Економија

Хрватско решење за „швајцарце“ – фиксни курс

ПОСЛЕДЊА одлука Врховног суда Хрватске о кредитима у “швајцарцима” донела је и велику победу штедишама, јер су судије пресудиле да су банке незаконито и једнострано повисивале камате. Сада следи још једна правна битка, а то је поврат преплаћених камата, што би био и епилог дуге борбе штедиша са банкама.

Све је почело пре девет година када су грађани масовно узимали кредите у “швајцарцима”. Хрватска народна банка је ћутала, иако су из швајцарских банковних кругова долазиле информације да нешто није у реду. Јефтиније се показало драстично скупљим, па је убрзани раст курса са 4,68 на 7,66 куна довео људе до зида. Рате су порасле за 75 одсто, па је, на пример, рата за стамбени кредит од 100.000 евра скочила од 4.070 куна на 7.160 куна. Дужници нису могли ништа, јер више нису били кредитно способни да дижу кредите у еврима и рефинансирају оне у “швајцарцима”. Грађани су понављали да им у банкама нико ништа није говорио када су дизали кредите.

У време владе Зорана Милановића дошло је до ивице пуцања и донесена је одлука да се смање каматне стопе и фиксира курс који је био 2015. Влада је донела и одлуку да се кредити из “швајцараца” претворе у евре. Банкари су се побунили, тврдили да то није законски регулисано, претили тужбама, а држава је давала пореске олакшице банкама. У хитну парламентарну процедуру ушао је Закон о потрошачком кредитирању и курс франка је фиксиран на 6,39 куна на рок од годину.

Фиксни курс донео је олакшање, али решење није било коначно. Европска комисија реаговала је годину дана после и тврдила да се конверзијом “швајцараца” крше закони ЕУ. За многе је решење дошло прекасно јер су већ морали да капитулирају, престану плаћати кредите и остану без стана. Власт је ипак била задовољна, Милановић је поручио: “Једном за сва времена решили смо проблем франка.”

У удружењу “Франак” нису баш тако мислили, а ређале су се драме људи који су годинама били измучени отплатом кредита.

Хрватско решење за „швајцарце“ - фиксни курс

ТУЖБЕ ВРАЋАЈУ ПАРЕ

ПРЕСУДЕ судова враћају дужницима хиљаде куна преплаћеног курса и камата. “Сада само чекамо одлуку Врховног суда о праву на преплаћене камате”, каже саборски посланик Горан Алексић, који је био ангажован у дугој борби штедиша за своја права.

Ј. КЕРБЛЕР, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!