fbpx

Банке дупло зарађују на каматама

0
(0)

Пословне банке могу да снизе рате без пада профита, сматрају они који имају кредите у „швајцарцима“. Банке нису у обавези да за уплаћене динаре купују франке

ПОЈЕДИНЕ банке у Србији добро ће зарадити од муке корисника кредита у швајцарским францима. Наиме, изједначавање вредности „швајцарца“ са евром у протеклом периоду дуплирало је рате овим дужницима, па иако у францима уплаћују исти износ, у динарима је он био знатно већи. То, пак, отвара могућност банкарима да остваре дебелу зараду на курсним разликама, јер нису у обавези да за уплаћене динаре купују франке, већ приход могу да улажу у оно што сматрају исплативијим. А то је, тренутно, све друго осим франка.

– Рата ми је од старта 400 франака, што је у почетку отплате кредита било 260 евра, а сада је 340 евра – прича за „Новости“ Београђанин Милош П. – Банци сам, својевремено, тражио кредит за куповину стана у вредности 42.000 евра. Банка ми је исплатила динаре, по средњем курсу евра, а отплату сам везао за франак, јер су ми објаснили да ћу платити мање на име камате. Испоставља се да ћу, само за камату, да им платим бар неколико хиљада евра више!

Познато је да банка, у почетку, од сваке рате половину користи на отплату главнице везане за „швајцарац“, а половину обрачунава на име камате.

– Дакле од сада уплаћених 35.000 динара за рату, банка ми за 17.500 динара, односно 200 франака смањује главницу, док оних 17.500 динара представља њихову зараду у виду камате – објашњава Милош П. своју рачуницу. – А, банка свакако неће куповати „швајцарце“ у тренутку када је вредност франка висока, већ ће, рецимо, куповати евро, у износу од 172 евра. То је око 50 евра више него што ми износи камата по редовном отплатном плану. Тако ћу ја, на крају, уместо 40.000 евра камате колико ме је коштао кредит, банци дати чак неколико хиљада евра више. По овој рачуници, то је годишње око 600 евра више само на име камате. Све зависи колико ће франак још бити јак…

Да саговорник „Новости“ није усамљен у овој математици сведоче и недавни предлози економских аналитичара из суседне Босне и Херцеговине, да тамошње власти уведу посебан порез на екстрапрофит за банке које су одобравале кредите везане за франак.

Њихово објашњење је да су све банке клијентима у БиХ исплатиле кредите у конвертибилним маркама, а не у францима, који им они и враћају у маркама.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драматично упозорење РХМЗ: Стижу обилне падавине и олујни ветар

4 (1) Према најавама метеоролога, данас после подне и увече, као и у петак и …

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

5 (3) ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *