Харач на футошки купус

Харач на футошки купус

0
(0)

Нови Сад – На чувени футошки купус је лане ударила суша, а сада зеленим главицама прети порез чак сто пута већи. Велике површине пољопривредног земљишта у Футогу постале су, по новим планским документима изградње, грађевинско земљиште, па их градска власт сад мери као више вредне. За паоре, њиве су ипак само њиве и узгајивачи аутохтоне сорте купуса, бренда новосадске пољопривреде, остали су у шоку када су им стигла обавештења о порезу на имовину за ову годину.

Окупљају се око петиције коју ће упутити градском већу Новог Сада, а пољопривредник и члан управног одбора удружења „Футошки купус” Мирољуб Јанковић каже за „Политику” да је потписују грађани у насељу Футог, али и у Бегечу и Каћу које муче слични проблеми.

Од градског већа траже да промени своју одлуку која представља основицу за обрачун пореза на имовину. Реч је о решењу којим се за 2018. годину утврђује, по зонама града, просечна цена квадратног метра непокретности. По том акту, Футог је у трећој зони, где сада квадрат грађевинског земљишта стаје 5.072 динара, а пољопривредног 41 динар.

„Хектар обичне њиве проценили су на око 500.000 евра па кад примените стопу од 0,3 добијате порез око 150.000 динара. Нико од потписника иницијативе не може да плати ову суму јер је то за нас превелико пореско оптерећење”, објашњава Јанковић, напомињући да је досад порез тог хектара био око 1.500 динара.

Он каже да нова решења још нису стигла и порез није почео да се наплаћује, али да су грађани добили обавештење да поднесу захтев за пореску пријаву.

„Реч је о око 1.000 хектара у футошком атару, 250-300 хектара у Бегечу, али има их и у Будисави, Каћу”, напомиње пољопривредник.

Према његовим речима, у институцијама постоји „неслагање” и „тотална забуна” јер у катастру непокретности пише „њива те и те класе”, а Пореска управа ће рачунати као грађевинско земљиште. „Некима је саветовано да се изјасне да ће то грађевинско земљиште бити коришћено и даље у пољопривредне сврхе”, додаје.

Власницима земљишта стигла су ових дана и решења о накнади за одводњавање, за целу прошлу годину и део ове. Треба платити, да Војводина не би поново била мочвара, како то објашњава ЈВП „Воде Војводине” у решењима која шаље грађанима. Али прошла година је била изразито сушна, па Јанковић каже: „Сваке године нешто, неки нови намет – само нам се живот отежава.”

Сем статусне промене земљишта која се десила доношењем планских докумената за Футог није се догодила ниједна друга околност која би утицала на повећање тржишне вредности земљишта, односно утицала на разврставање предметног земљишта у грађевинско, за опорезивање по цени квадрата од 5.072 динара, наводи се у тексту петиције којом се тражи опорезивање по цени за њиве, од 41 динар.

Члан градског већа за привреду Милорад Радојевић, у чијој надлежности је и пољопривреда, рекао нам је да не може да коментарише док цело веће не заузме став, а надлежна за финансије града Александра Раденковић налази се на годишњем одмору. Писани одговор из прес-службе на то да ли градско веће намерава, и на који начин, да поступи око проблема пољопривредника из Футога, чекамо.

Аутор: Снежана Ковачевић, Политика.рс

Фото: С. Ковачевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Приватни извршитељи имају неограничена овлашћења

Приватни извршитељи имају неограничена овлашћења

0 (0) Србија је добила и приватне извршитеље, као армију Вучићевих пљачкаша. Министарство правде је …

Вучићев режим ММФ-у обећао повећање ПДВ-а!

Вучићев режим ММФ-у обећао повећање ПДВ-а!

0 (0) Могуће је повећање ПДВ-а. Ову могућност најавила је Влада Србије у пратећем меморандуму …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend