fbpx

Ефектива: Седам нових пресуда у корист клијената који су тужили банке због неосноване наплате трошкова за обраду кредита

0
(0)

Удружење потрошача Ефектива објавило је седам нових првостепених пресуда у корист клијената који су тужили банке због неосноване наплате трошкова за обраду кредита.

Две пресуде је донео суд у Новом Саду, а пет суд у Сомбору у којима се наводи да банка није имала право да наплати провизију за обраду кредита.

„Провизија за пуштање кредита у течај обрачунава се и наплаћује приликом пуштања кредита у течај, једнократно на шалтеру банке, а износи 1,5 одсто од износа кредита, проглашава се ништавном и не производи правно дејство“, наводи се у једној о одлука суда у Новом Саду који је наложио банци да исплати клијенту близу 38.000 динара са затезном каматом.

И у осталим пресудама, наводи се слично образложење којима се наплата провизије проглашава ништавном.

Грађани су почели масовно да туже банке, након што је крајем 2017. године Апелациони суд у Београду донео правоснажну пресуду у корист клијента, јер је банка несновано наплаћивала трошкове обраде кредита.

Из удружењу „Ефектива“ раније су наводили да су банке спорним одредбама уговора у последњих 15 година од клијената наплатиле више од 100 милиона евра, као и да клијенти могу да затраже бесплатну правну помоћ за писање тужби суду у том удружењу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредна банда и на лажним изборима без праве опозиције краде и купује гласове, прети, бије, уцењује

5 (4) Све већи број неправилности и инцидената бележи се на биралиштима широм Србије, а …

„ОВО ЈЕ ПЉАЧKА“ Самохрани отац штрајковао глађу због извршитеља (видео)

5 (2) „Све ово што радим, радим само због деце, само због њих. Не тражим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *