fbpx

Грађани се све више жале на рад банака

0
(0)

БЕОГРАД – Грађани су у првих девет месеци ове године упутили Центру за заштиту и едукацију корисника Финансијских услуга Народне банке Србије 1.313 притужби на рад Финансијских институција – за 60,1 одсто више него у истом периоду прошле године, а чак 85,8 одсто се односило на рад банака.

Расту броја примљених обавештења с притужбама је допринело доношење Закона о заштити корисника Финансијских услуга, који је у примени од 5. децембра 2011. године, као и све већа инФормисаност корисника о томе како могу да остваре своја права.

У прва три тромесечја текуће године корисници су на рад банака упутили укупно 1.126 обавештења, показали су подаци централне банке.

Највише обавештења се односило на кредите – 62,3 одсто, текуће рачуне – 16,4 одсто и платне картице – 12,5 одсто. Од укупног броја обавештења примљених у прва три тромесечја 2012. године, 42,8 одсто се односи на рад три банке, а од тога 22,9 одсто на само једну банку.

Корисници су се најчешће обраћали због начина на који су поједине банке ускладиле уговоре закључене пре ступања на снагу Закона о заштити корисника Финансијских услуга са одредбама тог закона, као и немогућност повраћаја средстава по основу камате која је обрачуната по кредиту пре ступања на снагу закона.

Корисници су се обраћали и због потешкоћа у отплати дуговања по основу кредита, кредитних картица или дозвољеног прекорачења по текућем рачуну, као и немогућности да се изврши реФинансирање дуговања, нарочито када је реч о потраживањима банака индексираним у швајцарским Францима.

Грађани су се обраћали и због обрачуна камате на дуговање по кредитној картици, начина измирења дуговања по платној картици због неразумевања услова њеног коришћења, неблаговременог обавештавања јемаца од стране банака о постојању неизмиреног дуговања дужника, односно њиховој обавези да уместо дужника измире дуговање, као и немогућност да се изврши замена јемаца;

Tакође, клијенти су се обраћали и због недоумица у вези с висином накнаде при превременој отплати кредита за уговоре који су закључени пре примене закона и необавештавања корисника о обавези накнаде за одржавање рачуна и наплати те накнаде с рачуна и када на рачуну нема средстава и/или кад рачун није активан.

НБС је у периоду од 1. јануар до 30. септембра новчано казнила и изрекла мере двема банкама – „КБЦ банци“ и „АлФа банци“, које су прекршиле одредбе закона, с налогом да отклоне утврђене 
незаконитости.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *