За наплату стигла трећа рата харача на имовину

0
(0)

РОК за уплату треће рате пореза на имовину истиче у суботу, 15. августа. За оне који ову обавезу не измире на време, следе санкције. И то затезна камата од 16 одсто на годишњем нивоу, али и прекршајна пријава „тешка“ 50.000 динара ако порезници поднесу захтев који суд прихвати. Ипак, судећи по досадашњој пракси, порезници прекршајно гоне прво дужнике чије се неплаћање мери годинама.

Уплатница за ово тромесечје и те како ће ударити по џепу све власнике квадрата, јер је повећање ишло и до 200 одсто, посебно у Београду. Највеће поскупљење стигло је грађанима који су наследили некретнине, али их нису пребацили на своје име или, једноставно, нису пријављени на адреси стана за који плаћају порез. То се третира као вишак некретнина, чиме се губи право на олакшице од 50 одсто. Многи су за то сазнали тек када су од општине добили овогодишње решење. Таквих је, само на територији Београда, било око 100.000, од укупно 700.000 пореских обвезника.

У Републичком геодетском заводу кажу за „Новости“ да у последња два и по месеца није повећан број захтева за упис промена у катастар непокретности.

– Ситуација је уобичајена – наводе у РГЗ. – У односу на исти период прошле године, немамо више предмета.

Обвезници који су добили енормно увећана годишња решења за порез, а сматрају да је дошло до грешке, могу да поднесу жалбу, али и то морају да плате 430 динара.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљују цигарете, алкохол, кафа…

1 (2) Због новог усклађивања акциза са прошлогодишњом инфлацијом од фебруара ће поскупети цигарете, алкохолна …

Поред Сава центра и Београђанке, Град продаје и апотекарске установе

3 (2) Београд — Град Београд планира да прода све објекте из своје надлежности који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend