Хроника

У Србији влада несташица медицинског материјала, срчани болесници чекају на операцију док се лопови у здравству растале

Тешки срчани болесници који ових дана чекају операцију замене срчаних залистака ни јуче нису добили јасан одговор када ће овај медицински материјал бити коначно набављен, а њихов проблем решен. Препуцавање о томе ко је одговоран за пропали тендер којим је још крајем јуна требало обезбедити довољне количине валвула јуче је настављено између директора кардиохируршких клиника и представника министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). У међувремену, у највећим кардиохируршким клиникама одлажу се операције и за живот стрепи на стотине тешких срчаних болесника.

Док директор РФЗО-а професор др Момчило Бабић, тврди да не може да се каже да вештачких залистака – валвула нема у здравственим установама, дотле професор др Миљко Ристић, директор Клиничког центра Србије, али и директор Клинике за кардиохирургију упозорава да су се нашли у „безизлазној ситуацији” – са шест тешких пацијената и свега једном валвулом на залихама, а решење ситуације се не назире.

– Са залихама које су биле предвиђене до краја јула издржали смо до средине септембра, јер смо штедели и одлагали операције код оних пацијената, који су могли да сачекају на замену валвула без опасности по здравље. За ову ситуацију је одговоран РФЗО, који је организовао тендер који је требало да буде завршен у јуну или јулу. Међутим, уплела се бирократија: цене на тендеру су пробијене за 20.000 динара – наводи за „Политику” др Ристић.

Наш саговорник сматра да је ова сума је безначајна у односу на износ од 200.000 евра, колико кошта 400 залистака које је требало обезбедити овим тендером. 

– Сада је све враћено на почетак. Представници клинике „Дедиње” и „Сремска Каменица” и ја сугерисали смо тендерској комисији да се, уз посебно образложење, објасни хитност и да се због само 20,000 динара ипак не обара тендер, али су правници рекли да то не могу да ураде. Не можемо бити робови закона, а да трпе пацијенти – каже др Ристић, који додаје да је због безизлазне ситуације од РФЗО затражен хитан тендер, како би се до идућег петка могло добити 80 вештачких залистака које би КЦС трајале до краја године.

Директор РФЗО је на јучерашњој конференцији за новинаре објаснио да су у тендери за набавку вештачких срчаних залистака-валвула, расписани у на време али је дошло до застоја због улагања преговора од стране појединих добављача.

– Они су се жалили Комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки, коју је образовала Скупштина Србије и да пред овим телом притужбе чекају већ два месеца. Очекујем од те комисије да брже решава ове захтеве, када су у питању здравствене потребе, потребе за лековима, уградним материјалом и да томе даје приоритет – казао је Бабић.

Министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић као одговорене је означила руководиоце установа, објашњавајући да „менаџмент здравствених установа мора боље да планира потребе за уградним материјалом, као када се у кући троши последње паковање шећера, одмах се купује ново, а не чека да нестане”.

 
О. Поповић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!