Друштво

“Нови Закон о раду враћа Србију шест векова уназад”

Удружени синдикати Србије “Слога“ неће прихватити нити дати сагласност на усвајање измена Закона о раду који се кроји свету рада на бази “инквизиторских постулата“ и цензуре непримерене времену 21 века, саопштио је у петак овај синдикат.

Скривањем од јавности Нацрта закона о раду, реформатори радног законодавства, у коме су, на жалост и представници репрезентативних синдиката, враћају Србију шест векова уназад, у време када и Библија није била доступна широким народним масама, иако је њима намењена, наводи се у саопштењу.

Разлог за ову манипулацију Законом о раду Удружени синдикати Србије “Слога“ виде у страху власти и интереса крупног капитала да би његовим обелодањивањем пре усвајања дошло до озбииљних полемика у друштву које би га након детаљне и дуже анализе одбациле као неприхватљиво решење за свет рада и државу уопште.

“Оваквим решењима се не стимулише рад и запошљавање, већ се стимулише предаторска економско тржишна политика, драстично смањују права запослених и њихове зараде, озакоњава најсуровије тржиште радне снаге, у коме ће српском раднику у будућности уместо економске сигурности у виду сталног запослења висити уговор о раду као Дамоклов мач”, тврде у синдикату.

Како наводе у саопштењу, још суровије је питање зарада у Србији, односно утврђивања минималне цене рада, остављено у милост Социјално економском савету, који би према најавама требало да заседа једном годишње или по потреби, телу које није оправдало своју функцију, неспособно да више од две године подигне минималну цена рада која сада износи 115 динара по радном часу.

“Зато предложене измене видимо као преправљање, дописивање и прилагођавање закона интересима оних који имају власт и капитал, чија ће примена на запосленом у условима неуређених и нереформисаних институција које би требало да га заштите оставити трајне несагледиве последице у виду наставка даљег сиромашења и пропадања државне економије”, оценила је “Слога”.

 

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Pa šta se svi bunite. Sam premijer je izjavio da će se prednost dati privatnom preduzetništvu…… Znači biće to robovski sistem…..Ali ljudi su to tražili , za to su glasali, i ne znam šta im sada ne valja. Ovo ustvari i nije zakon, već se daje svakom privatniku da radi sa radnikom šta hoće….a da NIGDE nema NIKAKVU zaštitu države, kao ni do sada, a tek od sada…..?
    Predsednike sindikata treba motkama najuriti i sve niže njihove poltrone….. To je najveća gamad i veća pretnja radnicima od države. Oni su sebi obezbedili velike plate, kao da su ministri, i ko zna šta dobijaju da podržavaju predloge vlade i poslodavaca…. Ja mislim da treba još pooštriti Zakon o radu što se tiče radnika…. tako da nemaju NIKAKVA prava odnosno da se oduzmu i ona koja postoje (jer se i ne poštuju), plata da ne bude veća od 20 hiljada……..pa neka uživa narod u svom izboru……a tako će i biti……sve dok ne prorade motke….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!