Ал Равафед Србија, у већинском власништву фирме из Емирата, обрађивала је више од 3.500 хектара државног пољопривредног земљишта, а да за коришћење те земље до данас није платила ни динара. Према истраживању Инсајдера, да је то земљиште дато на коришћење локалним пољопривредницима путем лицитација, држава би за две године приходовала око три милиона евра.

Према Уговору који је с Ал Раwафедом потписан 2014, компанија Ал Равафед Србија добила је на коришћење 3.534 хектара државних ораница у погону Карађорђево, којима је управљала Војна установа Моровић. Заузврат, уговорено је да Ал Равафед исплаћује ВУ Моровић 20 одсто годишњег профита на том земљишту.

После вишемесечног инсистирања новинара Инсајдера да нам се доставе информације о томе колико на основу уговореног процента Војска зарађује од посла с партнерима из УАЕ, министар одбране Зоран Ђорђевић је тек недавно за Инсајдер рекао да Ал Равафед за сада није уплатила никакву накнаду за коришћење државне земље.

У време када је склопљен уговор с Ал Равафедом, око тог земљишта спориле су се Војна установа Моровић, односно Министарство одбране, и Општина Бачка Паланка.

Позивајући се на Закон о пољопривредном земљишту, представници бивше власти Општине Бачка Паланка су захтевали да се парцеле погона Карађорђево врате у надлежност Општине и према закону издају путем лицитација. Исти став тада су заузели и Покрајинска влада, Министарство пољопривреде и Државни ревизор.

И поред тога, до 2014. ово државно земљиште је бесплатно користила Војна установа Моровић, али и фирме с којима је супротно закону склапала уговоре о подзакупу.

Након тога, земља је уступљена већински приватној компанији Ал Равафед Србија, која је за сада такође користи без плаћања накнаде.

Уздржавају се да критикују споразум

Бивши општински званичници и пољопривредници који су пре само три године гласно негодовали због чињенице да им није омогућено да обрађују државно земљиште, о аранжману с Ал Равафедом данас су спремни да говоре само незванично.

Образложења која су навели одбијајући да стану испред камере Инсајдера своде се на уверење да њихови аргументи неће ништа променити, али и страх од “одмазде” због јавног критиковања државног споразума.

Пољопривредници који су у једном тренутку узурпирали оранице у Карађорђеву сведоче да су због тога били привођени. Неколико локалних функционера који су 2012. и 2013. тражили да се земљиште врати Општини и понуди у закуп на лицитацијама у међувремену су смењени.

Мирослав Ивић, председник Удружења пољоривредника Бачке Паланке, пре неколико година се такође залагао да се спорно земљиште издаје на општинским лицитацијама. Он је данас члан Градског већа задужен за област пољопривреде, шумарства и водопривреде и једини је пристао да говори за Инсајдер.

Ивић је рекао да према његовом мишљењу уговором с Ал Раwафедом општина није оштећена јер је одлуку донела Влада, а Бачка Паланка одлуку Владе поштује.

Он је навео и да је на лицитацијама просечна цена закупа државног пољопривредног земљишта у Општини Бачка Паланка, у претходне две године, износила 420 до 430 евра по хектару годишње.

Да је земљиште, које већ две године без накнаде користи Ал Раwафед, издато у закуп на лицитацијама по просечној цени оствареној у Бачкој Паланци, држава би од тога могла да да приходује око три милиона евра.

Такође, локални пољопривредници би имали могућност да обрађују дупло више државне земље него што им је доступно данас, а део остварених прихода би се сливао у буџет кроз потрошњу.

У Општини Бачка Паланка има више од 5.000 регистрованих пољопривредних газдинстава.

Уговором Владе Србије и компаније Ал Раwафед из УАЕ основано је заједничко предузеће Ал Раwафед Србија, у ком арапски партнери имају 80 одсто власништва, а држава Србија 20 одсто. Компанија је по повлашћеним условима купила или добила у закуп 10.470 хектара пољопривредног земљишта у Бачкој.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

3 Коментара

  1. Ma ajd’ Vučić će dozvoliti da država izgubi, ne tri miliona evra, već ni evro, jedino ako je oprostio njegovoj braći, ne znam po kojoj osnovi, iz Emirata. On gine za svoju državu i svoj narod, a kada se bolje razmisli “boli” ga ku*ac i za državu i za narod i za penzionere, kojima nemilosrdno otima penzije i finansira druge sporedne obaveze i pomaže stranih investitora domaćim parama i poklanja zemlju braći o trošku naroda. Pametnije mu je da finansira Emirate, imaće ličnu korist, a štetu prebacuje narodu. Čudo, koliko ga zaista neizmerno voli, a kada se seti zabolega dupe ili usta sve jedno za narod. Tek koliko će tog istog naroda koštati «Beograd u vodi», ako preživi.

    • Вучић гази. Он гази све и погазио је све. Преостаје да, на крају, изгази и себе. Оно што није успео да изгази, враћа се да га догази “брже, јаче, боље(!)”.

  2. Драги моји Срби шта нам ради ово шиптарско копиле?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *