Усвојене измене Закона о раду и ПИО

0
(0)

Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о раду, упркос оштром противљењу опозиције и протестима синдиката који су одржани у Београду током скупштинске расправе.

За измене Закона о раду гласало је 190 посланика, док је 21 био против. Новине у Закону о раду су да право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада важи искључиво код актуелног послодавца, а не за све године стажа, као и да ће накнада због отказа добијеног као технолошки вишак износити минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног
послодавца.

Предивиђа се и да послодавац пре отказа о раду, мора да опомене радника и да му да упутства како да обавља посао, али и да му понуди неки друго радно место у предузећу. Законом је предвиђено да запослени има право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, али не и за сменски рад.

Нова решења предвиђају и губљење права на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ. Смањује се и број дана плаћеног одсуства са седам на пет (венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихова смрт). За добровољно давање крви следе два слободна дана.

Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца. Током принудног одмора запослени има право на 60 одсто основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

Смањене су и отпремнине за одлазак у пензију и износиће две, а не три просечне плате запосленог. Новине су и да радни однос на одређено време може да траје две, уместо као до сада годину дана, а може да се продужи и до три године.

Предлагач очекује да ће ова мера поспешити запошљавање, с обзиром на незапосленост у земљи и број радника који раде на црно. Изменама закона, запослени добија право на коришћење годишњег одмора добија већ после месец дана непрекидног рада, а не, као до сада, после шест месеци.

Нова решење штите права трудница, али су та права проширена и на дојиље и спречава послодавца да их прогласи вишком. Први пут се законом дефинише и рад са непотпуним радним временом и рад на даљину, и то тако да ти запослени морају да имају исте услове рада као и запослени са пуним радним временом.

Скупштина Србије усвојила је данас и измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се предвиђа постепено изједначавање старосне границе за одлазак у пензију за жене и мушкарце.

За усвајање измена закона гласало је 190 посланика, а против је било 22 посланика. Законом је предвиђено да се почев од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, да би 2032. она била 65. година, односно да би се изједначила са условима за мушкарце.

Минималан стаж за одлазак у пензију је 15 година, али је предвиђена и могућност одласка у превремену старосну пензију и њу могу да користе они који имају 40 година стажа. Од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година, а жене са 59,6 година.

За недостајуће године живота плаћаће се пенали 0,34 одсто месечно. Пензија по том основу може да се умањи максимално 20,4 одсто. Закон предвиђа и да жена која је родила једно дете по том основу има право на додатних шест месеци стажа, а она са двоје деце – једну годину. Жена која је родила троје и више деце има право на додатни стаж од две године.

Изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању предвиђено је да Управни одбор ПИО фонда уместо 21 члана има седам чланова, а биће укинут надзорни одбор тог фонда. Променом управљачке структуре ПИО фонда од седам чланова Управног одбора тог фонда четири ће бити представници државе, а по један
представник синдиката, послодаваца и удружења пензионера.

До сада је у Управном одбору ПИО фонда био 21 члан и то представник Владе Србије, а остали чланови били су представници синдиката и послодаваца, док је надзорни одбор имао председника и пет чланова.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дуг према Фонду ПИО 278,9 милијарди динара, од тог износа чак 69 милијарди је ненаплативо

0 (0) Према подацима Пореске управе Србије, послодавци по основу неисплаћених пензијских доприноса радницима дугују …

Ко ће покуповати српске бање у власништву ПИО фонда?

0 (0) Приватизација бања један је од најављених приоритета нове владе. Држава намерава да уђе …

11 Коментара

 1. SRPSKI NAPREDNI SELJAK: Ovaj čovek je predstavnik naroda

  Upoznajte doktora Slobodana Gvozdenovića, jednog istinskog srpskog naprednog seljaka. Ko je on? On je predstavnik naroda. On je narodni poslanik Srpske napredne stranke.

  Koliko je naš izborni sistem poguban dokazuje slučaj doktora Slobodana Gvozdenovića. Da je Aleksandar Vučić kao kandidata za narodnog poslanika stavio okorelog kriminalca, narod bi i dalje glasao za njega jer ne bi imao drugog izbora.

  Mi glasamo za ličnosti, za jednu osobu, u ovom slučaju za Aleksandra Vučića. Međutim, zaboravljamo činjenicu da ne glasamo samo za njega. Mi glasamo za 250 ljudi koje on predlaže kao predstavnike narod. Velika većina građana uopšte nema predstavu o tome koga bira za njihove predstavnika.

  Jedan od tih problematičnih predstavnika naroda je doktor Slobodan Gvozdenović.

  Gvozdenović je ginekolog i dolazi nam iz Valjeva. On se nalazi na optuženičkoj klupi jer je 2007. godine nemarom usmrtio nerođeno dete.

  Osnovno tužilaštvo u Valjevu je protiv Gvozdenovića u junu 2009. godine podiglo optužnicu za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, koja ga tereti da je u noći između 23. i 24. januara 2007. godine postupio nesavesno prilikom porođaja Ivane Katić iz Kožuara kod Uba, usled čega je nastupila smrt bebe.

  Nakon normalne trudnoće, Ivana je primljena u bolnicu 23. januara 2007, kada ju je posle nekoliko sati dr Gvozdenović pregledao i rekao da se neće poroditi do jutra. U toku noći je operisana na carski rez, ali je njena beba već bila mrtva.

  U obdukcionom nalazu koji je potpisao dr Ljubiša Božić piše da je smrt muškog ploda nastupila u materici usled udisanja plodove vodice, a veštačenje odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu potvrdilo je da je dete umrlo zbog nemara lekara, odnosno, da bi se beba rodila živa “da je carski rez urađen pet sati ranije”, prenosi Blic.

  Postupak protiv Gvozdenovića je trebalo da bude završen u martu 2014. godine, ali se on nije pojavio na ročištu uz obrazloženje da “neće biti u mogućnosti da se odazove pošto je u kampanji kao poslanički kandidat SNS”. Napredno!

  U toku te iste političke kampanje, Gvozdenović se ponovo našao u žiži javnosti jer je u teško alkoholisanom stanju napao dva komunalna policajca u Valjevu.

  – Kada smo došli do našeg službenog vozila iz objekta je u vidno alkoholisanom stanju izašao Slobodan Gvozdenović govoreći nam: “Šta je majmuni, šta vam nije jasno”, izjavili su tada komunalni policajci.

  Gvozdenović je nastavio da ih vređa i obavestio ih da će 17. aprila postati narodni poslanik i da će njih dvojica ostati bez posla.

  Komunalni policajci su tada izjavili da im je Govedenović drskom tonom uputio sledeću rečenicu: “Budete li ubuduće vas dvojica prišli ovom objektu, nestaćete i jedan i drugi”.

  Prema pisanju lista Alo, komunalni policajci kažu da se Gvozdenović potom vratio u lokal i muzičarima rekao da nastave sa programom, a gostima da ostanu u lokalu poručujući komunalcima, kako su naveli, “da im ja sada on gazda, jer postaje narodni poslanik”.

  Na Gvozdenovića počinju i da se žale njegove stranačke kolege.

  Prema pisanju lista Blic, lokalni odbor SNS-a od Vučića zahteva raspisivanje stranačkih izbora u Valjevu zbog, kako oni navode, samovolje i “samoproglašenja” Gvozdenovića za poverenika te stranke u Valjevu.

  Gradski odbor SNS-a napominje da je Gvozdenović sedište stranke premestio u jedan hotel čiji je vlasnik jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji, industrijalac Vidoje Vujić.

  – Ovo nije cepanje stranke, već naša želja da se izabere legalno rukovodstvo i Gradski odbor, jer je SNS sada prepuštena samovolji pojedinaca bez ikakvog moralnog i političkog kredibiliteta, stoji u pismu članova SNS, piše Blic.

  Izrevoltirani članovi lokalnog SNS-a tvrde da se Gvozdenović “samoproglasio stranačkim poverenikom koji samostalno donosi sve odluke”.

  – Među njima je odluka o tome da sedište stranke bude u “Narcisu”, čiji je vlasnik Vidoje Vujić jedan od najvećih poreskih dužnika u državi, a mi pred ljude izlazimo sa pričom da zakon mora da važi i za tajkune. Mnogima od nas zabranjeno je pojavljivanje u tim prostorijama, pričaju sagovornici Blica.

  ON JE PREDSTAVNIK NARODA!

  Kakav narod, takav i narodni poslanik. Kakav narodni poslanik, takav i narod.

 2. ALEKSANDAR VUCIC Dnevne novine Politiku, Večernje novosti, i novosadski Dnevnik gurnuo je prema kasi šabačkog tajkuna Miroslava Bogićevića, da on plaća urednike koje je VUCIC postavio, i koji mu pseći služe.

  Za svoje slugeranjstvo, Ljiljana Smajlović mesečno dobija deset hiljada evra, Radomir Ratko Dmitrovića u Novostima zarađuje preko šest hiljada. Za te pare su i njihove usluge neponovljive. Veliča se Picousti, sve njegove laži i podvale proglašavaju se podvizima, neustrašivim delima, svako rukovanje sa stranim državnikom je istorijski događaj za Srbiju…

 3. Neka vam je srecan rad gospodo radnici !

 4. DŽABE SVE TAKO JE VEĆ NEKO ODLUČIO …DAVNOOOO

 5. da bog da da vam pare koje ste pokrali postanu bezvredne!

 6. jebecenas ovim zkonom al ce narod da se probudi kad nebude imao sta da jede

 7. Premijer Aleksandar Vucic nema radne kvalifikacije da vodi državu. On nije sposobn da upravlja tako složenim sistemom. Pa, zašto onda srbin glasa za političare koji nemaju nikakve reference da vode državu? Zašto? To mi nikada nije bilo jasno. Ako premijer nikada u životu nije ništa radio, osim što je blebetao u javnosti i dosađivao se u parlamentu, kako on može da vodi privredni sistem države? Kako? Odgovor se sam nameće – nikako! Nesposobni političari uništavaju državu i to je osnovni razlog naše propasti i dobro mi imamo hleba da jedemo kakvi nas ludaci i lopovi iz SNS vode.

 8. TRAZILI STE GLEDAJTE ,GLASALI STE .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *