fbpx

Како напредни лопови пљачкају ваљевски „Крушик“?

4.6
(9)

Променом власти 2012.године, Kрушик је постао партијски плен и експеримент у коме је мали број људи и фирми напунило своје џепове и ресурсе, а све те привилегије, преливање профита, комбинације и махинације омогућен им је постављањем Младена Петковића, 03.01.2014. на место генералног директора фабрике. Тада је Петковић дочекан уз фанфаре и ватромет као спасилац и месија, а сада, иако се све зна, ниједан синдикат не сме да се помене његову улога у девастацији фабрике.

Чврста рука М. Петковића осећа се и данас, који и даље на уштрб Kрушика, штити интересе и стечене привилегије приватних трговаца оружјем, пре свих ГИМ-а (иза које стоје отац министра полиције), Вентуре Транс и Партизан Тек-а (приватних фирми Слободана Тешића), ИГГ-а, Kрупника… Након свог одласка почетком новембра 2018.год. поставља Владана Лукића, свог човека за генералног директора, који је након 33 године рада у фабрици дозволио себи понижавајући однос и ангажман у коме подноси рачуне, а ни за шта се не пита, и где већу стварну моћ и снагу има Петковићева миљеница директорка финансија…

Оно сто је радио Петковић са продајним ценама Kрушика преме горе поменутим фирмама, је злочин према Kрушику за који ће га и људе око њега стићи заслужена казна кад тад. Поједностављено, шема је следећа:

– Kрушик своје производе само горе поменутим фирмама продаје по својој цени коштања производа, значи без укалкулисаног профита, иако су стручне службе у предузећу дефинисале продајну цену са профитом.

– Потписује се углавном комисиони уговор (према нашем закону да би се потписао купопродајни уговор фирма поред трговине мора да буде регистрована и за производну делатност) између Kрушика и повлашћене фирме, где комисионар у своје име, а за рачун Kрушика потписује уговор са ино купцем, а све то за комисиону провизију која износи у већини слуцајева 5%. Примећујете одмах нелогичност, инсистирање на што нижим ценама, а наводно се ради само за комисиону провизију, ваљда је интерес и Kрушику и комисионару, виша продајна цена самим тим и виши износ комисионе провизије?!

– Е сад, квака је у следећем: повлашћене фирме потписују уговор са офшор компанијом, које су саме (или са већ постојећом) отвориле у некој земљи које важе за пореске рајеве, типа Девичанска острва, Kипар итд.

– Дакле, продају робу сами себи, а тек затим склапају уговоре са купцима који експортују оружје на “вруће територије” типа Сирије и Јемен. На тај начин поред профита који се прелива из Kрушика, остварују још једну врсту екстра профита продавајући робу по знатно вишим ценама.

Ради додатне илустрације о чему се ради: СДПР је највећи државни трговац оружјем и највећи и најбитнији Kрушиков партнер, који са холдингом има неколико великих заједничких инвестиција, који је више пута давао позајмице за ликвидност предузећа и осталу помоћ, где је и на крају директор СДПР-а у родбинским односима са М. Петковићем. Њихове продајне цене за идентичне артикле су најмање 15% више од продајних цена за повлашћене фирме, а њихова доминанта улога купца Kрушикових производа сваке године од доласка Петковића, је све мања и мања. А не заборавите да је СДПР трговац и да он мора да заради и да укалкулише свој профит и зараду. Самим тим замислите које профите остварују приватне фирме…

Много је ту још детаља, необоривих чињеница и доказа злоупотреба и системског исисавања новца, али да не трошим више речи на купце Kрушикових производа…

Замислите тек шта се дешава са испоручиоцима/добављачима производа и услуга, где не постоје такве котроле и правила…

О њима, неком другом приликом…

Зна се за сваку фирму, ко је коме омогућио улазак и у коликом је ко талу…

На послетку, оваквим начином пословања Kрушик остаје исисан и очерупан, где и због превеликог броја запослених, лоше организације, незнања и бројних других проблема неминовно за резултат има огромне губитке и болну пропаст.

За све ове “заслуге” Младен Петковић је са својом приватном фирмом Мавиа (иначе има 3 приватне фирме) са оснивачким уделом од 100 динара, добио од државе да ради најзначајније пројекте: Београд на води, Kоридор 11. Одакле толики камиони, одакле таква механизација, за само мало више од 4 године рада и плате у Kрушику? О пресељену на елитну локацију на Врачару у стан од 180 квадрата где му је први комшија и прослављени кошаркаски репрезентативац Милош Теодосић, осталим некретнинама као и другим бенефитима ангажовања М.Петковића од стране државе неки други пут…

Тако да синдикати не правите се да од дрвета не видите шуму…

Инсајдер ВА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци најављују још оштрије мере – затварање Аде, Кошутњака и излетишта?

0 (0) Следећи сет мера када је реч о сузбијању коронавируса могао би да буде …

Миодраг Зарковић: Вучићеви батинаши тероришу север Косова усред пандемије! (видео)

5 (5) Гост друге епизоде емисије “Наши дани“, медијске куће „Здрава Генерација“ , на Јутјуб …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *