„Мушице само увод у хорор који прети Балкану“

0
(0)

Појава великог броја инсеката проузрокована је високим температурама за ово доба године које нису забележене откад се врше мерења. У истом тренутку излегле су се чак четири генерације мушица. Предатори, птице и слепи мишеви нису успели да успоставе равнотежу, а с обзиром на то да високе дневне температуре и велика влажност не престају већ се повећавају, може се догодити да имамо праву најезду крволочних инсеката.

Наравно да овакве температуре погодују и комарцима, али на срећу, њихов циклус размножавања почиње мало касније. Третирање није почело, а не знам ни када ће јер нас из локалне самоуправе још увек нико није ангажовао – каже Миодраг Рајковић, специјалиста Ветеринарског института у Краљеву.

Мушице у Краљеву су се појавиле у вечерњим сатима јер тада има довољно влаге, температура им одговара, а ми их видимо захваљујући томе што смо превише осветљени. Зато су се поред светиљки видели огромни ројеви.

– Догодило се то да су се одједном излегле три-четири генерације, а предатори нису могли да реагују, односно, нису их појели. И даље стојим иза тврдње да је најбољи регулатор овакве појаве природа – говори Миодраг Рајковић.

Рајковић каже да је дао предлог да се хемијски не третирају мушице јер су већ запоселе градско језгро, што је могло да остави последице по грађане. Он каже да је његов савет Кризном штабу био да се мушице не дирају, већ да буду пуштене и да се искључе улична светла јер би тако, на пример, учинили Американци. Међутим, тај део с искључењем није прихваћен, али су мушице остављене.

Уколико се овакве ситуације буду чешће понављале, онда ће хемијска средства ипак морати да буду употребљена. Ветеринарски институт из Краљева је једна од четири референтне установе у Србији за заразне болести. Како сазнају новинари, њихов тим може да буде мобилан за свега сат времена у било које доба.

Тешко је одредити

С обзиром на то да постоје хиљаде врста мушица и њихових подврста, тешко је било утврдити за кратко време која је врста она из Краљева у време најезде. Оно што је било најбитније јесте да је она безопасна по човека.

 

24сата

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Краљево први град који је рекао „не” малим електранама

0 (0) КРАЉЕВО – Градска власт у Краљеву одлучила је да више не издаје грађевинске дозволе …

Руси подмлађују опустело српско село

0 (0) Краљево – После путовања разрованим и блатњавим путем, дугим десетак километара, од Ибарске магистрале …

6 Коментара

  1. прво Блиски Исток па Балкан и Европа то је редолед и чему толика пометња и патинка.

  2. RT @srbijadanas: "Мушице само увод у хорор који прети Балкану" – http://t.co/Ujj2APrwur #Srbija http://t.co/y9O0iLRHff

  3. До сада смо знали за мушице у глави

    и могли смо до две муве да ударцем једним.

    На помолу биће да је, канда, један прави

    егзодус над пркосним и изванредним.

  4. RT @srbijadanas: "Мушице само увод у хорор који прети Балкану" – http://t.co/Ujj2APrwur #Srbija http://t.co/y9O0iLRHff

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend