ЛОША ВЕСТ ЗА БУДУЋЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Остају пенали за превремено пензионисање

ЛОША ВЕСТ ЗА БУДУЋЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Остају пенали за превремено пензионисање

Пенали за превремено пензионисање биће укинути само за оне који су прихватили социјални програм, напустили фирму и сада чекају на пензију.

То значи да ће по изменама Закона о ПИО, који је у припреми, свима осталима који нису испунили један од два услова за пензионисање – или године живота или године стажа, пензија бити трајно умањена. Наиме, будућим пензионерима ће за сваки месец недостатка стажа или година живота бити обрачунато умањење од 0,34 одсто на пензију коју би примали да су испунили оба услова.

Подсетимо, према старом закону за одлазак у пензију требало је испунити само један од услова. Или онај старосни или дужину радног стажа. Међутим, од Нове године је прописано трајно умањење од 0,34 одсто за сваки месец пензионисања пре навршених 65 година, максимално до 20,4 одсто.

Практично, трајно умањење пензија имаће они који се одлуче да напусте посао или га изгубе пре законом прописане старосне границе од 65 година за мушкарце, односно 60 година и шест месеци за жене. У сваком случају, они који нису до ове године потписали споразум о социјалном програму са својим послодавцем и пријавили се у међувремену за накнаду Националне службе за запошљавање неће моћи да рачунају на погодности најављеног укидања пенала за превремено пензионисање.

Влада је формирала Радну групу која има задатак да предложи ове измене закона.

– Проблеми се дешавају и због тога што прошлогодишње измене Закона о ПИО, којима су уведени пенали за превремено пензионисање, нису предвиделе никакав прелазни период, па би и људи који су раније прихватили социјални програм требало да плаћају ове пенале. Ти људи због тога сада не желе да се пензионишу, већ чекају да ступе на снагу нове измене, а у међувремену немају никакве приходе – објашњава извор „Блица“ из Владе.

 

Гордана Булатовић, Блиц

Фото: Е. Чонкић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

"Преурањено" је говорити шта ће бити с пензијама

“Преурањено” је говорити шта ће бити с пензијама

Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују 75 одсто …

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *