Жетва пшенице почиње раније: Због слабог рода очекују се ниске откупне цене

Жетва пшенице почиње раније: Због слабог рода очекују се ниске откупне цене

0
(0)

Због натпросечно високих температура ових дана, пољопривредни произвођачи очекују да би жетва пшенице могла почети десетак дана пре уобичајеног рока.

Жетва јечма на северу Војводине почеће већ средином наредне недеље. Душан Пилиповић, пољопривредни произвођач из Kрајишника, претходне јесени пшеницу је засејао на површини од десет хектара, али због бројних проблема током вегетације ове производне године не очекује висок принос.

„Засејао сам десет хектара, али не очекујемо ништа, род ће бити јако лош зато што је напала болест, па је пшеница касно никла и ретко“, објашњава Пилиповић и додаје да неће моћи да покрије уложено.

„Тешко да ћемо моћи да покријемо уложено, цену нећемо добити, јер тек кад откупе жито цена расте, а када се коси цена је најмања“, објашњава Пилиповић.

Дуг сушан период током јесени и зиме продужио се све до средине априла, а тада је за мање од месец дана пало између 250 и 300 литара кише по квадратном метру што није забележено у протеклих пола века, да би на крају тропске врућине које ових дана прелазе тридесет степени погоршале ионако тешку ситуацију.

„Што се тиче температуре оне већ не погодују пшеници, скраћују период наливања, убрзавају сазревање и даље зависи од тих температура када ће почети жетва и колико ће све бити убрзано. Свакако да ће се све то одразити све и на смањење приноса“, истиче Зорица Рајачић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Овогодишња жетва јечма на северу Србије могла би кренути већ крајем наредне недеље, а први откоси пшенице за петнаестак дана.

У Србији је претходне јесени засејано 550 до 600 хектара.

Ртс.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сунцокрет потцењен монополом

Сунцокрет потцењен монополом

5 (1) Сунцокрет је на пољима Баната одлично родио, наредних дана зрењанински ратари почињу жетву …

Пољопривредници Долова најавили протест због мизерне откупне цене сунцокрета

Пољопривредници Долова најавили протест због мизерне откупне цене сунцокрета

5 (4) Удружење пољопривредника „Доловачки паори“ најавили су протест због изузетно ниске цене сунцокрета која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend