Европска банка за обнову и развој (читај поробљавање) заинтересована за „Телеком“ и Аеродром „Никола Тесла“

0
(0)

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) заинтересована је за приватизацију „Телекома Србија“ и Аеродрома „Никола Тесла“, а челници те банке оцењују да ће изазови за нови српску владу бити приватизација јавних предузећа, борба против корупције и развој инфраструктуре.

Председник ЕБРД Сума Чакрабарти рекао је за РТС да Србија има добру перспективу и да ће банка наставити да улаже у нашу земљу.

„Изазови за нову владу биће приватизација јавних предузећа, борба против корупције и развој инфраструктуре. Ми смо заинтересовани за улагања, посебно за приватизацију јавних предузећа и инфраструктуру“, рекао је Чакрабарти у седишту те банке у Лондону.

ЕБРД је конкретно заинтересован за приватизацију „Телекома Србија“ и Аеродрома „Никола Тесла“.

Извршни директор ЕБРД за регион Југоисточне Европе Жан Марк Петершмит навео је да би евентуална приватизација Телекома сасвим сигурно привукла велики број купаца и да би у томе учествовао и ЕБРД.

Кључни проблем за Србију ће, према мишљењу челних људи ЕБРД-а, бити како да уведе ред у јавне финансије, односно да смањи јавни дуг и буџетски дефицит.

„Потенцијални аранжман са ММФ-ом сасвим сигурно би помогао да се придобије поверење нових инвеститора. Томе би допринео и напредак у преговорима са Европском унијом“, каже заменик директора ЕБРД за политику и стратегију Питер Санфи.

ЕБРД је кредитним линијама уложила у Србију више од 3,5 милијарде евра у протеклој деценији, што је највише у поређењу са земљама у региону.

Челници банке најавили су повећање инвестиција у земље Југоисточне Европе, а приоритети ће бити повећање конкурентности приватног сектора, побољшање услова пословања, финансијски сектор и улагања у енергетику и инфраструктуру.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовичли и директор ЕБРД за Србију Матео Патроне данас су у разговору у Београду истакли важност доласка председника ЕБРД-а Чакрабартија у Србију средином маја, са којим ће се посебно размотрити теме сарадње српске владе и те европске финансијске институције.

 

танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРОМАШЕНА ИНВЕСТИЦИЈА Аеродром „Морава“ без авиона и путника

4.5 (11) Тако су се у Титово време звале бројне непотребне, погрешне и прескупе фабрике …

Па важан је ЕБРД! Он вам даје кредите које после заједно пљачкате

2.9 (7) Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, састала се …

2 Коментара

  1. Језуити би да отму Телеком српском народу.

  2. Nije oni bi da otmu nego oni ĆE da otmu. To više nije pitanje da li će nego kada će. Naš ministar Laza postao guverner Srbije u EBRD a zamenik guvernera Vujić…baš lepo, zar ne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend