И кромпир нам је сада луксуз

И кромпир нам је сада луксуз

Београд — У Србији, по свему судећи, више нема сиротињске хране. Воће и поврће имају знатно веће цене него лане у исто време.

Чак је и кромпир, најчешћи оброк међу сиромашнима, овог лета скупљи него пре 12 месеци.

Цене поврћа су порасле за 20 до 50 одсто, а код воћа је разлика и дупло већа.

Посебно су велике разлике у ценама воћа. Килограм брескви је од 50 до 150 динара, а лане су се продавале за 20 до највише 100 динара. Лубенице су прошлог јула била око 20 динара, а сада су 30 до 50 динара. 

Карфиол је лане био од 60 до 70 динара, а сада је потребно одвојити барем 30 динара више. Највећи скок забележен је код парадајза. Овог лета је скоро дупло скупљи, килограм је од 70 до 100 динара. Прошлог јула његова највећа цена била је 60 динара, а нудио се и по 20 динара. 

Ни кромпир, чија је цена у европским земљама ове године прилично ниска, није повољан у Србији. За килограм на тезгама ваља одвојити од 30 до 50 динара. Произвођачи се жале да је добар део понуде овог поврћа на тржишту заузео инострани. 

С друге стране, велике количине домаћег кромпира остале су у траповима, па су на крају и бачене, јер су почеле да труле.

По хектару српски произвођач кромпира има принос од око 18 тона, док је у европским државама роди и до 60 тона. За увоз 4.000 до 5.000 тона квалитетног семена, Србија годишње троши од 2,5 до три милиона евра

Од новембра прошле до маја ове године наша земља увезла је око 3.500 тона меркантилног кромпира, као и 2.379 тона помфрита, и нешто мање од 4.300 тона семенског кромпира. 

“Ове године кромпира је у Европи веома јефтин, па су тамошњи трговци тражили све начине да пронађу канале где да кромпир продају” – каже Ратко Вукићевић, председник Асоцијације Плодови Србије. 

“Тако су дошли и у Србију, која није заштитила своје произвођаче. Кромпир се у Европи продавао по шест до седам центи, и иако је био лошијег квалитета стизао је до наших трговина. Увоз није требало одобрити и то би омогућило да сав кромпир из залиха буде продат”. 

Према његовим речима, домаће произвођаче тек очекују проблеми, јер су код нас царине укинуте, па ће цела Европа сада покушати да свој кромпир пласира на наше тржиште. Како каже, у таквој ситуацији, наши произвођачи не могу да се мере са иностранством. 

Зато и страхује да ће домаћи кромпираши буквално бити почишћени са тржишта.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте себи, па …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана "једва саставља крај са крајем"

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана “једва саставља крај са крајем”

Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 одсто грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *