Економија

Укида се повраћај ПДВ на беби опрему, цигарете скупље

Скупштина Сребије усвојила је измене закона којима се одређује да ће у наредне две године претплата за РТС бити 150 динара. Цигаре ће у 2017. поскупети, а изгласано је и да се укине повраћај ПДВ за беби опрему.

За РТС и РТВ и у 2017. и у 2018. години издвајаће се из државног буџета и даље четири милијарде динара.

То је предвиђено усвојеним изменама и допунама Закона о јавним медијским сервисима и допуна Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.

Доста је било и Двери су саопштиле да Александар Вучић бежи од посланичких питања. Бошко Обрадовић изјавио је да се целу ноћ у Скупштини Србије радило да не би било седнице на којој председник Владе и министри одговарају на посланичка питања.

Посланици су усвојили и измене и допуна Закона о систему плата запослених у јавном сектору којим се помера рок за доношење закона о платама запослених у јавним службама за 1. јануар 2018. године.

Укида се повраћај ПДВ за куповину хране и опреме за бебе

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о пореза на додату вредност  којим се укида право на повраћај ПДВ за куповину хране и опреме за бебе, али тек након усвајања Закона о финансијској подршци породици с децом којим ће бити предвиђена једнократна исплата накнаде за куповине опреме за бебе.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, изјавила је раније да ће бити процењена вредност повраћаја ПДВ-а који су родитељи захтевали, и да ће се на основу тог износа дефинисати нова надокнада коју ће породице добијати, а која ће бити доступна свима.

Држава ће исплатити дуг Петрохемије

Скупштина Србије усвојила је закон којим је утврђено да држава исплатити дуг Петрохемије из Панчева од 105 милиона евра према Нафтној индустрији Србије. Дуг ће бити исплаћен у шест рата, а прва рата од 20 одсто дуга биће исплаћена до 31. децембра 2016. године. Остале рате биће исплаћиване на сваких шест месеци, до 15. јуна 2019, а износиће по 16 одсто укупног дуга.

Новац за исплату дуга Петрохемије биће обезбеђен у републичком буџету.

По образложењу Владе Србије, претварање обавеза Петрохемије у јавни дуг неопходно је да би се обезбедио нормалан рад тог предузећа и наставила његова реорганизација у складу са међународно преузетим обавезама.

Цигарете поскупљују

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о акцизама којима је предвиђено да се у 2017. години повећа акциза на цигарете у износи од 2,28 динара. Акциза по пакли цигрета износиће 64 динара, а календаром акцизне политике је предвиђено да се до 2020. године сваких шест месеци акциза повећава за 1,5 динар.

Због великог броја амандмана на предложене законе гласање ће потрајати неколико сати. Скупштина је пре почетка гласања констатовала мандат новој посланици са листе СПС Ивани Динић, која је положила заклетву.

Како је раније речено из Владе Србије, законске измене не ти требало да изазову нежелјене поремећаје на тржишту, а требало би да обезбеде произвођачима и увозницима цигарета неопходну предвидивост пословног окружења, које ће, на крају, обезбедити Србији стабилност акцизних прихода у наредном периоду.

Измене закона о акцизама се односе на прераду, пржење и паковање кафе, односно акцизе ће се сад односити на све учеснике у производњи, али износ акциза неће бити мењан и кафа неће поскупети.

Од 1. јануара 2017. не предвиђа се повећање износа акцизе на алкохолна пића, већ ће се крајем јануара, сагласно овом закону, извршити редовно, годишње усклађивање износа акцизе на алкохолна пића са индексом потрошачких цена у 2016. години

Скупштина је данас усвојила и измене и допуна закона о уређењу судова, о тржишном капиталу, о јавној својини и о пореском поступку и пореској администрацији.

Скупштина Србије почела је гласање о више предлога закона међу којима су и измене Закона о порезу на додату вредност, као и предлог закона који предвиђа да држава Нафтној индустрији Србије исплати дуг Петрохемије из Панчева од 105 милиона евра.

Посланици се изјашњавају и о Предлогу закона о проценитељима вредностима и о измени Закона о регулисању јавног дуга Савезне Републике Југославије по основу девизне штедње, према којем укупне обавезе Србије износе 310 милиона евра.

Сервисирање старе девизне штедње

Скупштина Србије је усвојила и закон којим се регулише јавни дуг Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана, а којим је утврђена обавеза државе да исплати 310 милиона евра.

То се односи на сервисирањем старе девизне штедње, а након судских пресуда у Стразбуру којима је Србији наложено да исплати девизну штедњу држављанима бивше СФРЈ.

Скупштина је данас усвојила и закон о проценитељима и вредности непокретности чији је циљ је да обезбеди већи квалитет у проценама и уреди професију проценитеља у складу са међународним стандардима.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Царинског закона.

Новац од кажњавања посланика народним кухињама на КиМ

Административни одбор Скупштине Србије одлучио је данас да новац из Фонда солидарности прикупљен од новчаног кажњавања посланика буде упућен народним кухињама на Косову и Метохији, и за лечење обољења која се не могу успешно лечити у Србији.Од 146.840 динара колико је прикупљено половина ће ићи за кухиње на КиМ, а половина за лечења ван Србије.

Административни одбор данас је Скупштини упутио предлог да потврди мандат новој посланици са листе СПС-ЈС, Ивани Динић.

Бета,Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!