fbpx

За “дозвољени минус” грађани Србије банкама годишње плате око 13 милијарди динара камате

0
(0)

Према подацима Кредитног бироа, грађани Србије тренутно су у дозвољеном минусу који износи 46 милијарди динара (390 милиона евра), а за то банкама годишње плаћају у просеку 13,6 милијарди динара на име камате, односно око 115 милиона евра, пишу данашње „Вечерње новости“.

Иако је динар у последњих неколико година више него стабилан, десетине наших банака нису снизиле камате на минус, који у просеку износи око 30 одсто годишње, пише лист.

Како се у тексту наводи, када се прерачуна, резултат показује да на сваку хиљаду динара дозвољеног минуса, банци годишње иде бар триста динара камате, а на сваку хиљаду недозвољеног, банкари зараде и по седамсто динара.

Камата на недозвољени минус у једној банци износи 72,6 одсто, а највиша цена коришћења дозвољеног минуса износи 36,36 одсто. Како лист наводи, камате су толике да су довољне за исплату зарада запосленима у банци.

Према подацима Народне банке Србије из јануара, просечна годишња каматна стопа за коришћење порекорачења по текућем рачуну износи 29,46 одсто. То се може упоредити са просечном ценом кеш кредита одобреног на 12 месеци, који износи 8,71 одсто на годишњем нивоу.

У Србији укупно 4,9 милиона грађана има оворен бар један текући рачун у банци, а дозвољени минус, који је био замишљен да се „премости“ јаз од једне до друге плате или пензије, претворио се у једнократну позајмицу у који, наводи лист, „ко једном уђе тешко из дуга излази, па се решења налазе у рефинансирајућим кредитима“.

Додатни проблем, наводи се, наштаје када се клијент задужи преко дозвољеног минуса. Тада се рачун „зацрвени“, а камата скочи на поменутих 72,6 одсто.

Према подацима кредитног бироа при Удружењу банака Србије, тренутно су у „црвеном“ 242.272 текућа рачуна. То су они са којих је утрошено више од износа дозвољеног минуса, па из „црвеног“ не могу да изађу дуже од два месеца.

Њихов дуг је, наводи се, достигао готово пет милијарди динара, што је око 40 милиона евра.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

Банка у Новом Саду покрала 500,000 евра штедишама

3.7 (3) Директор филијале једне банке у Новом Саду осуђен је на четири и по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *