Board Room Chart

ММФ замрзнуо 1,1 милијарду евра до избора нове владе и ребаланса

0
(0)

Међународни монетарни фонд оценио да буџет Србије за 2012.  поткопава главни стуб реформског програма

* ММФ сматра да Србија одмах после избора треба да донесе средњорочни фискални програм ради свођења дуга на одржив ниво – испод законом прописане границе од 45 процената, као што је предвиðено оквиром о фискалној одговорности

* Мисија ММФ је боравила у Србији од 2. до 9. фебруара поводом прве ревизије кредитног аранжмана од 1,1 милијарде евра и одлучила да замрзне аранжман до избора нове Владе Србије и ребаланса државног буџета

         БЕОГРАД, (ФоНет) – Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је да је пројектовани фискални дефицит Србије за ову годину за најмање један проценат бруто-друштвеног производа (БДП) већи него што то предвиђа фискални програм договорен са том институцијом 3. новембра, објавила је данас Народна банка Србије на свом сајту.

         ММФ је указао да се, на основу резултата из 2011. и новог макроекономског оквира за 2012. годину, очекује да ће фискални дефицит достићи најмање 5,25 процента БДП, у поређењу са 4,25 процента предвиђена фискалним програмом из новембра прошле године.

         ММФ је подсетио да је договорени фискални програм за ову годину предвидео фискални дефицит од четири процента БДП И издавање домаћих државних гаранција ограничено на око један проценат БДП.

         Такође је упозорио да буџет за 2012. укључује и додатно емитовање јавног дуга у износу од скоро два процента БДП.

         Буџет Србије за 2012. подразумева значајно виши дуг него што је „фискално одговорно, чиме се поткопава главни стуб реформског програма подржаног стенд-бај аранжманом, нагласио је ММФ.

         Услед тога је, како је навео ММФ, одложен завршетак прве ревизије стенд-бај аранжмана, а наставак његове ревизије ће зависити од договора о законодавним мерама које ће елиминисати додатну потрошњу и повећање дуга.

         ММФ је упозорио и на високу незапосленост у Србији – 24 одсто и оценио, да се упркос погоршању глобалног економског и финансијског окружења, поверење инвеститора у Србију углавном одржало.

         ММФ очекује да ће се инфлација која је почетком 2011. достигла највиши ниво од скоро 15 процената, приближити циљаној стопи Народне банке Србије, уз дозвољено одступање почетком 2012. године.

         ММФ сматра да Србија одмах после избора треба да донесе средњорочни фискални програм ради свођења дуга на одржив ниво – испод законом прописане границе од 45 процената, као што је предвиðено оквиром о фискалној одговорности.

         Мисија ММФ је боравила у Србији од 2. до 9. фебруара поводом прве ревизије кредитног аранжмана од 1,1 милијарде евра и одлучила да замрзне аранжман до избора нове Владе Србије и ребаланса државног буџета.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Здравковић: Економија Србије до 2025. према прогнози ММФ

5 (1) Уколико се очекивани раст оствари Србију ће према развијености претећи Гвајана, а Србија …

Јован Б. Душанић: Две деценије континуитета погрешне економске политике

5 (2) Србија после петооктобарске преврата (2000), са деценијским закашњењем у односу на друге постсоцијалистичке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend