Њујорк: Побуна народа против „епископа“ Иринеја Добријевића и ЊЕГОВОГ ЛОПОВЛУКА!

0
(0)

Послије неђељне литургије, протојереј Јаковљевић прочитао верницима проглас у којем их обавјештава да се парохија ”тешка срца” одлучила да упути ову молбу патријарху након прошлонеђељне суспензије парохијског Повјереништва од стране Источно-америчког епископа Иринеја 

Превирања око обнове изгорјеле Цркве Светог Саве у Њујорку, о којима смо писали прошле седмице, посљедњих дана су прерасла у отворен сукоб. Парохијско Повјереништво тражи од патријарха Иринеја да он лично узме парохију под старатељство и заштиту.

Дванаестог маја, послије неђељне литургије, протојереј Живојин Јаковљевић је прочитао проглас у којем обавјештава заједницу да се парохија ”тешка срца” одлучила да упути ову молбу патријарху Српске православне цркве након прошлонеђељне суспензије парохијског Повјереништва од стране Источно-америчког епископа Иринеја. Четрнаестог маја, у уторак, саопштење је послато парохијанима и путем имејла.

У прогласу се као основни разлог спора наводи одбијање руководиоца обновом цркве, архитекте Дона Живковића, да Повјереништву достави документацију која оправдава трошкове и потраживања.

ТРАЖИО ПОДРШKУ ПАТРИЈАРХА Протојереј Живојин Јаковљевић

”Владика је послао суспензију,” рекао је свештеник Јаковљевић,

”након што је Повереништво открило неправилности и одбило да плати рачуне од неколико стотина хиљада долара.”

Послије учесталих и неуспјелих покушаја Повјереништва да дође до поменуте документације директним обраћањем Живковићу, захтјев је послао и правни заступник парохије, адвокатска фирма Фрид Френк из Њујорка.

Умјесто Живковићевог одговора, 2. маја је стигла одлука епископа Иринеја да суспендује Повјереништво и наредба да се рад на обнови цркве препусти контроли Епархије Источно-америчке, а приступ банковним рачунима пренесе са парохије на финансијског секретара Епархије, да би овај исплаћивао извођача радова.

”Владика је послао суспензију,” речено је у прогласу, ”након што је Повереништво открило неправилности и одбило да плати рачуне од неколико стотина хиљада долара.”

ПОВЕРЕНИШТВО СМЕЊЕНО ЗБОГ ИЗВОЂАЧА РАДОВА Владика Иринеј

Извођач радова критикује јер ”није у стању да добије своје осигурање, постави кров и обавеже се временским роком до ког ће кров поставити, а за шта је наводно потребно само четири недеље.” Живковићу и Грађевинском одбору, који он предводи, се такође пребацује што су ”разноразним изговорима одлагали постављање крова”. Епископ Иринеј је, међутим, током васкршњег богослужења најавио да ће радови на кровној конструкцији почети до 15. маја.

Ради се о привременој кровној структури која би омогућила да се унутар зидова цркве понекад одржава богослужење, али и да се врше други радови.

Овакав потез епископа је приморао Повјереништво у стање својеврсне побуне и у тражење спаса на самом врху црквене јерархије, код патријарха Иринеја, који од 9. маја засиједа Светим архијерејским сабором Српске православне цркве. Засиједању Сабора присуствује и епископ Иринеј.

Повјереништво је епископов указ о суспензији у којем ”категорично оспорило” као неоснован. У молби Светом Синоду и Патријарху Српске православне цркве, Повјереништво је, како се каже у Јаковљевићевом обраћању, између осталог и позвало црквене старјешине да сачувају ”материјално добро њујоршке парохије од отуђивања”.

ЗГАРИШТЕ ОПОМИЊЕ: Обнова цркве Светог Саве још није почела, а кад ће, не зна се

Извори блиски Повјереништву стрепе да епископ, након што је смијенио Повјереништво, у наредним данима не разријеши и “непослушног” протојереја Јаковљевића

Треба напоменути да је ово друго по реду Повјереништво које је епископ Иринеј поставио да се стара о парохији, у августу 2017., а и да је оно прво поднијело оставку такође наводећи као разлог сукоб интереса везаних за архитекту Живковића. Наиме, Живковић је постављен као волонтерски руководилац пројектом обнове, да би затим унајмио под уговор своју архитектонску фирму као извођача.

Иако је епископова одлука од 2. маја званично описана као суспензија, више нема сумње да се ради о покушају смјене Повјереништва. Из извора блиских Повјереништву сазнајемо да су у међувремену бар двије епископове замјене за суспендоване чланове Повјереништва одбиле именовања.

Упитан да прокоментарише насталу ситуацију, уред Епархије није био у могућности да изнесе свој став, с обзиром на епископово тренутно одсуство поводом учешћа на засједању Сабора.

Из Живковићеве фирме није одговорено на наш упит до тренутка објављивања овог извјештаја.

Врх Српске православне цркве, као што је напоменуто, тренутно засиједа, па су нове одлуке везане за ситуацију у њујоршкој парохији и њену изгорјелу цркву, у којој је богослужио и сам владика Николај Велимировић, могуће у врло кратком временском року. Извори блиски Повјереништву стрепе од могуће одлуке да епископ, након што је смијенио Повјереништво, у наредним данима не разријеши и “непослушног” протојереја Јаковљевића.

Пише: Владан Ивковић

Српски тајмс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ер Србији из српског буџета уплаћено сто милиона евра

1 (1) Држава је Ер Србији, уплатила сто милона евра помоћи. Ово је урађено кроз …

Напредњачки картел је одлучио да од уништене привреде и потпуно осиромашеног народа отме и последњу пару

5 (6) Пљачка буџета свих нивоа власти се отргла контроли. Прошле године је нестало око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend