понедељак , 23 новембра 2020

Инспектори не штите труднице и породиље

0
(0)

Права породиља у пракси се масовно крше, а послодавци су пронашли начин да изиграју законске обавезе које се тичу посебне заштите материнства, каже за „Политику” Војин Биљић, потпредседник Асоцијације за европске интеграције, која је недавно представила извештај о стању посебне заштите материнства у Србији, први овакве врсте у нашој земљи.

– Породиље су често кажњене због коришћења породиљског одсуства. Очигледно да не постоји делотворна заштита ових права и кривци су органи који су надлежни да контролишу послодавце, а то је у овом случају инспекција рада – објашњава Биљић.

Потпредседник асоцијације издваја три кључна разлога због којих се у пракси дешава дискриминација мајки и трудница.

– Прво, инспекцију рада не занима који је стварни разлог отказа породиљи, већ само оно што пише у решењу о отказу. А тешко да ће било који послодавац да напише да некоме даје отказ због коришћења породиљског одсуства. Друго,  не постоје механизми адекватне контроле службеника инспекције рада, како од саме инспекције, тако и од Министарства рада. Трећи разлог је индолентан однос инспекције рада према гаранцијама људских права породиља и игнорисање обавезе да одредбе о људским правима тумаче у складу са праксом међународних судова – наводи наш саговорник.

Аутори извештаја подржавају најављене измене Закона о раду, у делу који се односи на заштиту материнства, али сматрају да оне саме по себи нису довољне.

– У извештају смо предложили седам мера које је потребно предузети у пракси како би се подигао ниво заштите породиља и који немају везе са самим законом, већ са његовом применом у пракси. Неке од њих су: хитно поступање инспекције по захтевима који се тичу заштите материнства, ригорозна контрола државних службеника који поступају по овим захтевима, формирање посебног одељења Инспекције рада надлежног искључиво за заштиту материнства – појашњава Биљић.

По мишљењу асоцијације, не постоје системски пропусти у смислу правних празнина, већ проблеми настају у примени ових права у пракси.

Износе се и конкретни примери. Рецимо, породиљи истиче породиљско одсуство, али непосредно пред истек одсуства, послодавац је мејлом обавести да ће добити отказ као технолошки вишак чим се врати на рад, а затим је послодавац или неко у његово име позове телефоном и убеђује је да прихвати споразумни раскид радног односа, јер је послодавац извршио прерасподелу њених послова осталим запосленима.

Правни тим асоцијације је дошао до података да у 95 одсто случајева инспекција рада одбије да прими пријаву породиље предату усменим путем, у 83 одсто случајева инспекција прекрши макар једно основно људску право породиље, у 87 одсто судски поступак прекорачи законски рок од шест месеци, ускоро 77 одсто случајева, породиља је жртвазлостављања на раду у периоду од враћања на посао до дана отказа, док је у више од 93 одсто случајева отказ уговорао раду проузрокован, непосредно или посредно, коришћењем породиљског одсуства.

Драгољуб Пеурача, директор Инспектората за рад Републике Србије, каже за „Политику” да је лично интервенисао код послодаваца у седам случајева, када су трудницама раскидани уговори.

– Мој став и став Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, као и владе, је да труднице и породиље имају потпуну заштиту, због тога што је наталитет у опадању, а сигурно га нећемо подстаћи уколико им будемо давали отказ. Трудница која је у сталном радном односу не може од послодавца да добије раскид уговора о раду. Ако га и добије, инспекција рада ће својим решењем одложити решење о отказу, и исту вратити код послодавца на рад, јер је наше решење извршно. Лично се залажем за измену Закона о раду, и да радницу која је запослена на одређено време, уколико остане у другом стању, заштитимо тако да послодавац не може да раскине уговор док јој трудноћа траје – каже Пеурача.

 
Бојан Билбија
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ! Нови закон неповољан за труднице

0 (0) Новоусвојени Закон о здравственом осигурању ставља труднице у незавидан положај, јер ће будуће …

Породиљама још није исплаћена накнада за новембар

0 (0) Накнаду за новембар породиље у Србији требало је да приме до 25. децембра, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend