Нишки хотели на распродаји

0
(0)

НИШ – Амерички бизнисмен Срба Илић, рођени Нишлија, чија је фирма „Униворлд“ 2003. купила овдашњи „Србија-турист“, наставља са распродајом хотела овог, својевремено једног од најуспешнијих угоститељско-туристичких предузећа у овом делу Србије.

После стављања на добош, крајем прошле године, хотела „Амбасадор“, као и хотела „Озрен“ у Нишкој Бањи и мотела „Наис“ (са 10 хектара земљишта) поред ауто-пута Београд – Ниш, сада су на продају понуђени и хотели „Парк“ у центру Ниша и „Партизан“ такође у Нишкој Бањи.

„Амбасадор“, „Наис“ и „Парк“ су већ више од годину дана закатанчени, због чега је Ниш чак и у време највећих и најзначајнијих манифестација, које доводе на хиљаде туриста, био лишен за неколико стотина кревета. Капацитети „Озрена“ и „Партизана“ издавани су у закуп Институту Нишка Бања.

До сада ни један од поменутих објеката није променио газду, а да ли ће и када, још је неизвесно. Према огласима агенција за некретнине овлашћених за њихову продају, укупна вредност је процењена на преко 10 милиона евра. У међувремену, хотел „Амбасадор“ са својих 13 спратова и један од заштитних знакова града на Нишави све више пропада. Ова, једна од највиших грађевина, углавном служи за оријентир онима који први пут долазе у град и треба да стигну у центар.

Газда Срба је у међувремену само реновирао бивши хотел „Ниш“ у центру града, такође у саставу „Србија-туриста“, који сада носи име „Гранд“ и има четири звездице. Поред ресторана, две велелепно опремљене сале и других садржаја, тренутно су у функцији само 42 од укупно 120 соба.

ДРЖАВА УЗЕЛА ПА ВРАТИЛА

ПОДСЕЋАЊА ради, Илићев „Униворлд“ је августа 2003. на јавном тендеру, као једини понуђач, 70 одсто акција „Србија-туриста“ купио за 1,1 милион долара. Био је обавезан да у наредне три године инвестира девет милиона долара, те да за социјални програм обезбеди 150.000 америчких новчаница.

Три године касније Агенција за приватизацију је „због неизмирених уговорних обавеза“ поништила приватизацију. Илић покреће спор пред Међународном арбитражом у Паризу који је добио. Након тога му је држава вратила „Србија-турист“, који је поново преузео 1. априла 2012.

 

Д. СТОЈАНОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић забранио војну параду у Нишу заказану на годишњицу почетка НАТО бомбардовања

0 (0) Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија у Нишу 24. марта …

Ниш: Пакетићи за сиромашну децу разграбљени међу запосленима Градске куће!

0 (0) Београдски глас – Пример колико поједини људи из власти могу морално ниско да …

2 Коментара

  1. А ДОШО ТИ ЈЕ ЦРНИ ДАН ВУЧИЋУ ИМА НАРОД ТЕБЕ ДА КРЕШЕ,ЈЕБО САМ ТИ МИЛОСНУ МАЈКУ ИЗДАЈНИЧКУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend