Арапи тражили одобрење за банку у Србији, треба прати паре преко некога!

0
(0)

Београд — Гувренерка Јоргованка Табаковић каже да је Србији са ММФ потребан аранжман из предострожности, а не стенд-бај аранжман, који би значио додатно задуживање.

„Висок ниво девизних резерви указује на то да Србији није потребан стенд-бај аранжман, већ аранжман из предострожности. Такав аранжман не представља додатно задуживање, већ би допринео јачању одрживог развоја Србије и пружио заштиту од спољних шокова“, казала је Табаковић за нови број Магазина Бизнис.

Она је изразила очекивање да ће нова рунда преговора Србије са ММФ-ом да се одржи на јесен, након што се усвоји ребаланс буџета и неколико кључних системских закона који би, како је додала, требало да допринесу убрзању структурних реформи и побољшању привредног амбијента.

„Очекујем да ће Влада остати одлучна у спровођењу фискалне консолидације и структурних реформи и да ће то резултирати склапањем аранжмана из предострожности са ММФ-ом, који би био додатна гаранција инвеститорима да Србија води одговорну и одрживу економску политику“, рекла је Табаковић.

Говорећи о директним страним инвестицијама у 2014. години, она је навела да је за пет месеци њихов прилив био близу 500 милиона евра.

„Пројекција страних директних инвестиција од око милијарду евра (за 2014.) је реална, јер је заснована само на инвестицијама које су започете, уговорене или засноване на међудржавним споразумима“, рекла је гувернерка НБС.

Она сматра да ће отварање преговора о чланству Србије у ЕУ, повећање макроекономске стабилности, као и спровођење економске реформе, позитивно утицати на прилив страних инвестиција и у наредном периоду.

Табаковић очекује и да ће инфлација бити трајно стабилизована на ниском нивоу, подсећајући да се од октобра прошле године, међугодишња инфлација углавном креће на нивоу од око два процента. Гувренерка НБС је навела да је ниска инфлација резултат адекватних мера монетарне политике, стабилног девизног курса, али и ниске агрегатне тражње и трошкова у производњи хране узрокованих појефтињењем пољопривредних производа током 2013.

„Ово последње је чак условило да се инфлација у последњих неколико месеци нађе и испод доње границе циља од четири, плус-минус 1,5 одсто, али очекујемо да се у те границе врати до краја године“, рекла је Табаковић.

Гувернерка НБС је казала и да се још обрађује захтев банке из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), која је почетком године најавила долазак на српско тржиште са улогом од 300 милиона евра.

„Почетком марта ове године правно лице, у вези са најавом инвестиција из УАЕ, поднело је НБС захтев за давање прелиминарног одобрења за оснивање банке, чија је обрада у току, што значи да је тај поступак у првој фази“, рекла је Табаковић за Магазин Бизнис.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Деца гладују, Вучићеви пирују: Српски буџет инвестира у приватни Вучићев пројекат „Београд на води“

4 (12) „Београд на води“ је фараонски пројекат ове власти у који су уплетени сви …

ОБРАЧУН СА КРИТИЧАРИМА ВЛАСТИ Режим тражи увид у финансијске трансакције новинара и НВО

5 (1) Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија направила је списак медијских радника, …

19 Коментара

 1. koliko ce njoj da smanje platu, da li ce moci da prezivi

 2. Sten baj,ili perzervativ,sto je sigurno,sigurno….

 3. Boze, koliko ima pameti a tako malu platu!?.sramota?

 4. NETREBA KOMENTARISATI CEKAMO POTVRDU NJENOG DOKTORATA

 5. Разуме се она у банкарств о и финансије ко Марица …

 6. Inflacija je niska ali zato tokova novca gotovo da nema. Cena je prevelika, sve dok nema proizvodnje. Privreda je gotova, trgovina na izdisaju. Lopovi iz stranih banaka vladaju drzavom, pravda ugrozenima i ostecenima je uskracena.Neka nam je svima Bog u pomoci…

 7. Inflacija je niska ali zato tokova novca gotovo da nema. Cena je prevelika, sve dok nema proizvodnje. Privreda je gotova, trgovina na izdisaju. Lopovi iz stranih banaka vladaju drzavom, pravda ugrozenima i ostecenima je uskracena.Neka nam je svima Bog u pomoci…

 8. Em ne znaju, em neće… diletanti se uhvatili vlasti.

 9. Em ne znaju, em neće… diletanti se uhvatili vlasti.

 10. strucnjakinja …..kao i zorana ……ej srbijo za kog si glasala

 11. sestro slatka, sa takvom „strucnoscu„, ne bi mi vodila ni kucni budzet!

 12. Vazno je da kod nas ima vise strani banaka od pecuraka.kada nema narod para interesujeme sta te banke kodnas rade.

 13. Не треба нама ништа , све сте нам обећали !

 14. Koji glup komentar: „treba prati pare preko nekog…“ Boze me sacuvaj… Ja se nekad pitam, ko je dobar za Srbe? Juce sam se vratio iz Beograda… Kriza je… I nije samo u Srbiji… St bi ste vi ljudi tamo uopste hteli? Da ima malverzacija i nepravilnosti, naravno da ima. Da je bilo nezakonitih radnji, naravno da je bilo… I sta sad hocete ustvari?

 15. СВЕ НАЈЛЕПШЕ…

  ▄▀▀▄▀▀▄ ☆.•°*”˜☆˜”°•☆ Жеља★
  ███████───▄▀ ☆.•°”˜☆˜”°•☆Поздрав★
  ▀█████▀▀▄▀ ☆.•°”˜☆˜”°•☆ Пољубац★
  ──▀█▀ ☆.•°”˜☆˜”*°°•☆ Осмех ★ Ж а р ★

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend