Дуплиране камате за дозвољени минус: После мораторијума, накнаде стижу на наплату

4.6
(10)

ТОКОМ важења мораторијума, застоја у отплати кредита, од краја марта, банке нису наплаћивале ни камате на дозвољено прекорачење. Укупна редовна камата која је обрачуната током мораторијума, биће равномерно распоређена на број месеци трајања мораторијума и наплаћена, уз редовне месечне обрачуне камате, последњег дана у месецу. Паузиране три „корона“ камате, дужници ће вратити током наредна три месеца, почевши од 30. јуна.

Тако ће, они који буду у „минусу“ и током јуна, јула и августа, плаћати двоструке камате за дозвољено прекорачење, јер ће им се придодати камате од марта, априла и маја.

Већина финансијских установа које послују у нашој земљи објаснила је на својим интернет-страницама поступак наплате накнада за дозвољени минус које током мораторијума нису скидане, али су обрачунаване. Док ће у већини случајева прве рате за кредите и остале дугове замрзнуте током претходна три месеца, бити скидане углавном од 1. јула, прве камате за дозвољено прекорачење „олакшаће“ рачун последњег дана јуна.

– Ако су грађани током мораторијума користили дозвољени минус, они ће камату на тај новац платити одложено – кажу у Удружењу банака Србије. – Камату за минус у марту платиће крајем јуна, за април крајем јула, а за мај крајем августа. Ако дозвољени минус нису користили, немају никаквих обавеза. Уколико такву обавезу имају и она им доспева у наведеним месецима, добро је да размисле да ли ће и у тим месецима користити дозвољени минус, или то превише оптерећује њихове рачуне.

У Банци Интеза тако потврђују да за клијенте који су прихватили мораторијум на дозвољено прекорачење, редовна камата за март, април и мај није наплаћена, па ће бити скинута у наредна три месеца при наплати редовне камате за јун, јул и август.

– Камате за март и редовна камата за јун биће наплаћене 30. јуна за физичка, односно 1. јула за правна лица. Камате за април и редовне камате за јул биће наплаћене 31. јула за физичка лица, односно 1. августа за правна лица, док ће камате за мај и редовне камате за август бити наплаћене за физичка лица 31. августа, односно за правна лица 1. септембра – објашњавају у овој банци.

Просечан износ дозвољеног прекорачења у Србији је око 47.000 динара, а око 250.000 текућих рачуна је склизнуло у недозвољени минус.

Иначе, Одлука Народне банке Србије о мораторијуму на отплату свих рата на најмање 90 дана ступила је на снагу 18. марта, а мораторијум на отплате почео је да се примењује 31. марта. На основу ње, банке су дужницима понудиле застој у отплати обавеза 21. марта, а дужници су имали рок од 10 дана да ту понуду одбију. Ко није одбио, сматра се да је понуду прихватио тог десетог дана.

ОМИЉЕНИ КРЕДИТ

ДОЗВОЉЕНИ минус је традиционално омиљена кредитна варијанта грађана Србије, вероватно јер је лако доступан, а процедура одобрења је једноставна и брза. Проблем је што је, уједно, и убедљиво међу најскупљим банкарским производима. При крају прошле године, камата на дозвољени минус у просеку је износила 28,22 одсто, а на недозвољени 33,74 одсто.

У ПУНОМ ИЗНОСУ

ПРОЦЕЊУЈЕ се да у Србији има 7,5 милиона текућих рачуна које је отворило пет милиона грађана, као и да је исто толико и дозвољених месечних прекорачења. Велики број грађана користи дозвољени минус у пуном износу и плаћа камату на укупан износ. Стручњаци им саветују да им је исплативије да подигну готовински, или рефинансирајући зајам, који имају знатно погодније камате од дозвољеног прекорачења. Наглашавају да је „минус“ најскупља варијанта.

Б. Царановић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (14) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Тужилаштво и даље наставља да ћути о веома озбиљном организованом криминалу и корупцији у Телекому (видео)

5 (5) Представници Удружене опозиције Србије(УОС) данас су на конференцији испред Телекома Србија истакли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *