ЈОРГОВАНКА ТАБАКОВИЋ: За 2 године сам зарадила 150,000 евра а шта су грађани урадили!?

0
(0)

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да плате у овој институцији нису тајна, као и да је њена плата сразмерна важности функције коју обавља.

“Ми наше плате не одређујемо у односу на финансијски сектор земље у којој живимо. Имамо дефинисане коефицијенте и те плате су интересантне новинарима који су за једнодневни тираж спремни да доводе у питање институцију, функцију гувернера”, истакла је она одговарајући на питање на основу којих критеријума се одређују плате у НБС, пошто је ових дана штампа писала о плати гувернера под насловом “Турбо плата”.
“Одговорно вам кажем да те плате нису тајна и бићемо у регистру запослених свих институција које постоје у Србији”, истакла је она.

Табаковић је подсетила да је доласком на место гувернера себи снизила плату, што су, како је рекла, многи већ заборавили.

Плата гувернера, како је поручила, јесте виша у односу на друге, али је, како је подвукла, и одговорност гувернера сразмерна примањима.

“Сумњам да бисте пожелели да се запослите у НБС”

Она је подсетила да НБС има 2.200 запослених и да је информатор о броју запослених и платама потпуно јавна ствар, те да се оне обрачунавају по систему који је уведен још пре 12 година, док је Кори Удовички била гувернер.

Распоне који су у НБС били 1:18 од најниже до највише плате, гувернерка је каже свела у оквир 1:8,5, али не тако да је драстично смањена плата вицегувернера, већ су подигнуте најниже плате.

“На ваше изненађење, кад бисте заиста знали колико износе плате у НБС, сумњам да бисте пожелели да се запослите у НБС”, поручила је илуструјући то податком да радник обезбеђења на улазу у зграду “нема већу плату од 30.000 динара”.

“Шта да вам кажем ако један контролор, који треба да оде у пословну банку и да излаже себе и породицу ризику зато што треба да одреди меру која ће да угрози репутацију банке, прима плату која је на нивоу обезбеђења једне боље приватне фирме”, рекла је она.

Плата гувернера се израчунава, како је навела, према коефицијенту који је дат у статуту, али на основу просечне плате за претходни месец.

Гувернерка у јулу зарадила 566.000 динара
Према подацима из Информатора о раду НБС за јул, гувернерки је у мају ове године исплаћено 565.686 динара, скоро 21.000 динара више него у марту. Она је тада зарадила чак 14.000 динара више него у септембру 2012. када се и обрела у НБС, пише Блиц.

ИЗВОР: БЛИЦ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта се деси кад платни листићи збуне раднике

4.5 (15) Од првог дана на удару вируса осим медицинских сестара и лекара, нашли су …

Kакве везе Вучић има са златним резервама Србије?!

2.7 (3) Од избијања корона кризе, сваких седам дана председник Србије Александар Вучић уверава грађане …

4 Коментара

  1. Od uvek je koeficijent 1 plata čistača. Normalno je da radnik obezbedjenja, pogotovo u banci, ima veču platu od čistača, ali neka je ista, pa kako je onda 30000×8,5 jednako 566000. Dali to J.T. vredja intelihenciju i odgovornost na poslu kardiohirurga koji rade za 6 puta manju platu od njene ili profesore fakultets čiji je start 65000. Ili mozda one doktore nauka u Institutu za strna zita u KG. Bravo J.T.

  2. Šta se čudite? Pa sve plate na takvim funkcijama se dele na tri dela… Trećina funkcioneru, trećina stranki, trećina onom ko ga je postavio na to mesto… Prema tome njen deo od oko 180 hiljada i nije nešto u odnosu na posao koji obavlja…

  3. koja je ovo matematika.4600 e *24meseca 111000 e odakle bre 150000,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend