fbpx

Неизабране судије: Нова рунда – у Стразбуру

0
(0)

Неизабране судије и тужиоци решени су да се за правни лек обрате и Европском суду за људска права. Од 752 судија са приговорима враћено 98

ВИСОКИ савет судства и Државно веће тужилаца провукли су кроз „сито“ све неизабране представнике правосуђа. Међутим, судећи према реакцијама прекобројних, од којих је добар део већ „спаковао“ жалбе Уставном суду, завршено је тек прво полувреме кадровске реформе правосуђа.

Коначан рачун у ВСС показује да је 98 судија враћено у суднице од укупно 752 колико их је поднело приговоре. Када је реч о тужиоцима и њиховим заменицима, од 161 приговора, 27 их је решено у корист тужилаца.

– Наставићемо да се боримо – каже председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић која је поново остала испод црте. – Стотинак нас који сматрамо да нам је повређено право на правни лек обратило се Европском суду за људска права у Стразбуру. Недавно смо добили налог да се изјаснимо шта се у међувремену догађало у нашим случајевима.

 ВЕЋ ПАЛЕ 393 ЖАЛБЕ ЗАКЉУЧНО са 15. мајем, формирана су 393 предмета по жалбама неизабраних судија и тужилаца. Од тога, 268 жалби поднеле су судије, а 125 тужиоци.

Пред тога, ускоро ће и Удружење европских судија и тужилаца (Медел) чији су представници посматрали преиспитивање одлука, објавити свој извештај, за који је, иначе, веома заинтересована ЕУ. Има наговештаја да би цео процес могао да се понови.

Одлуке ВСС и ДВТ се, паралелено са процесима који се воде пред судом у Стразбуру, налазе и на дневном реду судија Уставног суда.

– Суд је посебну пажњу посветио решавању ових жалби – каже председник Уставног суда Драгиша Слијепчевић. – Закон нас обавезује да у овим предметима држимо јавне расправе, до 16. маја, одржали смо 56 расправа од којих су 44 већ закључене, а 12 је одложено због прикупљања нових чињеница и доказа.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Судије и тужиоци: Политичари правосуђе сматрају „делом колача“, не желе поделу

5 (1) Политичари у Србији не прихватају поделу власти, већ сматрају да је правосуђе њихов …

Стразбур наложио Србији да плати одштету радницима

4.9 (17) Европски суд за људска права наложио је држави Србији да због неизвршења или …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *