Буџет за 2012. осуђен на пропаст?

0
(0)

Буџет Србије за 2012. годину натегнут је до крајњих граница, а дефицит ће износити 140 милијарди динара, пише недељник НИН

Како наводи тај београдски лист, према последњим, још незваничним подацима, приходи буџета Србије планирани су у висини од 748,8 милијарди динара, а расходи на нивоу од 889 милијарди динара.

 Недељник НИН истиче да је буџет, који би Влада до краја недеље требало да проследи Скупштини Србије, састављан уз велике страначке „битке“ до последњег дана.

 „Да би се уклопили у дефицит од 140 милијарди, било је потребно уштедети огромних 60 милијарди евра, јер се осим ‘рупе’ од 40-ак милијарди проузроковане Динкићевим Законом о децентрализацији, испоставило да је због драматичног пада уплате доприноса у Фонд ПИО за финансирање пензија потребно издвојити додатних 20 милијарди динара“, наводи тај лист.

 Како се додаје, новонастали јаз од 60 милијарди динара крпљен је углавном грубим и у пракси тешко одрживим резањем расхода, па је одлучено да се на субвенцијама, нето буџетским позајмицама и на куповини робе и услуга уштеди 30 милијарди динара као и још десетак милијарди на Путевима Србије, пребацивањем одржавања локалних путева на градове и општине.

 На приходној страни рачуна се на дивиденде од јавних предузећа и прихода из стечајне масе банака, које би укупно требало да „упумпају“ у државну касу 15 милијарди динара, наводи НИН у новом броју.

„Држи воду“ до избора

 Београдски недељник додаје да стручњаци оцењују да је тако конципиран буџет одржив само до избора, након чега је неминован ребаланс и највероватније замрзавање плата и пензија као и друге мере штедње.

Како се истиче, највећи губитници новог буџета биће Министарство економије, на чијем челу је Небојша Ћирић, које ће бити ускраћено за 20-ак милијарди динара, и министар за заштиту животне средине и просторно планирање Оливер Дулић, који је добио пет милијарди мање.

 Најбоље је, према писању НИН-а, прошао министар за унутрашње послове Ивица Дачић, чије је ми нистарство добило буџет од од 52 милијарде динара.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Здравковић: Економија Србије до 2025. према прогнози ММФ

5 (1) Уколико се очекивани раст оствари Србију ће према развијености претећи Гвајана, а Србија …

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (56) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend