Милион грађана без здравствене књижице

Милион грађана без здравствене књижице

Нови услов за даље лечење о трошку државе ступио на снагу. Књиижице се оверавају само онима који испуњавају оба услова: плаћају допринос и имају изабраног лекара

ЗА 6,83 милиона осигураника у Србији у понедељак је почела овера здравствених књижица за другу половину године, али маркицу у овом тренутку, према подацима РФЗО, не може да добије око 1,32 милиона становника. Они још нису изабрали свог лекара, што је по Закону од 3. јуна, уз обавезну уплату доприноса за здравство, други услов за оверу здравствене књижице.

Многи сад “хватају последњи воз” како би 1. јул, ипак, дочекали са овереном књижицом, па је у домовима здравља повећан број пацијената који долазе да изаберу лекара. Само на одељењима опште медицине, у сваком од 158 домова здравља, то у последњих недељу дана дневно учини између 20 и 100 пацијената.

При овери књижице, сами пацијенти ничим не треба да доказују да испуњавају услове за маркицу: податке о уплати доприноса РФЗО добија од Пореске управе, а у својој бази проверава да ли осигураник има изабраног лекара.

– Да би оверио књижицу осигураник треба да има бар једног изабраног лекара – каже за “Новости” Зорица Павловић, помоћник министра здравља. – Избор лекара није временски орочен. Коме затреба лекарска помоћ, рецимо, у септембру, прво ће да изабере свог лекара, онда да овери књижицу, и потом да оде на преглед. А, у међувремену, у сваком тренутку може да рачуна на хитну медицинску помоћ.

 НАКНАДНИ ИЗБОР ДРУГИ лекар: гинеколог или стоматолог, може, такође, накнадно да се изабере. Рецимо, жена која тренутно нема гинеколога, а затреба јој гинеколошки преглед прво мора да изабере свог лекара, па ће тек онда на преглед. Све то може да се заврши током једне посете дому здравља.

 Сви одрасли становници бирају лекара опште праксе, жене старије од 15 година и свог гинеколога, заштићене категорије становништва (деца до 18 година, студенти до 26 година, труднице) и стоматолога, а деца – педијатра.

– Бар једног лекара до сада је изабрао 5.514.941 осигураник – каже Сања Миросављевић, портпарол РФЗО. – Више од једне четвртине њих се определило за бар два лекара, јер је досад потписано укупно 7.036.046 изјава о избору доктора.

За лекара опште медицине одлучило се 4.107.000, за гинеколога 1.000.050, за педијатра 992.222, а за стоматолога 610.000 осигураника.

– Пацијенти углавном прво бирају доктора опште медицине, што је и логично, и код нас последњих дана то дневно чини између 20 и 30 пацијената – каже за “Новости” др Гордана Драшковић, директор Дома здравља Стари град. – Наших 50 лекара опште медицине имају по 600 до 2.000 опредељених пацијената, па сада пацијенте усмеравамо да се определе за колеге који нису толико “пребукирани”. Код нас се досад регистровало 77.000 пацијената, а на Старом граду живи 54.000 људи.

Иако се за бар једног лекара досад одлучило око 85 одсто Новобеограђана, др Божица Новаковић, директор Дома здравља на овој општини, каже да у последњих месец дана свакодневно дође по 100 пацијената да изабере свог лекара:

– Они се одлучују за једног од 100 доктора опште медицине, 50 педијатара, 20 гинеколога.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

После принудне вакцинације војске, ред на здравствене раднике, нека се спреми и полиција

После принудне вакцинације војске, ред на здравствене раднике, нека се спреми и полиција

После противуставно наредбе да сви припадници Војске Србије морају да приме вакцину против коринавируса или …

Од тих 7.500 људи "вишка" умрлих колико је лечено у болницама и колико их је било на респиратору?

Од тих 7.500 људи “вишка” умрлих колико је лечено у болницама и колико их је било на респиратору?

Републички завод за статистику изнео је податке који забрињавају и алармирају – смртност је у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *