fbpx

Није нам суша однела милијарду € већ нерад и глупост

0
(0)

СРБИЈА ће ове године, у зависности од кретања цена на светском тржишту, изгубити између 600 милиона и милијарду евра, због суше које је погодила нашу земљу. Ово је година у којој осим државе и пољопривредника, губе и сви остали у ланцу производње. Стручњаци се слажу само у једном, а то је да сви желе што пре да је забораве. Нажалост, „брисање“ сећања може бити тек 2018. године, и то ако буде добра и родна.

 – Ово је изузетно тешка година не само за пољопривредне произвођаче већ за све који су у том послу, од складишта до трансппорта и извоза – прича Вукосав Саковић, председник Удружења „Жита Србије“. – Држава ће свакако упамтити велики мањак у каси и то због смањеног девизног прилива. И то од 600 милиона па до милијарде евра, у зависности како се цене буду кретале на међународном тржишту. Нажалост, суша која нас је погодила је локалног карактера била. Захваћено је нешто мало још од околних земаља. Због тога је цена на тржишту ниска, а наш род је мали. Једноставно, ништа не иде наруку пољопривредницима.

Према речима Саковића, ове године ћемо извести мање и до четири милиона тона робе, рачунајући пшеницу, кукуруз, сунцокрет и соју. Свакако, највећи губитак имају пољопривредни призвођачи. Тек мали део њих ће успети да покрије трошкове производње.

– На губитку су и луке, које претовар робе наплаћују 2,5 евра по тони – говори Саковић. – Превоз и домаћи транспорт кошта четири евра по тони, у зависности од удаљености од места утовара до силоса. На рекама превозници наплаћују и 13 евра по тони. Ове године све је од усева било катастрофално. Соја и кукуруз су најгоре прошли. Род је смањен, и једном и другом, за око 50 одсто. Соја је ове године мало надокнадила тиме што је било више површина посејаних, али код кукуруза ни тога није било.

Према речима Саковића, са пшеницом је другачије стање. Ту имамо и тржишне вишкове, а са овим ценама тешко проналазимо нове купце. За овогодишњи извоз имамо 1,1 милион тона брашна и пшенице. Уколико то не успемо да урадимо, за следећу жетву ћемо много оптеретити новим залихама.

– За домаће произвођаче наше цене су и даље ниске, а оне су, с друге стране, знатно изнад међународних, па нам извоз пада из месеца у месец – истиче Саковић.

СЕТВА ГОТОВА

СЕТВА пшенице ове године знатно је боља од прошле. Око 675.000 хектара је под озимом пшеницом.

– Произвођачи су много изгубили на пролећним културама ове сезоне, а цена сетве озиме пшенице је знатно нижа од осталих произвођачких цена – истиче Саковић. – Уз добру цену пшенице, многи од пољопривредника користили су семе са тавана, а биће и мање примене агротехничких мера. Нажалост, и то ће све довести до мањих приноса, али су зато и мања улагања. Пшеница у овом тренутку на њивама изгледа добро и чека само снег.

Ј. Субин, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због суше траже умањење пореза и јефтиније гориво

0 (0) Неколико удружења пољопривредника је затражило да Влада Србије 2017. прогласи годином елементарних непогода, …

Штета од суше само код ратарских производа 600 милиона евра

0 (0) Према првим проценама штета од суше у ратарским културама биће око 600 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *