Србија

Аутори идејног решења за Трг Републике били потпуно искључени из радова

Архитекта Зорица Савичић, коауторка идејног решења за реконструкцију Трга Републике, изјавила је за Данас да је однос представника извођача – комапније “Штрабаг” – према ауторима идејног решења био ниподаштавајућ, јер Закон о планирању и изградњи не препознаје место аутора, и њихово мишљење није било од било каквог утицаја.

Рад Зорице Савичић и њеног колеге Зорана Дмитровића победио је на међународном конкурсу за три трга у центру Београда, који је организован 2015. године, на којем је учествовало 30 тимова, односно више од стотину архитеката.

“Пошто нисмо ни одговорни пројектанти нити надзорни орган, већини није било јасно ко смо уопште и шта је позиција аутора. А успут, статус архитектуре у Србији и однос према њој је забрињавајући. Отуда и нелегална градња, дозиђивања и многи други проблеми”, нагласила је Савичић у изјави за Данас.

Истакла је да је за европску праксу неприхватљиво да разраду победничког пројекта не повере ауторима, већ се за даљи поступак расписује јавна набавка са критеријумом “најмања цена”.

“Сада се у процес уводи одговорни пројектант – неки други архитекта који је у ситуацији да разрађује нечији туђи концепт са којим се можда и не слаже, или му се једноставно не допада, и да све то ради по најмањој цени и најчешће у врло кратким роковима. Ту се губи могућност да аутори доследно кроз детаље и сарадњу са пројектантима других струка разраде концепт до најбољег решења”, објаснила је Савичић.

Пројектовање Трга републике на јавној набавци добио је Саобраћајни институт ЦИП из Београда, подсећа Данас. Процењена вредност пројектовања, у којем је морало да учествује више од 12 одговорних пројектаната разних струка, са тимовима сарадника и консултаната, била је нижа од 0,75 одсто процењене вредности радова, што је, према мишљењу Савичић, недопустиво.

“Познато је да за најједноставније пројекте тај проценат не иде испод 2,5 одсто, а за овако сложени задатак процењена вредност пројекта би требало да буде минимално 4,5 одсто до максималних 6 до 7 одсто инвестиције. Уштеде на извођењу би биле вишеструке.Потребно је да се, као у уређеним земљама, пројектује неколико година а гради неколико месеци. У таквом временском оквиру пројекат пролази више нивоа усвајања, контрола и провера, и реализује се уз добре припреме у кратком року”, истакла је коауторка идејног решења.

Указала је и да је на Тргу Републике реализован само део решења, те да ће тек рушењем “Стакленца” и осталих надограђених објеката у залеђу, укидањем могућности задржавања возила јавног превоза, и изградњом новог објекта културе уз Народно позориште, трг добити свој облик.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!