Тихи убица – месо из епрувете

0
(0)

У Лондону ће кроз неколико недеља бити одржана промоција првог у историји меса, створеног у лабораторији. Према речима експерата, од овог открића може да почне нова гастрономска епоха. Како обећавају ствараоци «меса из епрувете», тај ће специјалитет бити ништа мање укусан, него право месо.

Многе лабораторије у свету траже решење проблема исхране на планети. Међу истраживачима, који раде у тој сфери, налази се и холандски научник Марк Пост. Он је «саставио» бифтек од комадића мишићног ткива насталог у лабораторији. Својим открићем професор жели да демонстрира читавом свету да «месо из епрувете» није мит, већ реалност.

Има много образложења у корист те технологијњ: од смањења потрошње воде и енергије на планети све до смањења емисија метана и других гасова, који проузрокују ефекат стакленика, а да не говоримо о одустајању од узгајања и клања крупне рогате стоке. Присталице таквог прилаза су уверени, да ће став у корист заштите човекове средине јачати, јер потреба за месом, на пример, расте у вези са повећањем средње класе у Кини и другим земљама.

Међутим, без обзира на то, само мали број људи може да проба поменути бифтек од 150 грама. Производња тог новитета је коштала 250 хиљада евра. Дакле, када се говори о пуновредној производњи синтетичког меса, које би се нашло на тезгама супермаркета, и то са конкурентном ценом,– то је ствар далеке будућности.

Међутим, иначе ситуација на планети са становништвом, које стално расте, развој велеградова, а услед тога смањивање пољопривреде рано или касно ће тражити од људи да или постану вегетаријанци, или конзумирају вештачке беланчевине. Пред микрофоном је главни уредник часописа «Аграрни преглед» и листа «Сељачка Русија» Константин Лисенко.

– Ситуација је таква да ће људи морати да се навикну да добијају беланчевине из других извора, а не као сада од животиња, јер ће током 40 година – сведоче прорачуни – човечанство тражити онолико хране, колико је поједено током протеклих 8 хиљада година. Колико се повећа број становника планете, толико ће се повећати потреба за храном, прости прорачуни сведоче да човечанство на истој површини неће бити у стању да кроз 50 година обезбеди себи беланчевине животињског порекла.

Придржавајући се такве логике, научници су прво створили на основи генетског инжењеринга модифициране намирнице у циљу повећања приноса и дуже трајности, затим је била клонирана овчица Доли, затим је свет захватио талас синтетике, вештачког силикона. У вези са тиме многи научници изражавају забринутост због тога, што човечанство већ има огромне промене на генетском нивоу, које би могле да на крају крајева резултирају нестанком људи на Земљи. У томе би могло да суделује и вештачко месо, сматра генерални директор Месног савета Јединственог економског простора Арсен Гиносјан.

– Оно, што је генетски дала природа човечанству, животињске беланчевине, приступачне човечанству, чини ми се, то и мора да буде наша будућност. Наредних десетина година човечанство мора да размисли о пољопривреди.

Данас је то актуелно као никад раније, уверени су аутори истраживања, током којег се сазнало да су хрчци, које су хранили трансгенском сојом, после две генерације престали да се размножавају. Свакако, рано је преносити те резултате на људе, доћи до закључка да конзумирање мутиране хране води неплодности. Међутим, те податке је могуће пројецирати на друге животиње, што значи, да јефтина сточна храна од модифицираног биља, која је популарна у свету, може да скупо кошта човечанство. Онда ће бити истакнуто питање вештачког меса. Многе земље, а чак и читави региони неке државе већ разматрају перспективе «чисте» хране. Аустрија, Венецуела, Грчка, Пољска и Швајцарска, на пример, потпуно су слободне од генетско модифицираних производа.

Међутим, аутор «меса из епрувете» професор Марк Пост се не узрујава због забринутости у вези са вештачком храном, он, напротив сматра да ће човечанство захваљујући његовом изуму моћи да преживи – главно је, да не би изумрло пре тога…

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Месо све већи луксуз

4.7 (6) Да је храна у Србији скупа одавно је познато, а да би се …

Илић: Вучић обећавао долазак „краља меса“, а имамо најмање свиња у историји

0 (0) Председник Нове Србије Велимир Илић упозорио је данас да је сточни фонд у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *