Економија

Четири траке аутопута преко Пештери, а не преко Златибора

Ужице – Куда ће ауто-пут од Пожеге даље ка црногорској граници, питање је које се још увек покреће, мада државни званичници повремено истичу да је коначна одлука о томе већ донета. Да ли је боље преко Ивањице и Пештери, краћом и јефтинијом трасом али слабо настањеним подручјем са скромном фреквенцијом саобраћаја и суровим зимама које отежавају одржавање? Или преко Златибора, нашег најпосећенијег туристичког центра, па даље подножјем Златара и долином Лима поред неколико већих места?

Стручнополитичке процене мењале су се минулих година: испрва је златиборска варијанта помињана као извесна, да би у овој деценији превагнуо став да је пештерска повољнија и већ одабрана. И док су те расправе некад узимане с резервом – јер су отваране и кад метар Коридора 11 није био направљен – сада, кад се ауто-пут већ примиче Западној Морави, постаје актуелно куда ће из моравске котлине даље окренути.

Тим пре што су добар део југозападне Србије стране инвестиције заобишле, поред осталог и због недостатка ауто-пута и редовних авио-линија. У Слободној зони Ужице рекли су нам да страни инвеститори долазе овде с намером да улажу у ову извозно оријентисану привреду, али кад одустану – а то већина чини – најчешће одлуку образложе лошим саобраћајним везама овог краја с главним градом.

Није онда изненађујуће што је већ на првом састанку савета Златиборског округа у разговору с председницима општина покренуто и питање трасе будућег ауто-пута. Нови окружни начелник Димитрије Пауновић (СНС), оценио је ову тему као изузетно значајну за државу и овај округ.

Зорана Михајловић: Пут преко Златибора био би пола милијарде скупљи, а пролазио би кроз националне паркове Тару и Увац, што је еколошки озбиљан проблем
– Ми се не боримо само за интересе грађана овог дела Србије, већ и за интересе државе. Зато покушавамо да укажемо и на евентуалне пропусте који не бисмо желели да се десе. Ако смо већ ушли у међународне договоре око коридора и траса, у овом тренутку би било најбоље да држава Србија приступи изградњи једне деонице ауто-пута Е-761, који преко Крушевца, Краљева и Чачка води до границе са Републиком Српском. То је деоница која иде од Пожеге до Мачката. И да се тада, тек након изградње ове деонице, кроз науку и математику донесе одлука где ће се ка Црној Гори одвајати крак ауто-пута Е-763.

Трагом таквог става у начелству Златиборског округа, питали смо ресорну министарку Зорану Михајловић приликом њене недавне посете Златибору да ли је држава коначно одабрала трасу. Она је најпре истакла да доноси лепу вест за овај округ кад је реч о путној инфраструктури: „Ми ћемо у следећој години уложити 10 милиона евра у путну инфраструктуру зато што мислимо да је врло важно да прилази Златибору као туристичком центру буду много бољи и квалитетнији“. При томе, министарка није прецизирала да ли је реч о градњи нових или обнови постојећих путева.

А на инсистирање „Политике“ да се ипак изјасни о предлогу представника Златиборског округа поводом трасе будућег ауто-пута, додала је да је упозната са одлукама састанка код новог начелника Пауновића.

– Вероватно да знате да су раније биле четири варијанте овог ауто-пута. И није ова влада донела одлуку. Ова влада је још једном урадила економску, финансијску и еколошку анализу куда треба да иде ауто-пут. Иако су жеље биле да овуда (преко Златибора) иде ауто-пут, чињенице су следеће: прво, пола милијарде је скупље, а пролази и качи националне паркове Тару и Увац, дакле еколошки је то озбиљан проблем. Много је ово и тежа траса, било би већих проблема при изградњи и више времена би требало да се овуда ауто-пут направи. Из тог разлога су и претходне владе донеле одлуку да траса иде преко Пештери, а ми смо на ревизионој комисији потврдили да ће ићи тим правцем – одговорила је Зорана Михајловић.

Аутор: Бранко Пејовић, Политика

Фото С. Јовичић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!