fbpx

„Економски“ програм Лазе камиказе: Нова задуживања, отпуштање радника, распродаја државне имовине

0
(0)

Београд – Како београдски дневни лист “Блиц” у Немањиној 11 сазнаје већ је договорено неколико мера и потеза који ће Крстић повући, међу којима су нова задуживања Србије са дупло већим каматама него што је Србију заджио претходни министар Динкић – путем продаја државних обвезница; продаја Телекома, најпрофитабилнијег српског јавног предузећа који својим приходима редовно попуњује државни буџет Србије и још неколико профитабилних државних компанија. Такође је договорена и реформе великих система које ће се извести тако што ће се отпусти велики број запослених у тим државним службама.

Другим речима, Србију чека сурова приватизација свега што је вредно у нашој држави, где ће највреднији део те имовине завршити у рукама странаца.

Крстић је током синоћног разговора разговарао са потпредседником Владе Александром Вучићем и прихватио да 26. августа на седници Скупштине Србије буде именован за члана Владе и министра финансија.

Први кораци заправо биће спровођење акционог плана који је Крстићу Вучић већ предочио. Тако ће већ у септембру уследити нова продаја државних еврообвезница од милијарду долара, чиме би се обезбедило редовно измирење свих обавеза државе до марта 2014.

„Буџет сада располаже са довољно новца за финансирање свих обавеза. Али Влада је пре месец дана усвојила одлуку да се дозволи нова емисија еврообвезница, ангажован је саветник за овај посао, али се чека најбоља цена на светском тржишту „, објашњава извор „Блица“.

Међутим, Србија данас тешко може да прода државне обвезнице по камати која је добијена пролетос. Тада смо продали записе на седам година уз камату од 4,8 одсто, док је сада цена око 7,5 одсто.

„Чекаће се најбољи моменат, али је већ сада јасно да уколико се обвезнице издају на десет година, цена може бити око 7,5 одсто, док за оне петогодишње морамо понудити камату од 6,1 одсто“, објашњава извор „Блица“.

Нови министар финансија имаће задатак да до краја спроведе решавање питања 179 фирми у реструктурирању, за шта већ постоји план. Тај посао мора да се оконча до средине 2014. године. Осим тога, добиће и налог да изврши наплату заосталих дуговања за порезе од свих активних фирми.

„Током јесени објавиће се позиви за приватизационе саветнике који би припремили тендере за све фирме у власништву државе за које је постигнут консензус о продаји. Ту су, пре свих, „Ресавица“, али и „Телеком“, који дефинитивно не може да издржи темпо који задаје конкуренција.“

Хоће ли се наћи већински или мањински партнер, питање је процене која ће се донети након изјашњавања свих оних који су до сада показали интересовање за стратешку сарадњу са државом у националном телеоператеру – тврди извор „Блица“.

Представници Владе Србије су, како нам је потврђено, већ започели разговоре са представницима Светске банке о стратешком партнерству у „Дунав осигурању“, док се још увек очекују потенцијални инвеститори у Чачанској банци.

„Могуће је да до краја године Влада Србије понуди на усвајање Скупштини Србије још један ребаланс буџета“, открива извор „Блица“.

Поред тога, током јесени интензивно ће се радити на припреми свега онога што би у наредној години омогућило Србији истинске структурне реформе, о којима се овде претходну деценију само причало.

„Отвориће се разговори о реформи пензијског, здравственог, просветног система. Од наредне године ћемо свакако морати да извршимо озбиљнију контролу рада јавних предузећа, али и да почнемо са давно обећаним послом смањења броја запослених у јавном сектору и државној управи“, тврди извор „Блица“.

У Влади Србије, како нам је речено, очекују и нове предлоге, али су ипак свесни да нико нема чаробни штапић за брзо решење нагомиланих проблем.

Хитан разговор са Светском банком

Светска банка је по објављивању информације да Млађан Динкић више неће бити министар финансија објавила да ова институција повлачи свој предлог да Србији одобри 200 милиона долара намењених буџету.

У Влади се, ипак, надају да ће по објављивању акционог плана Владе Светска банка променити мишљење.
Већ данас ће се, како нам је потврђено, први потпредседник Владе Александар Вучић видети са директорком Светске банке за земље западног Балкана.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Задуживање државе у 2020. години 604,5 миијарди динара за финансирање буџетског дефицита

0 (0) Буџетом Србије за 2020. годину предвиђено је да се за финансирање буџетског дефицита, …

Јавни дуг за месец дана порастао 300 милиона евра и данас износи преко 24 милијарде евра!

4.4 (8) Јавни дуг Србије је на крају јула ове године износио 23,84 милијарди евра, …

39 Коментара

 1. БЕОГРАДСКИ НАРКО ВАТИКАНСКИ ХОМОСЕКСУАЛЦИ НАМ ВОДЕ ДРЖАВУ

 2. hvala što em ansmejaste al’ do suza. ne znam kako vi – al’ ja se razboleh – postah mucavica.

 3. Znači nastavlja se pljačka i ono malo što jeostalo od države Srbije, e aferim vam svjetski eksperti.

 4. Vucucu Odlazi u Tvoju Otadjbinu BIH Cipuljuci kod Bugojna Tamo deli Vlast

 5. Ово није ниште чудно, већ је забрињавајуће. Полуге власти и управљање у Србији није ……. Него већи ЦЕНТРИ МОЋИ…

 6. Uh kako bi narod u srbiji bio zadovoljan da ode u rodno mesto i povede tomu diplomu…nije ni svestan sta mu narod misli

 7. ne pomazumu nikakve sluzbe prisluskivanja i pracenja svega ….najebo je kada tada

 8. Moze da nas sve pohapsi …ali ipak ce zaglaviti

 9. Вучић је одавно зрео за метак, овај други за апс а ми за банкрот

 10. Jejl je poznat kao centar satanizma u Americi… Lobanja i kost je satanisticka organizacija kojoj su pripadali i pripadaju sami vrh americke politicke scene… Ne bih da povezujem ovo sa Krsticem, ali ipak je on vise njihov nego nas…sto on i ne krije… Tek toliko da se porazmisli

 11. …zatucani su mislili da OVI izdajnici zaista imaju casne namere…lazuci na nekim mitinzima vozeci se o trosku nas zaposlenih po Srbiji…al jbg,i na tarabi svasta pise,pa nije svasta…al zatucani narod tek sad shvatio ono sto smo mi iole normalni odmah znali o ovim IZDAJNICIMA…:-)

 12. БЕОГРАДСКИ НАРКО ВАТИКАНСКИ ХОМОСЕКСУАЛЦИ НАМ ВОДЕ ДРЖАВУ

 13. hvala što em ansmejaste al' do suza. ne znam kako vi – al' ja se razboleh – postah mucavica.

 14. Znači nastavlja se pljačka i ono malo što jeostalo od države Srbije, e aferim vam svjetski eksperti.

 15. Vucucu Odlazi u Tvoju Otadjbinu BIH Cipuljuci kod Bugojna Tamo deli Vlast

 16. Ово није ниште чудно, већ је забрињавајуће. Полуге власти и управљање у Србији није ……. Него већи ЦЕНТРИ МОЋИ…

 17. Uh kako bi narod u srbiji bio zadovoljan da ode u rodno mesto i povede tomu diplomu…nije ni svestan sta mu narod misli

 18. ne pomazumu nikakve sluzbe prisluskivanja i pracenja svega ….najebo je kada tada

 19. Moze da nas sve pohapsi …ali ipak ce zaglaviti

 20. Вучић је одавно зрео за метак, овај други за апс а ми за банкрот

 21. Jejl je poznat kao centar satanizma u Americi… Lobanja i kost je satanisticka organizacija kojoj su pripadali i pripadaju sami vrh americke politicke scene… Ne bih da povezujem ovo sa Krsticem, ali ipak je on vise njihov nego nas…sto on i ne krije… Tek toliko da se porazmisli

 22. …zatucani su mislili da OVI izdajnici zaista imaju casne namere…lazuci na nekim mitinzima vozeci se o trosku nas zaposlenih po Srbiji…al jbg,i na tarabi svasta pise,pa nije svasta…al zatucani narod tek sad shvatio ono sto smo mi iole normalni odmah znali o ovim IZDAJNICIMA…:-)

 23. vis da okuplja samo male tomin savetnik djuric pa slina ima ih vise sad laza sve neki zutokljunci

 24. Nista lose pokusati i to , bravo bar ima nekakve planove ,vizije ,da vidimo potom komentare , jedino mi se ne dopada sto ranije nie Vucic doveo eksperta nazovi , ovi njegovi poklase se za radna mesta , smenjuju svuda narocito po bankama pa postavljaju svoje koje mozda veze nemaju sa poslovima na koje su dosli , e departizacija se to zove . Naravno Vucic nezna za takve dogadjaje .

 25. RASPRODAJA SRBIJE: VLAST KRČMI IMOVINU DRŽAVE KAO NA PIJACI Kreće rasprodaja .

 26. Dee nadju sve ove budale?! da dovuku u srbiju kao da smo sabirni centar za njih…

 27. najveca je budala onaj koji kaze za nekoga da jebudala a pre toga ga nikad nije vidio

 28. ehhhhhhhhhhhh rado sta ti nisi video njija 2 budalaaaaaaaaaa ne samo dasu budale no su psihopate…..:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *