fbpx

Док Електропривреда Србије пљачка грађане, министарка енергетике планира нови брак

0
(0)

Стање општег хаоса и јавашлука у Електропривреди Србије се наставља, претећи да све прерасте у потпуно девастирање овог стратешки важног предузећа, у његово потпуно заустављање развоја и инвестиција, бескрајно раубовање система производње изостанком сервисирања и инвестиционог одржавања. Једном речју, неко је одлучио да најпрестижнији привредни гигант у Србији пропадне, како би што пре пао у руке

Америчка пословна елита каже: онај ко уме да организује свој живот, умеће да организује бизнис којим управља. У америчком духу, министарка енергетике развоја и заштите животне средине Зорана Михајлиовић организовала је свој живот тако да добије оно што жели и да они којима подноси рачун буду задовољни. Михајловићева је успела да добије скоро све што је икада желела: моћ, славу, новац и разоноду…

Министарка има пуно посла, а како би спојила добро и корисно, започела је и везу са флексибилним Владимиром Атанацковићем, познатијим по надимку Влада Ада. Влада је довољно способан да испуни министаркине жеље, али и да обави ствари за које мајка нема времена. Он успешно чува министаркино дете када јој леђа притисну обавезе. Михајловићева је Владу запослила у Министарству енергетике, како би његови скривени таленти дошли до изражаја. На сајту Министарства могуће је наћи и изјаве које је давао за медије. Влада Ада све стиже, уредно обавља послове у министарству, али стиже и да се јавља на фиксни телефон у министаркином стану. Уљудно разговара и са њеним бившим мужем, који живи на Блиском истоку.

Недавно је Влада Ада, пословним пријатељима, министаркино дете представио као њихово заједничко! Присутнима није било јасно да ли је у питању министаркин невенчани супруг, или је он можда неки од многобројних бивших мужева. Четири неуспешна брака иза себе има Михајловићева. У родној Тузли девојке јој завиде, већина их до тридесете још није стала на луди камен, а земљакиња српска министарка удаће се кажу и пети пут!

Влада Ада, себе види као следећег мужа и већ људима прича да он може у области енергетике много тога да заврши. Упућени у ову „проблематику“ кажу да је радио код чувених „пословођа, – Баје Живанића и Милије Бабовића. Постоји реална сумња да они плаћају господина Владу, у нади да ће он, у корист њихових послова, утицати на министарку. Истина, тој врсти „пословних људи“ треба много тога. Треба им веза да прогурају њихова бројила у ЕПС, требају им енергетске дозволе. Њима је у интересу да са министарком имају директну везу, јер намеравају да утичу на послове које је она обезбедила енергетском мешетару, Војину Лазаревићу.

Ни Влада Ада није савршен, често се министарки попне на главу, али она као неко ко има савршене менаџерске способности, му не дозвољава да то види. Једноставно га игнорише и тада време проводи са службеним возачем министарства енергетике. Ни возач, кажу, није наиван. Радио је раније у министарству унутрашњих послова. За министаркиног шофера довео га је Зоранин верни пријатељ Љубиша Милановић, бивши полицајац познат под надимком Љуба Вага. Он и Зорана Михајловић раније су најављивали конференцију о резултатима борбе против корупције, одлагали су је више пута, и нико је више не спомиње. Али, возач уредно обавештава Љубу Милановића Вагу (или Љубу „Поскока“) о свим министаркиним потезима за које зна.
О сатима које проводе сами, али и о дугим састанцима са Вераном Матићем, када он верно чека њен повратак у службеном аутомобилу.

„…Све сам стигла и постигла и нећу стати“ – поручује нам министарка. Уњеној биографији салободна електронска енциклопедија Wикипедиа пише: „…Родила се у Тузли, али је средњу и основну шолу завршила у Београду, као ђак генерације“. Не пише коју школу, такав податак не постоји на интернету, па је немогуће открити са киме се дружила ова успешна жена док је била у средњој школи.

Већ дуже време је медији критикују и проглашавају непријатељем Јужног тока, недавно се суочила се са бојкотом руских политичара. Све се смирило, прославила је Нову годину, а онда је дошла пометња са рачунима за струју. Министарка је одмах реаговала, и по Вучићевом наређњу, наредила да смене директора предузећа ЕПС Снабдевање Дејана Васића. Господин Васић, који се није ни питао ни за шта, нити је могао да утиче на изглед и обрачун рачуна, нашао се у чуду. Сменио га је Надзорни одбор ЕПС, писало је у саопштењу за медије.

Мало је познато да је министарка једно време радила у књиговодству ЕПС-а, и да је тада предлагала чудне идеје везане за обрачун електричне енергије. Неке од тих идеја су изгледа заживеле, па су износи на рачунима створили су праве опсаде шалтера ЕПС. Грађани масовно тврде да су рачуни превелики. Министарство је тражило проверу. Експресно је стигло „објашњење“ да су бројила тачно измерила потрошњу, и да грађани морају да је плате!
Још се прашина није ни слегла, а после два дана стигао је нови захтев за нову проверу. Епилог је био исти – морате да платите рачун ЕПС-у. Ако је неко очекивао другачији исход, стварну анализу фактура, па и тарифног система грдно се преварио. У садашњем ЕПС-у у целини, а поготово у новим организационим јединицама једноставно нема стручњака, а слично је и код надређених у министарству.

Или су стручни људи измештени из одлучивања, или ућуткани. А заправо некадашњи понос српске енергетике постао је „тамни вилајет“ – како га је и окарактерисао вршилац дужности генералног директора ЕПС-а, жалећи се јавно да га нико не слуша, и да је немоћан. Он је јавно саопштио како у ЕПС-у има 130 директора вишка, дакле непотребних. Онда је угрозио хиљаде запослених стварањем нових организација, и премештањем са радних места. Он је истовремено „џумле“ примио у радни однос гомиле људи из владајуће странке. Немоћан је зато што су све надлежности у министарству, у рукама министарке. У њеним су сада рукама фактуре, уговарања нових капацитета и кадровска политике.

Процена је да је ефекта свих фактура повећање укупног прихода ЕПС-а је за око две милијарде динара? Да се грађани нису побунили, министарка и вд генералног би се сигурно похвалили растом прихода.

Схвативши да скупљи рачуни доносе пад политичког рејтинга, министарка се формално ставила на страну народа. Неке велике користи народ није имао од њене помоћи пошто се она на крају сагласила да се овакви увећани рачуни плате, а да ЕПС/ЕДБ умањи рачуне за следећи месец. Варајући грађане и заташкавајући превару у причу је пуштена и информација о застарелим, небаждареним бројилима. На тај начин проблем је даље закомпликован. Јер, тачно је да већина бројила није благовремено баждарена, да не поседује прописане пломбе, али је тачно и да дистрибуције, чији је то посао био више немају овлашћења да то раде!

А кад је о бројилима реч вреди подсетити да је ЕПС добио 80 милиона евра кредита из иностранства за набавку модерних електронских бројила. Кредити се не користе, али се за то плаћа 700.000 евра годишње за камату.

Не може се установити да ли су се незадовољни уротили против новопридошлих, да ли су „системски“ (кроз рачунаре и програме) или физички ( убрзали окретање бројчаника у бројилима или снижењем напона, продужењем рока очитавања) „надували“ децембарске рачуне. Нема комисије која то може установити, нити стручњака који то могу доказати.

Ипак из целе приче као победници изаћиће они који су заговарали либерализацију тржишта, а међу којима је и министарка. На овај начин они ће имати оправдање да је ЕПС, неспоспобан и да је грађанима потребна конкуренција на тржишту струје. Када једног дана ЕПС буде потуно изгуран са тржишта, онда ће грађанима странци вероватно залепити астрономске цифре на рачуне као што је и сада случај, али до тада ће министарка Михајловић и њени многобројни бракови бити заборављена.
Могућа је, наравно, још једна верзија изазивања хаоса и незадовољства – заправо две: Ако се ускоро појави дежурни спасилац, Апсолутни подпредседник да у свом стилу „реши“ проблем сви ћемо га разумети, уколико се не појави ваља истражити у чијем интересу се све ради.

Ваља истражити у каквој су вези информације о 71 фирми, која је добила лиценцу за трговину струјом, и скором „отварању“ тржишта за све купце, уграђеном у нови предлог Закона о енергетици са безгрешним рачунима ?
Уз актуелне муке домаћинстава са децембарскум фактурама у тежој ситуацији су се нашли купци на средњем напону, на такозваном отвореном тржишту електричне енергије.

Тек половина је успела да обезбеди испоруке струје према закљученим уговорима; друга половина је на такозваном резервном снабдевању, које може да траје два месеца а потом се прекида испорука. Шта ће их снаћи са рачунима тек ће дознати. Треба ли помињати да су међу њима школе, болнице, читав низ установа, трговина, предузећа! Овакав вид злочина према народу и држави се више не може и нити сме толерисати. Време је за велике промене, док још има времена

 

Пише: Инсајдер Е – 8

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Банка у Новом Саду покрала 500,000 евра штедишама

3.7 (3) Директор филијале једне банке у Новом Саду осуђен је на четири и по …

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

8 Коментара

  1. ja bi o strujomerima nesto reko,a pocne potrosnja da pada,odma ekipe izlaze na teren i vrse zamane,pa sam ubedjen da ih oni namerno pokvare po raznim radionicama…a za brak tesko ovom bebi siteru…

  2. silna energija. spoj energije i energetke, korisnog i lepog!

  3. Pa i Zucko se zenio dok su se njegovi robovi borili za svaki glas na Vozdovcu.

  4. NIFOMAMANKA, ZESTOKA JEBACICA !

  5. pobesnelo to od silnih para, ali posle osionosti sledi i pad

  6. Време је за куку и мотику

  7. Što se tiče načina krađe, moram da objasnim neke tehničke detalje. Pošto mi je struja struka, mislim da je laičko objašnjavanje povećanih računa kroz smanjenje napona namerna dezinformacija. Ako imate nekog ko ima digitalni voltmetar, neka vam izmeri napon u utičnici, verovatno je veći od 220 volti. Pošto je po evropskim propisima napon niskonaponske mreže 235 volti, mislim da se i kod nas od pre par godina taj napon koristi gde god postoje tehnički uslovi: snaga transformatorskih stanica i podstanica, lokalnih trafoa, dovoljno snažni kablovi itd… Razlika od 220 do 235 je 7%. Pošto se snaga očitava kroz brojilo strujno, a ne naponski, a vaši kućni aparati imaju fiksnu otpornost, struja kroz njih može da se poveća samo ako se poveća dolazni napon, samim tim i kroz brojilo. Pošto se snaga P obračunava po formuli (uprošćeno) P=IxIxR, tj. struja na kvadrat pomnožena sa otpornošću potrošača, vidi se da će vam obračun povećanjem napona od 7% izazvati povećanje snage, a samim tim i računa od oko 15%. Prosto. Još ako malo doteraju programe za obračun potrošnje, onda nam stižu računi 50 i više procenata uvećani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *