Светске владе користе Фајерфокс за шпијунирање корисника?!

0
(0)

Бројне владе широм света шпијунирају своје кориснике користећи софтвер који је прикривен као популарни браузер Фајрфокс и који је опасан јер може преузети контролу над било којим оперативним системом, а не може га открити ни један од најпопуларнијих антивирус програма.

Шпијунски софтвер Фингфишер развила је компанија Гама Интернешнал за легално праћање криминалаца на интернету, али истраживачи са Института у Торонту упозоравају да га бројне владе користе за илегално праћење дисидената и бораца за људска права.

Финфишерови сервери пронађени су у 36 земаља- на овој листи налази се између осталог и Србија, Хрватска, Мађарска и Аустрија.

На Би-Би-Си-ју кажу да су још пре две године пронашли докуманта која доказују да се Фингфинишером користила и влада у Египту која га је користила за приступ мејловима и снимању разговора путем Скајпа. Из Гама Интернешнал демантовали су ове информације.

С обзиром да се овај софтвер скрива као Фајрфокс, из Мозиле су прозвали компанију Гама за злоупотребу и затражили да прекине да користи име њиховог броузера за варање корисника и инсталацију шпијунског софтвера.

Финфишер се без знања корисника може инсталирати на њихов компјутер, снимати екране, бежити шта корисници пишу на рачунарима и на тај начин прати комуникацију путем друштвених мрежа и мејлова, а чак може преузети контролу над камером и микрофоном рачунара и на тај начин пратити све активности корисника.

Развијена је и мобилна верзија овог софтвера тако да се путем њега може пратити и сва конверзација путем мобилних телефона.

 

прессонлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend