fbpx

Фијаско „Ер Србије“ у Нишу

4.7
(23)

Аеродром „Kонстантин Велики“ у Нишу, направљен 1986. градским парама, „отела“ је држава прошле године, па је од градског постало републичко јавно предузеће. У Нишу су прошле године одржавани протести, на којима се окупљало и по 5.000 грађана, а који су под паролом „Не дамо аеродром“ јасно стављали до знања да су против давања писте, зграде и уговора с компанијама које јефтино наплаћују летове. Ништа није помогло. На седници Скупштине града подигли су руке напредњаци, социјалисти и њихови „репићи“ и ’ладно дали оно за шта су искључиво Нишлије сакупљале новац.

„Kонстантин Велики“ је управо објавио податке о пословању, које власт квалификује као сјајне, а стручни људи као катастрофалне. Извештај открива и мотив „отимања“ аеродрома: Нишлије и лоу кост (јефтине) компаније смањивале су зараду „Ер Србије“, требало је ликвидирати конкуренцију.

Бојан Аврамовић, некадашњи директор Регионалне развојне агенције „Југ“, која је директно управљала аеродромом док је био у градском власништву, каже да је из републичког буџета само у јулу ове године држава платила 4.500 празних места у авионима „Ер Србије“! Под њиховом управом, нишки аеродром забележио је и годишњи рекорд од 300.000 путника.

– Борба коју смо изгубили за нишки аеродром траје од 2016. године. Знате ли шта значи када су таксе на „Николи Тесли“ 30, а на „Kонстантину Великом“ три евра? Аутобуси су довозили људе из Београда да по јефтиним, такорећи багателним ценама путују у Европу „Рајан ером“ и „Виз ером“. Све дугове смо вратили и кренули да правимо добар посао. То је био бум у региону. Летите у срце Европе за 18 евра! – прича Аврамовић.

Некада је био истакнути члан Српске напредне странке, али успротивио се наредби с врха, па је данас незапослен.

– Kада се погледају недавно објављени „успеси“ Аеродрома „Kонстантин Велики“, види се да је велика будалаштина било увођење субвенционисаних линија „Ер Србије“ са нишког аеродрома. Авиони лете практично празни, а све се надокнађује парама пореских обвезника.

Званични подаци кажу да је број путника у јулу порастао за 3.777, односно за 11,8 одсто у односу на исти месец прошле године. Нишки властодршци тврде да тај крупан успех не би био остварен без субвенционисаних линија „Ер Србије“ до европских дестинација.

– То што се из републичке касе празна седишта плаћају као пуна, нико не спомиње. На тих шест линија, 30 повратних летова, пројектовано је 8.500 седишта. Ако је и путовало 3.777 путника, то значи да је држава платила 4.500 пуних седишта. То опет значи да је искоришћеност на тим летовима 40 одсто. Вештачки успех аеродрома у Нишу у ствари је потпуни фијаско – каже Аврамовић.

Додаје да ће се права мера катастрофалне политике Владе Србије по питању нишког аеродрома видети на крају године.

– По мојим проценама, до тада ће се из касе народних пара платити између 150.000 и 210.000 празних места у авионима „Ер Србије“ на линијама из Ниша – каже он.

Почетком године Влада Србије одлучила је да субвенционише летове за 12 дестинација у Европи из Ниша. Међународни конкурс је расписан, а у априлу је „Ер Србија“ проглашена за најбољег понуђача. Те летове би сви порески обвезници Србије требало да плаћају од јула ове до јула 2023. године!

Хвалећи се подацима за јули 2019, Дарко Булатовић, градоначелник Ниша, и Душан Kнежевић, директор аеродрома, истакли су да позитивни трендови раста броја авио-линија, путника и робе превезене у карго саобраћају, потврђују да је одлука о сарадњи с Владом Србије и ресорним министарством и државним институцијама била оправдана и исправна. Правдали су оно због чега Нишлије масовно протестују.

– Показало се да су политиканске и потпуно нетачне критике да желимо да затворимо нишки аеродром и отерамо лоу кост компаније. Долазак националног авио-превозника, који је отворио 12 нових линија, није и неће отерати друге авио-компаније из Ниша. Ефекат је потпуно супротан. Путника и линија је све више! Доказ је и „Рајан ер“, који ће 8. новембра почети да лети из Ниша за Малту – рекао је Булатовић.

Kнежевић је истакао више од 35.000 путника само у јулу, прогнозирао 50.000 у августу и испуњење пројекције од око 420.000 путника на годишњем нивоу.

– Политичка пропаганда власти око изнетих података прилично је наивна – сматра Младен Јовановић из Националне коалиције за децентрализацију, један од вођа протеста „Не дамо аеродром“.

Додаје да бројке у ствари показују да је попуњеност летова „Ер Србије“ у Нишу врло слаба.

– Непријатан је, у најмању руку, покушај Владе да отера авио-превознике субвенционисаним линијама ка истим дестинацијама. „Виз ер“ је једноставно удвостручио број линија за Малме, а „Рајан ер“ отворио линију за Малту. То је било могуће искључиво захваљујући уговорима претходног руководства аеродрома и, на сву срећу по Нишлије, није захтевало да се с тим сложи Влада Србије. Велики капитал показао се моћнијим од политике. То је апсурд политичког система Србије, који не хаје за тржишна кретања. Верујем да ћемо већ у септембру имати нове значајне потезе лоу кост компанија.

Јовановић истиче да не би требало заборавити да су главни проблеми отимања аеродрома сасвим друге природе.

– Град и даље дугује скоро девет милијарди динара Републици за земљиште, које му је отето преузимањем. Нишки аеродром након преузимања бележи финансијске губитке први пут у последње четири године. Нема инвестиција Републике у инфраструктуру аеродрома, има само обећања политичара. Озбиљни проблеми тренутно су само замаскирани субвенцијама „Ер Србији“.

Београдски глас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава и даље даје донације Ер Србији, док Ер Србија од Етихада узима кредите

5 (3) Држава Србија је кроз отплату старог дуга, донације и субвенције током 2018. године …

Држава опет поклонила 21 милион евра Ер Србији

5 (2) Национална авио-компанија Ер Србија је у прошлој години остварила добит од 12,2 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *