Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

Влада Србије донела је уредбу о увећању посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије у 2021. Такса за обновљиве изворе енергије порашће четири пута, са садашњих 0,093 динара по киловату утрошене струје, на 0,437 динара.

То практично значи да ће због скока ове накнаде, рачуни потрошача већ у јануару наредне године бити већи, иако је поскупљење струје за домаћинства и мале купце од 3,4 одсто најављено за 1. фебруар. Другим речима у обрачуну за јануар, поред старе цене за утрошене киловате, наћи ће се нови износ накнаде којим ће се подмиривати произвођачи обновљивих извора енергије.

Преведено на језик новца, примера ради, потрошач који је у новембру по основу подстицаја за повлашћене произвођаче електричне енергије, што је посебно дефинисана ставка у рачуну, за утрошених 798 киловата струје платио 74 динара, у јануару наредне године за исту ту потрошњу платиће 348 динара, што је четири и по пута више.

То је значајно већи износ од онога који ће га задесити након поскупљења киловата од 3,4 одсто јер по том основу рачун овог потрошача од 1. фебруара требало да се увећа за око 150 динара, преноси „Блиц“.

Из Владе Србије за „Блиц“ је потврђено да је донета оваква Уредба, која је објављена у Службеном гласнику од 18. децембра.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев режим хоће пошто пото да уведе ковид пасоше: Нема кафана, биоскопа, свадби…

Вучићев режим хоће пошто пото да уведе ковид пасоше: Нема кафана, биоскопа, свадби…

Србија ће увести ковид пропуснице због све лошије епидемиолошке ситуације и удара короне који нам …

АЛЕКСИЋ објаснио како Вучић зарађује: Купи хектар за 4700 евра, а прода за 200.000 (видео)

АЛЕКСИЋ објаснио како Вучић зарађује: Купи хектар за 4700 евра, а прода за 200.000 (видео)

Правни тим Народне странке поднеће захтев за поништавање приватизације Пољоприведног комбината Београд (ПКБ) и раскид …

Један коментар

  1. POSKUPLJENJE STRUJE, DA ILI NE?

    Struja u Srbiji poskupljuje od 1. februara 2021. za 3,4%. Domaćinstvo koje ima potrošnju 216 kWh ( niža tarifa 56, viša 160 kWh), platio je 2.193 dinara (10,15 din/kWh ili 100%), od toga EPS-u 1.564 dinara (7,24 din/kWh ili 71,32% ukupnih troškova za struju). Nakon poskupljenja struje, pomenuti potrošač platiće 2.268 dinara, više za 65 dinara. Prosečna plata u EPS je iznad 100.000 dinara. Cena struja u Srbiji je među najevtinijim u Evropi, a zato i prosečna plata u Srbiji je na dnu Evrope. Prosečna plata u EPS je iznad 100.000 dinara, u Srbiji neto 59.698 dinara (507,73 evra). Cena struje u Srbiji je među najevtinijim u Evropi, a zato i prosečna plata je na dnu Evrope. Broj zaposlenih u EPS je 29.000. Nepotrebni radnici nagomilani u administraciji, dok u proizvodnom delu skoro da i nema viškova, višak 7.500 zaposlenih, a po nekim izvorima čak 17.000. Broj direktora je oko 600, a posao bi mogli da obave manje od 100 njih. Upoređenja radi, češki ČEZ, koji je duplo produktivniji i radi u više država, ima 26.000 zaposlenih, Vodeći smo u Evropi po krađi struje, po gubicima struje u prenosu, po nenaplačenoj, a utrošenoj struji, niska energetska efikasnost termoelektrana (ispod 25%, u Evropi iznad 30%) i hidroelektrana. Na kraju, generalni direktor je pečenjar Grčić, kao da ova država nema pismenijeg i stručnijeg menadžera iz energetske struke od pečenjara.
    PS: poskupljuje namet za obnovljive izvore “zelene” energije sa 0,093 na 0,437 din/kWh od 1. januara, tj. za 450%, a zaboravljaju na ekologiju. To su pokazale demonstracije stanovništva na Staroj planini protiv gradnje MHE zbog zaštite vodotokova. U Srbiji je opšta kriza u gradnji MHE zbog narušavanja ekologije vodotokova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *