Економија

Индустријска производња у јануару у Србији 5,5 одсто мања него пре годину дана

Индустријска производња у Србији у јануару била је за 5,5 одсто мања него у исто време прошле године, а у односу на просек 2018. године била је мања за 12,2 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Посматрано по секторима, у јануару 2019. године, у односу на исти месец 2018. године забележен је пад од 11 одсто у сектору рударства, сектор снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација имао је пад од 9,5 одсто, док је пад у сектору прерађивачке индустрије био 3,6 процената.

Подаци о индустријској производњи по наменским групама, у јануару 2019. године, у односу на јануар претходне године, показују да је дошло до пада у производњи трајних производа за широку потрошњу, за 9,2 одсто, интермедијарних производа, осим енергије, за 7,4 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за шест одсто и енергије за 5,2 одсто, док је раст забележен у производњи капиталних производа за 2,2 одсто.

Из РЗС наводе да је обим индустријске производње у јануару 2019. године, у односу на јануар 2018. године имао пад код 19 области, који учествује у структури индустријске производње са 69 одсто, а раст код 10 области, које учествују у структури индустријске производње са 31 одсто.

Највећи утицај на пад индустријске производње у јануару 2019. године, у односу на јануар 2018. године, имале су: производња електричне енергије, производња прехрамбених производа, производња хемикалија и хемијских производа, производња производа од неметалних минерала, прерада дрвета и производи од дрвета, осим намештаја.

Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!