Насловна / Србија / Економија / Индустријска производња у јануару у Србији 5,5 одсто мања него пре годину дана
Индустријска производња у јануару у Србији 5,5 одсто мања него пре годину дана 1

Индустријска производња у јануару у Србији 5,5 одсто мања него пре годину дана

Индустријска производња у Србији у јануару била је за 5,5 одсто мања него у исто време прошле године, а у односу на просек 2018. године била је мања за 12,2 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Посматрано по секторима, у јануару 2019. године, у односу на исти месец 2018. године забележен је пад од 11 одсто у сектору рударства, сектор снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација имао је пад од 9,5 одсто, док је пад у сектору прерађивачке индустрије био 3,6 процената.

Подаци о индустријској производњи по наменским групама, у јануару 2019. године, у односу на јануар претходне године, показују да је дошло до пада у производњи трајних производа за широку потрошњу, за 9,2 одсто, интермедијарних производа, осим енергије, за 7,4 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за шест одсто и енергије за 5,2 одсто, док је раст забележен у производњи капиталних производа за 2,2 одсто.

Из РЗС наводе да је обим индустријске производње у јануару 2019. године, у односу на јануар 2018. године имао пад код 19 области, који учествује у структури индустријске производње са 69 одсто, а раст код 10 области, које учествују у структури индустријске производње са 31 одсто.

Највећи утицај на пад индустријске производње у јануару 2019. године, у односу на јануар 2018. године, имале су: производња електричне енергије, производња прехрамбених производа, производња хемикалија и хемијских производа, производња производа од неметалних минерала, прерада дрвета и производи од дрвета, осим намештаја.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Индустријска производња у паду 11

Индустријска производња у паду

Привреди Србије април није донео ништа добро. Индустријска производња у овом месецу забележила је највећи …

Проф. др Владан Петровић: У Србији је почињен индустријски геноцид! 12

Проф. др Владан Петровић: У Србији је почињен индустријски геноцид!

Београд – После растурања бивше Југославије, ми смо као народ најгоре прошли, Али, наша виспреност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *