Хрвати неће посебно означавати ГМО па зато ускоро почињу да сијају као Хомер Симпсон

0
(0)

Загреб — У Хрватској су прошле године четири од укупно 144 узорка хране била ГМО позитивна, а у њима је присутност ГМО-а била испод 0,9 одсто.

То је оценила Санитарна инспекција Министарства здравља, наводећи да тај ниво не захтева посебно означавање генетски модификованих производа.

На светском нивоу повећава се број површина засејаних ГМО културама, али је присутност такве хране у Хрватској још мала, захваљујући превласти домаће производње, показао је извештај који је данас представљен на конференцији за новинаре.

Мониторинг је показао да су генетским модификацијама највише изложени додаци исхрани и спортска храна, као и да су спортисти и вегетаријанци највише изложени утицају такве хране, рекла је помоћница министра здравља Наташа Зорић.

У мониторингу је део узорака узет на пијаци, део у домаћој производњи, код дистрибутера и у малопродајним ланцима, а анализирани су производи на бази соје, кобасице, дијететски производи, пиринач, папаја, кукурузни и пшеницни производи, пренео је сајт СЕЕбиз.еу.

У Хрватској се поштују све европске директиве надзора ГМО хране, које су доста рестриктивне. Ради увида у стање на тржишту хране годишње се обављају редовни надзори, а генетски модификована храна животињског порекла није дозвољена.

Ове године предвиђено је спровођење мониторинга у пет фаза у шест градова из којих ће се анализирати укупно 180 узорака – 40 одсто узорака узеће се код домаћих производача, 40 одсто у малопродаји и велепродаји, а 20 одсто из силоса и складишта.

У Министарству здравља истичу да сточна храна и семенски репродукциони материјал није у њиховој надлежности, а месо и јаја стоке храњене ГМО храном не подлеже потреби ознацавања, у складу са законодавством ЕУ.

На конференцији је истакнуто како још нема доказа да је генетски модификована храна штетна за људско здравље, па су мишљења између њених заговорника и противника још подељена.

Генетске модификације већином су присутне у биљним културама – кукурузу, памуку и дувану, али се појављују и код животињских врста – неких сорти кокоши, риба и свиње.

Шпанија је лани била један од највећих произвођача ГМО хране у Европи.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

4.7 (141) Грађани Хрватске сведоци су увођења досад невиђених рестриктивних и репресивних мера у вези …

Загреб: Земљотрес оштетио зграде и цркве, људи бежали из домова (фото)

0 (0) Kао да није довољна само борба са пандемијом вируса корона. Загреб се у …

4 Коментара

  1. A kod nas je kao GMO označen ,gde to??? Nemojte raći samo da ga nema u prodaji….

  2. Oni su već genetski modifikovani. Po genima Srbi koji misle da su arijevci. Zapad ih modifikovao ali od g pita ne može da bude.

  3. Kod na GMO uveliko se setka po zemlji,javna tajna.

  4. Ми сијамо и од осиромашеног уранијума и од ГМО! Ипак смо „бољи“од њих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *