Хроника

Министарство пољопривреде, легло опасних тровача Србије

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић саопштио је данас да је Министарство пољопривреде “годинама игнорисало, ућуткивало и незаконито сменило” ветеринарског инспектора који је указивао да се пилеће месо из једне кланице без одговарајуће контроле продаје грађанима.

У саопштењу, Јанковић каже да се месо без прегледа нашло у продаји и да је шеф одсека републичке ветеринарске инспекције М.Ц. открио и документовао нелегалну кланицу кроз коју је прошло хиљаде пилића без уверења о здравственом стању, без доказа о вакцинисању и без прегледа меса и органа након клања и да је месо упркос томе било у продаји.

М.Ц. је поднео кривичне пријаве против својих колега и шефова у министарству, али и прерађивача и трговаца у чијим радњама је месо завршило, навео је Јанковић.

Јанковић је истакао да је инспектор установио и незакониту наплату такси за уверења о здравственом стању животиња и открио дупле рачуне и присвајање новца у ветеринарским станицама.

Сточарима су наплаћиване таксе и до осам пута веће од прописаних, каже се у саопштењу.

Јанковић такође наводи да је М.Ц. од ресорног министарства у два наврата, 2011. године, тражио да спречи незаконит утицај на његов рад и заштити самосталност инспекцијске функције, али заштиту није добио, већ је два пута незаконито разрешен са места шефа одсека републичке ветеринарске инспекције.

Јанковић у саопштењу наводе да је незаконитост оба решења о смени оба пута утврдила жалбена комисија владе, али М.Ц. ни после више од годину дана од последње одлуке те комисије није враћен на своје радно место, иако му је у међувремену и Агенција за борбу против корупције дала статус заштићеног узбуњивача.

Заштитник грађана је затражио да М.Ц. буде враћен на претходно, или постављен на више руководеће радно место, као и да министар пољопривреде утврди одговорност унутар свог министарства, посебно у Управи за ветерину и Републичкој ветеринарској инспекцији, као и да против одговорних предузме најоштрије мере.

Јанковић наводи да је случај смењеног ветеринарског инспектора илустративан за проблеме у раду инспекцијских служби и да је о томе обавестио и ресорни одбор Скупштине и Владу Србије.

Такође истиче да је документе о том случају упутио полицији.

 

Фонет

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!