Грађани се све више жале на рад банака

Грађани се све више жале на рад банака

БЕОГРАД – Грађани су у првих девет месеци ове године упутили Центру за заштиту и едукацију корисника Финансијских услуга Народне банке Србије 1.313 притужби на рад Финансијских институција – за 60,1 одсто више него у истом периоду прошле године, а чак 85,8 одсто се односило на рад банака.

Расту броја примљених обавештења с притужбама је допринело доношење Закона о заштити корисника Финансијских услуга, који је у примени од 5. децембра 2011. године, као и све већа инФормисаност корисника о томе како могу да остваре своја права.

У прва три тромесечја текуће године корисници су на рад банака упутили укупно 1.126 обавештења, показали су подаци централне банке.

Највише обавештења се односило на кредите – 62,3 одсто, текуће рачуне – 16,4 одсто и платне картице – 12,5 одсто. Од укупног броја обавештења примљених у прва три тромесечја 2012. године, 42,8 одсто се односи на рад три банке, а од тога 22,9 одсто на само једну банку.

Корисници су се најчешће обраћали због начина на који су поједине банке ускладиле уговоре закључене пре ступања на снагу Закона о заштити корисника Финансијских услуга са одредбама тог закона, као и немогућност повраћаја средстава по основу камате која је обрачуната по кредиту пре ступања на снагу закона.

Корисници су се обраћали и због потешкоћа у отплати дуговања по основу кредита, кредитних картица или дозвољеног прекорачења по текућем рачуну, као и немогућности да се изврши реФинансирање дуговања, нарочито када је реч о потраживањима банака индексираним у швајцарским Францима.

Грађани су се обраћали и због обрачуна камате на дуговање по кредитној картици, начина измирења дуговања по платној картици због неразумевања услова њеног коришћења, неблаговременог обавештавања јемаца од стране банака о постојању неизмиреног дуговања дужника, односно њиховој обавези да уместо дужника измире дуговање, као и немогућност да се изврши замена јемаца;

Tакође, клијенти су се обраћали и због недоумица у вези с висином накнаде при превременој отплати кредита за уговоре који су закључени пре примене закона и необавештавања корисника о обавези накнаде за одржавање рачуна и наплати те накнаде с рачуна и када на рачуну нема средстава и/или кад рачун није активан.

НБС је у периоду од 1. јануар до 30. септембра новчано казнила и изрекла мере двема банкама – “КБЦ банци” и “АлФа банци”, које су прекршиле одредбе закона, с налогом да отклоне утврђене 
незаконитости.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Јавни дуг Србије 28,36 милијарди евра на крају јула

Јавни дуг Србије 28,36 милијарди евра на крају јула

Јавни дуг Србије износио је на крају јула ове године 28,36 милијарди евра, што чини …

Никезић: НБС је омогућио страним банкама (лихварима) да народу скидају кожу са леђа

Никезић: НБС је омогућио страним банкама (лихварима) да народу скидају кожу са леђа

Иако сте прошле године објавили књигу претенциозног наслова: „Моји одговори – прилог историји банкарства Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *