Бошко Обрадовић: 13. априла цела Србија СТАЈЕ – Ово није борба за смену власти, већ за правду

0
(0)

Бошко Обрадовић, председник Двери и један од лидера Савеза за Србију сматра да је најважнији догађај у Србији, у последња четири месеца, протест „1 од 5 милиона“, који се одражава, у овом тренутку, у више од 100 градова и општина широм Србије, против актуелне власти на свим нивоима.

– Мислим да смо на неки начин дочекали неко светло на крају овог тунела у коме живимо последњих седам година. Опозиција се ујединила, најпре у Савез за Србију, а касније и још шире око заједничких захтева за фер и поштене изборе. Уследила је наша сарадња као опозиционих народних посланика у Републичкој Скупштини. Након тога, сви смо напустили све скупштине, од републичког преко покрајинског до локалног нивоа, и формирали Асоцијацију слободних одборника. У међувремену понудили смо грађанима, на протестима, предлог Споразума са народом, који је нека врста политичког плана и програма, како до пада ове власти, и како треба да изгледа Србија као једна нормална, демократски уређена земља након пада Александра Вучића са власти – подсетио је Обрадовић.

Он је истакао да су орочили захтеве, и ако их власт не испуни, цела Србија стаје и 13. априла одлази за Београд.

– Све те наше захтеве и сву ту нашу борбу у претходна четири месеца орочили смо до 12. априла, сводећи све те захтеве на три најелементарнија. Први је оставка свих руководећих људи на челу ове државе: Александра Вучића, Ане Брнабић и Маје Гојковић. Други захтев је ослобођење медија, пре свега јавног медијског сервиса РТС-а, и трећи захтев избори на свим нивоима, али под једним условом. А то је минимум шест до девет месеци слободних медија, и дебате између власти и опозиције, па тек онда можемо да идемо на изборе –казао је председник Двери.

„Савез за Србију није за бојкот избора, већ је за фер и поштене изборе“

Поновио је да Савез за Србији није за бојкот избора, већ да је за фер и поштене изборе, и да је минимум шест до девет месеци пре изласка на биралишта потребно омогућити слободне медије и дебату.

– Што се нас, као уједињене опозиције у Србији тиче ни на каквим изборима нећемо учествовати, били они ванредни или редовни, ако пре тога нема минимум шест до девет месеци слободних медија у Србији. Kао што знате, уколико у том задатом року, до 12. априла, власт не одговори на наше захтеве Србија стаје, и у суботу 13. априла, читава Србија одлази за Београд. То ће бити једно наше суочавање са влашћу, да видимо да ли је то могуће, и да ли је нормално, да после четири месеца протеста, у више од 100 градова и општина у Србији, ниједан представник власти није спреман на разговор, дијалог, није спреман на решавање ове велике политичке кризе. Kризе која је и парламентарна, и медијска, и политичка – рекао је Бошко Обрадовић и додао да једино решење за излазак из ове кризе јесу разговори и договори како да се нешто промени на РТС-у, како да се среди једниствени бирачки списак, како да се уведе ред у парламент.

„Једна од шетњи би морала да иде и ка згради Пинка“

Обрадовић је оценио да Пинк своју уређивачку политику спроводи злоупотребљавајући националну фреквенцију која је опште добро.

– Потписници Споразума са народом, данас су упутили захтев Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) да искључи информативни програм ТВ Пинк на 30 дана због свега онога што је та телевизија урадила, не само у овом периоду, него и раније, и да све то води ка одузимању ТВ Пинк националне фреквенције која је јавно добро, које се „континуирано злоупотребљава“. Ми још увек нисмо чули одговор на питање ко је аутор спота о Оливеру Ивановићу, који је бесомучно емитован пре његовог убиства на РТВ Пинк. И уколико РЕМ ових дана не одговори на тај наш захтев, нама не преостаје ништа друго него да једна од шетњи суботом, у Београду, иде и до зграде ТВ Пинк, јер је она заправо срце овог медијског зла и овог корумпираног политичког система – истакао је лидер Двери.

„Цела Србија стаје 13. априла, остала само ванинституционална борба“

Обрадовић је оценио и да у Србији више нема институција и да држава не функционише, те да су остали само методи ванинституционалне борбе.

– Kако се приближавамо 13. априлу све више грађана се буди и припрема за одлазак у Београд. Ми једноставно немамо назад. Не можемо да се враћамо у институције система које су блокиране и узурпиране од стране једног човека. Kренули смо овим ванинституционалним путем методе борбе против власти, и треба са њим да идемо до краја.

Истакао је, међутим, да су све врсте грађанске непослушности, штрајкова и блокада дозвољене у борби против, како је рекао, једног диктаторског режима.

– Позивам све грађане Горњег Милановца, да уколико не буде одговорено на наше заједничке захтеве, узму учешће у том колективном одласку за Београд, у суботу 13. априла. Наше је да идемо до краја, док не видимо пад Александра Вучића – поручио је Бошко Обрадовић.

На питање ГМинфо портала „шта ће бити уколико, 13. априла, не успеју са планираним протестом?“ Обрадовић је рекао: „Ми идемо пре свега да би успели“

– Знате, ми идемо пре свега да би успели, и ми нећемо одступити. Да ли је 13. април тај дан Д или је то 14. април…или било који други дан, ми нећемо одустати од ове борбе док не видимо пад Александра Вучића са власти. И све методе те борбе које су мирне и ненасилне су дозвољене. То значи да ћемо ми појачати сваки вид грађанске непослушности, појачаћемо сваки вид блокада саобраћајница, наставе, штрајкова и свих врста протеста и демонстрација јер имамо посла са режимом који игнорише наше захтеве – рекао је Обрадовић.

„Не смемо одустати, ми морамо да идемо до краја у тој нашој борби“

– Ја сам, ону ноћ у РТС-у, поставио једно једноставно питање „да ли је нормално да после четири месеца протеста у више од 100 градова и општина Србије, не позовете као јавни медијски сервис, који ми плаћамо својом претплатом, ниједног представника организатора протеста, да гостује у ниједној информативној емисији, као што и не зовете представнике опозиције?“ Да ли је то нормално!? Да ли је нормално да једна власт након четири месеца протеста не позове никога да види шта је проблем, као што је то урадио француски председник Макрон, који је након протеста Жутих прслука отворио низ округлих столова и дебата на најактуелније друштвене теме – навео је Обрадовић.

„Тема свих тема је слобода медија“

Он је истакао да је наша трагедија да и после 30 година, након обнове вишестраначја у Србији, изнова тражимо елементарне демократске вредности, као што је слобода медија и слобода избора.

– И не можемо да добијемо чак ни најмањи разговор на ту тему, а камо ли да неки од наших захтева буду испоштовани. Шта то значи? То значи да ми не смемо одустати, да ми морамо да идемо до краја у тој нашој борби. Наравно, све зависи од броја људи који ће тај дан бити у Београду, и у зависности од тог броја ми ћемо повлачити потезе, и тај дан, и ако треба и ту ноћ, и сутрадан. И сваки наредни дан док не издејствујемо ово што тражимо.

Он је још једном поновио да „Савез за Србију није за бојкот избора, да се не залажу за насиље, крвопролиће, ни грађанске ратове.“

– Ми у Савезу за Србију се разликујемо, имамо различите идеолошке погледе, другачије мишљење, али смо те ствари ставили по страни и рекли хајде да видимо око чега се слажемо, написали програмску платформу од 30 тачака, и кренули да реализујемо нешто што је од општег интереса. Е, то је слика неке будуће политичке сцене Србије. Да, разликујемо се, али сарађујемо око онога што је опште добро за овај народ и ову државу, а свако нека задржи своје разлике, свој идентитет и свој програм – рекао је Бошко Обрадовић, председник Двери и један од лидера Савеза за Србију.

Обрадовић је, гостујући вечерас у Сваез за Србију Горњи Милановац, поручио да је то слика једне нормалне политичке сцене коју пројектује Савеза за Србију за неку будућност након пада Александра Вучића са власти.

(Извор: гминфо.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОБРАДОВИЋ : Мигрантска криза Да ли се слажете са Вучићем да ће мигранти спасити Србију? (видео)

5 (5) МОЈ СТАВ : ОБРАДОВИЋ : Мигрантска криза Да ли се слажете са Вучићем …

Обрадовић: Ако Вучић призна Kосово, народ ће се обрачунати са издајницима

5 (3) Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић упозорио је данас председника Србије Алекандра Вучића да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend