Министарство пољопривреде, легло опасних тровача Србије

0
(0)

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић саопштио је данас да је Министарство пољопривреде „годинама игнорисало, ућуткивало и незаконито сменило“ ветеринарског инспектора који је указивао да се пилеће месо из једне кланице без одговарајуће контроле продаје грађанима.

У саопштењу, Јанковић каже да се месо без прегледа нашло у продаји и да је шеф одсека републичке ветеринарске инспекције М.Ц. открио и документовао нелегалну кланицу кроз коју је прошло хиљаде пилића без уверења о здравственом стању, без доказа о вакцинисању и без прегледа меса и органа након клања и да је месо упркос томе било у продаји.

М.Ц. је поднео кривичне пријаве против својих колега и шефова у министарству, али и прерађивача и трговаца у чијим радњама је месо завршило, навео је Јанковић.

Јанковић је истакао да је инспектор установио и незакониту наплату такси за уверења о здравственом стању животиња и открио дупле рачуне и присвајање новца у ветеринарским станицама.

Сточарима су наплаћиване таксе и до осам пута веће од прописаних, каже се у саопштењу.

Јанковић такође наводи да је М.Ц. од ресорног министарства у два наврата, 2011. године, тражио да спречи незаконит утицај на његов рад и заштити самосталност инспекцијске функције, али заштиту није добио, већ је два пута незаконито разрешен са места шефа одсека републичке ветеринарске инспекције.

Јанковић у саопштењу наводе да је незаконитост оба решења о смени оба пута утврдила жалбена комисија владе, али М.Ц. ни после више од годину дана од последње одлуке те комисије није враћен на своје радно место, иако му је у међувремену и Агенција за борбу против корупције дала статус заштићеног узбуњивача.

Заштитник грађана је затражио да М.Ц. буде враћен на претходно, или постављен на више руководеће радно место, као и да министар пољопривреде утврди одговорност унутар свог министарства, посебно у Управи за ветерину и Републичкој ветеринарској инспекцији, као и да против одговорних предузме најоштрије мере.

Јанковић наводи да је случај смењеног ветеринарског инспектора илустративан за проблеме у раду инспекцијских служби и да је о томе обавестио и ресорни одбор Скупштине и Владу Србије.

Такође истиче да је документе о том случају упутио полицији.

 

Фонет

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шкотски научници: Сиротиња живи краће зато што једе јефтино црвено месо са адитивима

0 (0) ШКОТСКИ научници из Глазгова утврдили су да сиротиња по свету живи, у просеку, …

Смрт вреба и из тањира: Могу ли се грађани Србије одбранити од канцерогене хране?

0 (0) Могу ли се грађани Србије одбранити од канцерогених болести које нам долазе са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend