fbpx

ФИСКАЛНИ САВЕТ: Сви Вучићеви економски успеси засновани на смањивању плата и пензија

0
(0)

Петровић указао да су за јавне инвестиције буџетом за 2015. предвиђене 122 милијарде динара, а за камате ћемо платити 140 милијарди динара

Србија ће у 2017. за камате да плаћа четири одсто БДП-а и тиме ће се – упозорио је Петровић – у потпуности изједначити са релативним износом према БДП-а који сада плаћа Грчка. Србији ће се трошкови за камате сваке године повећавати за 0,5 одсто БДП-а, а то значи да ћемо толико морати да штедимо само да бисмо „остали у месту“

ПРЕДСЕДНИК Фискалног савета Павле Петровић изјавио је данас да још увек нема економског оправдања за повећање плата и пензија.

Он је на конференцији за новинаре рекао да, уколико би се плате и пензије вратиле на ниво пре умањења и дефицит би се вратио на ниво од око 6,5 одсто БДП-а из 2014. године што би значило да консолидације није ни било.

Упитан да ли постоји простор за било колико повећање, од једног или два процента, Петровић је навео да чак ни то нема смисла.

Он је рекао да се фискални планови за 2015. успешно остварују, нешто боље од плана, али да се још чека отпочињање реформи које су кључне за трајно оздрављење финансија.

Петровић је рекао да Србија за плаћање камата троши више него за јавне инвестиције и оценио да према уделу камата у БДП-а само шест земаља у Европи има веће трошкове од Србије.

Петровић је на конференцији за новинаре рекао да је за јавне инвестиције буџетом за 2015. предвиђено 122 милијарде динара, а за камате ћемо платити 140 милијарди динара.

Говорећи о односу камата према БДП-у, председник Фискалног савета је навео пример Грчке, која има превелики јавни дуг и годишње плаћа 0,7 одсто више за камате него Србија.

„Србија ће у 2017. за камате да плаћа четири одсто БДП-а и тиме ће се у потпуности изједначити са релативним износом према БДП-а који сада плаћа Грчка“, рекао је Петровић.

Србији ће се трошкови за камате сваке године повећавати за 0,5 одсто БДП-а, а то значи да ћемо толико морати да штедимо само да бисмо „остали у месту“, навео је Петровић.

Петровић је прецизирао да је тај прираст трошкова за камате од 0,5 одсто БДП-а годишње у нивоу са укупним годишњим издвајањем из буџета за науку и технологије и додао да је то један од разлога зашто је неодрживо враћање плата и пензија на претходни ниво, после смањења за 10 одсто.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОВАЈ ДЕФИНИТИВНО НИЈЕ НОРМАЛАН! Вучић о корона вирусу: „САПУН НАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ЛЕK“

3.2 (9) „У Србији нема заражених корона вирусом, има разлога за опрез, али не за …

Вучићев режим планира да забрани протесте опозиције на дан избора!?

0 (0) Митинг опозиционог Савеза за Србију, најављен за изборни дан 26. априла, могао би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *