ММФ одбио Вучића - остају пенали за пензије

ММФ одбио Вучића – остају пенали за пензије

Влада Србије није успела да у преговорима са ММФ издејствује изузетке у примени пенала за превремено пензионисање, сазнаје „Блиц“.

Наиме, тек када су измене Закона о ПИО усвојене у Парламенту, у Немањиној су постали свесни да није уведен никакав прелазни период у примени новоуведених пенала, односно трајног умањења пензија за оне који се превремено пензионишу. Зато је било говора чак и о могућем укидању пенала за превремено пензионисање.

Према старом закону, за одлазак у пензију требало је испунити само један од услова, старосни или дужину радног стажа. Од јануара је прописано трајно умањење од 0,34 одсто за сваки месец пензионисања пре навршених 65 година, максимално до 20,4 одсто.

То значи да трајно умањење пензија имају сви они који се одлуче да напусте посао или га изгубе пре законом прописане старосне границе од 65 година за мушкарце, односно 60 година и шест месеци за жене.

У Министарству рада и социјалне политике, а које је званично и било предлагач измена Закона о ПИО, признају да постоји доста случајева када су људи прихватили социјални програм и пријавили се на евиденцију НСЗ чекајући да остваре услове за одлазак у регуларну, старосну пензију.

“Покренули смо пре неколико месеци иницијативу за промену наведених делова Закона о ПИО. Припремили смо чак и пет модела који су се могли применити у зависности од ситуације у којој су се ти бивши запослени нашли”, кажу у Министарству рада И социјалне политике.

Једно од решења било је да се пензионеру када напуни 65 година укину пенали без обзира на то када је отишао у пензију.

Према другој опцији, пенали за превремено пензионисање били би укинути само за оне који су прихватили социјални програм, напустили предузеће и чекају пензију на бироу. Међутим, наши предлози нису прошли с обзиром на потребу пуне примене фискалне консолидације, објашњавају у Министарству.

Закон о ПИО би, како сазнајемо, ипак требало да се мења, и то у делу који се односи на привремена и коначна решења о пензионисању. Наиме, сваки грађанин приликом пензионисања добија привремено решење, а до коначног обрачуна се чека годинама. Још увек се, међутим, разговара да ли да се привремена решења за пензионисање потпуно укину или да се утврди моменат када ће привремено решење постати трајно.

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Србији угрожено више од 140 хиљада радних места

У Србији угрожено више од 140 хиљада радних места

Ако изостану конкретне мере за ублажавање кризе ове године у Србији би могло да се …

Проф др Комазец демонтирао Вучићеву економску превару: Опет ће украсти пензије! (видео)

Проф др Комазец демонтирао Вучићеву економску превару: Опет ће украсти пензије! (видео)

Србију чека велики пад БДП и све приче режима о томе како ћемо најбоље проћи …

Један коментар

  1. ma koga on laze oni traže smanjenje ali on konkretno ne bi dirnuo u svoje partije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *