fbpx

Јагањци за два евра

0
(0)

По српским селима последњих месеци масовни покољ стоке и распродаја. Кланичари ће ускоро морати да подигну цене меса и 30 одсто. У пиротском крају тек очекују покољ у новембру

ЦЕНА живе ваге на пијацама широм Србије свакодневно расте. До пре два месеца је, тако, свиња по килограму продавана за око 200 динара, док се данас не може наћи по цени испод 250 динара. Процене су, тако, да ће, уколико цена стоке настави да расте овим темпом, кланичари морати, у наредних неколико месеци, да подигну цену меса за бар 30 одсто.

У Срему, последњих месеци, влада права јагма за товљеницима. Месари купују све, нема више класирања. Товљенике купују углавном приватне, веће кланице, опремљене хладњачама. За традиционални сремски свињокољ тешко да ће шта преостати. Сем код оних који имају сопствени тов са свињом-две.

Међутим, када се зађе по српским селима, ситуација постаје другачија.

Рецимо, узгајивачи стоке у Расинском округу броје најтеже дане. Не само да им је сточна храна папрена, већ се дешава да више немају ни где да је купе. Отуда се дешава најгори сценарио: да у средини која има око 20.000 грла говеда, почиње масовна продаја те стоке.

 ПРОДАВНИЦЕ 

ОВОГ викенда, свињски бут на „акцији“ је само, како се најављује, „сензационалних“ 589 динара! Трговци кажу да је редовна цена у продаји 30 до 40 динара виша и да се ту неће стати, због мањка товљеника на тржишту доћи ће до нових удара цена. Паритети су озбиљно нарушени, готово је изједначена цена пилећег меса, које варира од 330 до 390 динара и прасетине, која кошта око 400 динара. Пилећи филе, према последњем ценовнику, кошта 670 динара, што је у рангу јунећег бута.

Дневно се у Крушевцу и околини прода десетак крава. У Ветеринарској станици наводе да по један камион стоке сваке недеље оде у туђе власништво. Грла имају вредност од 2.000 до 3.000 евра, а сада се продају за 1.000 евра! Упућени наводе за „Новости“ да се грла продају Албанцима преко Копаоника.

– Сваког месеца затвори се по пет-шест штала – износи Мирко Бркић, председник Удружења одгајивача говеда сименталске расе РО „Млечна долина“.

Према речима Данила Вукадиновића, из села Станичење код Пирота, масовни покољ се очекује у новембру.

– Пре неколико дана сам видео несвакидашњу сцену. Човек који је за једну краву „холштајн“ тражио 1.100 евра, није могао да је прода ни за 800. Овца од 40 килограма може да се купи за 4.000 динара, а козе се продају за 3.000 динара – каже Вукадиновић и додаје да је због суше цена килограма кукуруза у петак била 37 динара, а од пре двадесетак дана је седам динара мање.

Сточари на Пештеру једва прехрањују своја стада. Распродаја је већ почела, неки нуде краве за клање за евро, а јагњад испод два евра по килограму живе мере, али купаца нема.

– Ако већ морамо да смањујемо стада, добро би било да држава организује откуп како се не би стварала велика разлика између произвођачке и цене у месарама коју плаћа крајњи купац – каже Бејто Смаиловић, угледни сточар из села Биоци у општини Тутин који, осим са сточном храном, кубури и са водом за напајање свог још увек бројног стада.

Пољопривредник из Старог Жедника Стипан Шарчевић каже да има капацитете за тов од 700 товљеника, али не производи ни 500.

– Цена соје је порасла до неприхватљивих граница, а највероватније ће још расти. Са друге стране, цена меса не покрива те трошкове, па ми је једино решење било смањење броја грла – констатује Шарчевић.

РАЧУНИЦА

НЕКАД уобичајни начин обезбеђивања меса за потребе градских породица гајењем стоке код рођака на селу, према тренутној рачуници, више није исплатив.

– Ако се сада купи свиња тешка 100 килограма, за њу ваља платити 24.000 динара. После обраде, ту остаје око 70 килограма меса разних категорија, што значи да је просечна цена по килограму око 400 динара. Исплативије је, и поред сталних поскупљења, купити месо у касапницама, јер је просечна цена сада око 350 динара. Међутим, када у промет уђе месо стоке која се данас набавља, цене ће, очито, бити знатно више – каже за „Новости“ један од продаваца стоке из Обреновца.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наводњавање – мера против суше

0 (0) Средином септембра очекују се прецизне процене штете коју је изазвала суша. Упућени кажу …

Зашто режим крије праве размере катастрофалне суше

0 (0) Прошле и ове године Србију су погодиле катастрофалне суше које су буквално преполовиле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *