Како промене на Фејсбуку утичу на портале у Србији?

Како промене на Фејсбуку утичу на портале у Србији?

0
(0)

Налог сваког корисника Фејсбука у Србији више није пренатрпан вестима, “клик бајтовима” и нападним видео садржајем са бројних страница.

Ипак, сајт Данаса је истраживао колико је ново правило Фејсбука за одвајање приватних и пословних профила утицало на онлајн медије и сајтове у земљи.

Пад “промета” на Фејсбуку који иде од 60 до 80 одсто, колико је израчунао словеначки новинар Филип Струхарик да су медији у тој земљи изгубили због нових правила друштвене мреже, прати и Србија.

Игор Чернишевски, менаџер у медијској агенцији Директ медиа, каже за Данас.рс да је дошло је до огромног пада природног досега постова.

“По подацима које имамо, пад досега је чак и до 90 одсто. Просек са којим се суочавамо на страницама које пратимо је на нивоу од 75 одсто”, објашњава Чернишевски. “Јасно је да је ово велики проблем за све власнике ФБ страница, пошто бесплатни досег практично више не постоји. Ово ће највише погодити оне издаваче који су велики део свог саобраћаја добављали кроз Фејсбук”.

Једини начин који може донекле да надокнади досег, напомиње Чернишевски, поред повећања буџета за спонзорисање садржаја, је фокусирање на квалитетан садржај и, самим тим, изградња базе активних и лојалних пратилаца који ће долазити на Фејсбук страницу директно.

Према речима директорке сајта б92.нет Јасмине Копривице, увођењем “еxплоре феед” Фејсбук је великом броју домаћих медија ограничио могућност да њихов садржај буде видљив читаоцима у Србији.

“Проценат корисника Фејсбука у односу на број корисника интернета у Србији је међу већима у Европи, што је вероватно и разлог због којег је Србија изабрана да буде једна од земаља у којима ће бити спроведен експеримент”, мисли Копривица. “Сајт Б92.нет је као и остали домаћи медији погођен овим, али у блажој мери. Ми се претходних година нисмо доминантно оријентисали на то да повећавамо број посета преко посредника, већ смо се трудили да одржимо и повећавамо број лојалних читалаца. Ово је прилика да проверимо да ли ће та пракса допринети да имамо можда мањи пад посета са Фејсбука”.

Са информативног портала Н1 кажу да треба имати у виду да је до промене дошло изненада, да људи нису били у потпуности упознати са тим шта оне тачно значе и да је велики број њих очекивао да се постови страница које су лајковали ипак појаве у њиховом “неwс феед”.

“Доста грађана нам се јавило да пријаве како више не виде наше објаве и да питају зашто је то тако, сумњајући да је у питању цензура”, речено је за Данас у Н1. “Једноставно, навикли су да користе Фацебоок на један начин и нису знали за промене које је “ракета” донела. Има и оних који су љути због новина па сам нам чак и писали ‘да преко наших шефова у Америци утичемо на Фацебоок да престане са овим тестирањем’“.

У Н1 додају да ће вероватно проћи неко време док се сви не прилагоде променама јер, према доступним информацијама, тестирање ће у Србији свакако трајати неколико месеци, а знајући начин функционисања Фејсбука, “еxплоре феед” ће у неком облику свакако бити имплементиран.

Независни медији
Већина истраживачких платформи у Србији има Фејсбук профиле, па је ова друштвена мрежа последњих година била значајан “канал” за долазак до читаоца.

Илир Гаши из Групе за слободу медија каже за сајт Данаса да када се општа логика примени на контекст јавног информисања у Србији, ситуација је још више забрињавајућа.

“Када сагледамо чињеницу да у Србији независни медији до публике долазе скоро искључиво преко Фејсбука, јасно је да овакав потез директно погађа и публику”, каже Гаши. “Осим ако сама не потражи одређену информацију, она те вести неће добити. Такође, забрињава и што је међу шест земаља у којима је уведено ово правило, једина је Словачка боље котирана по индексу слободе медија. У свим ових земљама проблем слободе медија је изразито висок. Фејсбук је у могућности да притиском на једно дугме промени целокупну ситуцију. Успоставља се разлика између медија који могу да плате и они који не могу да плате”.

Из онога што видимо сада, додаје Гаши, чим се стави нешто у други план – смањује се број људи који те информације види. “То је као када склоните новине у киоск или када се са рафа помери производ изван видокруга купца”, објашњава један од креатора Групе за слободу медија и директор фондације Славко Ћурувија.

Уредник Истиномера Александар Гавриловић објашњава да по новом, експерименталном алгоритму за “неwс феед” Фејсбука, појединачни корисник, који је лајковао или прати одређену страницу на Фејсбуку, (Истиномер, Данас или било који други медиј) неће више на свом зиду аутомастски добијати њихове објаве.

“Ово је сасвим рестриктивна и наопака политика Фејсбука”, каже Гавриловић. “На примеру Истиномера се то најбоље види. Ми смо један од медија који годинама ради на формирању своје ФБ групе и да смо до сада привукли преко 110.000 пратилаца који свакодневно примају објаве о нашим текстовима и велики проценат посете нам је генерисано управо преко ФБ. За нас, као и за велики број других страница ово је велики удар”.

Уредник Истиномера додаје да једино како медији могу да избегну последице тог удара је –новцем јер за плаћене објаве ово новоуведено правило не важи. “Политика Фејсбука је погубна за рад слободних медија у Србији”, додаје Гавриловић.

Фејсбук се правда борбом против лажних вести, а уредник сајта који се управо бави истинитошћу изјава политичара и јавних личности објашњава да је овај потез Фејсука “управо супротно од борбе против лажних вести”.

“Опет на примеру Истиномера то постаје сасвим јасно. Ми као фацт-цхецкинг медиј, имамо једини задатак да се боримо против лажних информација, а ФБ нам својом новом политиком сужава простор деловања. Сматрамо, потпуно супротно – политика Фејсбука морала би бити таква да идентификује и ограничи све оне који се служе ширењем лажних вести, а то се може најефикасније урадити тако што би ФБ помагао окупљање и ширио мреже оних који се таквим методама не служе”.

Стручњаци: Медији морају да се промене
Када је Фејсбук као највећи играч изашао на мрежу, објашњава Урош Косановић, дигитални консултант и директор у агенцији “Wебтисе”, било је јасно да ће то бити паy-то-плаy платформа.

“Са тренутно преко две милијарде активних корисника и преко 65 милиона активних страница брендова и бизниса, “неwс феед” постаје превише претрпан да би могао да сав садржај који корисници и странице пласирају и да прикаже”, каже Косановић за Данас.рс.

“Већ дуже времена органски прикази садржаја страница падају, и у тренутку увођења новог “еxплоре феед” он је у Србији износио од три до седам одсто од укупног броја фанова. Портали ће морати да се више позабаве стварањем квалитетног садржаја који има вредност за корисника, уколико нису спремни да улажу у оглашавање и промоцију сваког поста. То значи да ће временом морати да се ради на квалитету, а да се смањи квантитет постова. Наравно, увек имајући у виду да ће „клик бајт“ садржај бити санкционисан од стране Фејсбука, што су они већ пар пута најавили (а знамо и за случајеве где су странице затваране због постављања садржаја типа „Прво је угледао кола, а кликните да сазнате шта се после десило…)”.

Косановић додаје да, како је ова промена за сада тестирана само на Србији и још пет земаља у свету, тек треба видети како ће се корисници понашати.

“Ако гледамо историју промена на друштвеној мрежи Фејсбук од њеног настанка, можемо да претпоставимо да ће се корисници навићи и почети да користе још једну опцију која им је понуђена, као што су то чинили безброј пута до сада”, каже директор у “Wебтисе”. “На медијима и брендовима остаје да пажљивије приступе израдама својих дигиталних и стратегија наступа на друштвеним мрежама, квалитетнијем стварању садржаја, идентификовању циљних група и њиховог понашања, као и озбиљном и пажљивом планирању буџета за оглашавање”.

Пад “промета”
Нова правила Фејсбука одразила су се и на “промет” на мрежи портала Данас у сличном проценту као и код осталих сајтова. Од када су уведена, 40 одсто је опао број улазака на сајт преко ове друштвене мреже, а видљивост постова на Фејсбуку и ангажовање, односно број коментар, лајкова и шерова, смањени за по четири пута.

Пише: Марија Јанковић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ: Фејсбук се мора ускладити или следе санкције

ЕУ: Фејсбук се мора ускладити или следе санкције

0 (0) Европска комесарка правде дала је америчкој друштвеној мрежи Фејсбукк рок до краја године …

Вили Вимер: У наредним месецима, у свету ће се много тога променити

Вили Вимер: У наредним месецима, у свету ће се много тога променити

0 (0) Вили Вимер – немачки политичар, с великим словом. Тај бивши депутат Бундестага, државни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend