fbpx

Нуклеарни физичар разрешен функције, постављена Маја Гојковић

0
(0)

Одлука о постављању Маје Гојковић на место председнице Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије донета је на последњој седници владе којом је председавао бивши премијер Александар Вучић. Два претходника Маје Гојковић била су нуклеарни физичари… Зашто је сада на то место села једна правница?

Маја Гојковић убудуће ће, осим о реду у парламенту, бринути и о нуклеарној сигурности Србије. Одлуком Владе Србије с места председника Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења разрешен је нуклеарни физичар др Владимир Удовичић, чије референце, између осталог, звуче овако: дипломирао, магистрирао и докторирао на Физичком факултету, на теми „Приноси нуклеарних реакција лаких јона у плазми импулсних електричних пражњења“, научни сарадник Института за физику, са више од 100 објављених научних радова.

На место председника УО Агенције Удовичић је постављен у мају 2013, што значи да му петогодишњи мандат још није истекао.

Н1: Због чега сте пре времена разрешени с ове функције?

Др Владимир Удовичић: Па… ја сам и даље остао у том тиму, ја сам исто члан УО, само је дошло до промене на месту председника.

Н1: А јесу Вама дали образложење зашто сте разрешени?

Др Владимир Удовичић: Ми смо обавили неке… да кажемо… договоре и одлука је била… да се тај тим формира.

Пре Удовичића, Управним одбором Агенције управљао је професор доктор Иштван Бикит, и то као први председник тог одбора.

„Ја сам живео у заблуди да ако тамо доведем све стручњаке и докторе науке, да ће то све јако лепо да функционише. Међутим, показало се да без јаке политичке подршке то јако тешко иде. То је период у ком сам научио да стручњаци нису довољни да једна институција добро функционише“, рекао је за Н1 Иштван Бикит, професор нуклеарне физике.

Референце овог стручњака гласе овако: докторирао на Природно-математичком факултету (ПМФ), предаје нуклеарну физику, бави се научним истраживањима нуклеарне структуре и ретких нуклеарних процеса, развојем и применама нуклеарне спектроскопије и радиоекологијом. Објавио је више од 300 научних радова, био је директор Института за физику, продекан и декан ПМФ-а у Новом Саду.

А овако изгледају референце нове председнице УО Агенције. Маја Гојковић: дипломирала на Правном факултету у Новом Саду, каријеру адвоката започела у канцеларији свог оца, поседује богато парламентарно искуство у свим сазивима државног парламента од 1992. године. Била је прва жена градоначелник у историји Новог Сада, а сада је председница Скупштине Србије и чланица Председништва Српске напредне странке.

Нову јавну функцију, другу по реду, Маја Гојковић може да обавља само уз сагласност Агенције за борбу против корупције коју је тражила 5. јуна. Очито без, по закону неопходног, одобрења административног одбора, који је позитивно мишљење дао три дана касније. То, кажу у Транспарентности Србија, говори да је одлука вероватно донета у журби, док још старој Влади мандат није истекао.

„Оно што прво пада на памет, имајући у виду лоша искуства из прошлости, јесте да је то нека врста финансисјке награде, чему се често прибегава зато што су плате носилаца високих државних функција држане на демагошки ниском нивоу“, објашњава новонасталу ситуацију Немања Ненадић из Транспарентност Србија.

Парадоксално, одлуком главног одбора СНС-а из 2014. године донета је одлука да функционери те странке не могу да имају више од једне плаћене функције. У супротном, биће искључени из странке.

Маја Николић, Н1

фото: Профимедиа, Марина Лопичић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТРАМП УПОЗОРИО АМЕРИКАНЦЕ: Хилари Клинтон је полудела!

5 (8) ДОНАЛД Трамп је одреаговао на тврдњу-оптужбу Хилари Клинтон да су неки учесници нове …

Србија: Отворен Сајам свињарства, али без – свиња

1 (1) ПОКРАЈИНСКИ секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је данас, …

11 Коментара

 1. Дошло доба лудака

  Што си већи антистручњак, а уз то још и са здравственим манама, као рецимо, разни психолошки, сексолошки и други проблеми разне врсте, али да знаш да климаш главом као магарац, то више напредујеш.

  Не може дефектна (да не кажем дегенерична) Влада да подржава више високостручне људе ни на једној функцији, јер, брате, неће да буду магарци.

 2. Ma kakav prof. dr nuklearne fizike, Maji je dovoljno dva-tri puta da trepne i automatski izmeri koliko smo ozračeni.
  Gledao sam je u Iranu kako uvežbava kod njihovih reaktora.
  I sad ćete mene da krivite da se tu nekom rugam, a to što smo svi mi izloženi na milost i nemilost tamo nekog radioaktivnog talasa, a ova će samo da trepće ko svraka na jugovinu.
  Da li je to ona nuklearnu fiziku možda učila u Rimskom, Porodičnom, Krivičnom, ili nekom drugom pravu, ako se uopšte i seća šta je to studirala.
  Ili je sposobnosti stekla kao gradonačelnik N.Sada.
  Čujem da je odatle prate neke finansijske afere.
  Možda se tako uvežbala za sve i svašta.
  A možda je nervoza i odatle prati?

 3. Nanjušili su neku veću nebranjenu lovu, a tako nešto oni nikad ne propuštaju. Ko zna kakvu. Vreme će pokazati. Mislim da se mi njih nećemo ratosiljati bez oružja.

  • Valjda su nas zato i razoružali.Ljudi kupuju praćke i vazdušne puške da se brane od bolesnih i zaraženih pasa lutalica, a oni i mafija i dalje nose duge cevi, a malo, malo, plaše nas tim šiptarima.
   Da ih čekamo sa praćkama?

   • Pa znaš šta, postoje i ilegalni kanali trgovine oružjem. Ako nisi previše izbirljiv naći ćeš već nešto što ti odgovara. Kako stvari stoje čini mi se da naročito žene moraju da požure sa nabavkama, jer njima prvima preti istrebljenje.

 4. Maja pokazuje iz dana u dan da opasno zrači te je tako stekla i kvalifikaciu da postane prva među jednakima opitanju jonizacije i nuklearnoh zračenja. To njeno zračenje izaziva glavobolje građana podugo.A tek sada kada bude mogla da upravlja time zaboleće nas i stomak.Kod nas sve tako ide. Na vlast dolaze razni punoglavci sa kupljenim diplomama, keramičari i vazduhoplohovi. I eto i sada gospa Maja podtade nešto a koja i ne zna šta je to nuklearna fizika, jer je njeno zanimanje pravljenje spletki, uvreda, cinizma i laži.

 5. DOBRO JE. SADA OCEKUJEM DA POSTANU I PILOTI ( maja, zorana i ostali) PA DA USPESNO VOZE PUTNIKE PO NEBU.ONI MOGU SVE.

  • Valjalo bi je ubediti da zna da pilotira helikopterom, pa da kao predsednik Skupštine potrpa komplet Vladu sa sve predsednikom i razveze ih odakle su i došli.
   Gde bi nam bio kraj?

 6. To samo moze u zemlji ludaka kakva je Srbija !

 7. Suverena Anonimka

  Ово је заиста невероватно !

 8. Nije to problem. Očas ona može da dobije diplomu atomskog fizičara znamo kako to ide. Ima primer kod savetnika g. Precednika on iz ličnog iskustva moće da joj pomogne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *