fbpx
Насловна / Србија / Економија / Одокативни Вучићев план за сечу пензија, што говори да плана уопште немају већ се фрљају бројкама!
Одокативни Вучићев план за сечу пензија, што говори да плана уопште немају већ се фрљају бројкама! 1

Одокативни Вучићев план за сечу пензија, што говори да плана уопште немају већ се фрљају бројкама!

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић рекао је да ће најављено смањење плата и пензија омогућити половину планираних уштеда од најављених 700 милиона евра, али да није јасно како ће се уштедети друга половина тих средстава.

„Основни циљ да се уштеди 700 милиона евра је добро постављен али није најјасније како ће се то постићи“, рекао је Арсић агенцији Бета.

Он је казао да нису познати детаљи уштеда осим дела о платама који је прецизно наведен.

„За пензије није баш најпрецизније, треба сачекати прецизнији план“, навео је Арсић и додао да премијер Александар Вучић није изашао са јасним планом за пензије јер вероватно постоји могућност његове промене.

Он је казао да су само наговештене друге уштеде, да нису планирана знатна смањења броја запослених у јавном сектору и да је ту потребан оперативнији план.

„Питање је да ли ће отпуштања у јавном сектору уопште бити“, казао је Арсић.

Он је навео да није јасно како ће средства од јавних предузећа бити третирана јер то нису уштеде него додатни приходи.

„Нека комплетнија оцена моћи ће да се да када се изађе званично са прецизним бројевима“, рекао је Арсић.

Он је навео да су сви предлози мера штедње подразумевали смањење субвенција али нису прецизиране уштеде.

„То је нешто на шта су сви предлози рачунали али није речено на чему ће да се уштеди“, казао је Арсић наводећи пример Сартида за који је рекао да је један од највећих корисника субвенција.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мисија ММФ почетком маја у БГ, разговори и о платама и пензијама 10

Мисија ММФ почетком маја у БГ, разговори и о платама и пензијама

Београд — Нова мисија ММФ-а долази почетком маја у Београд и остаће две недеље, најавио …

Уставни суд још ћути о умањеним пензијама 11

Уставни суд још ћути о умањеним пензијама

Удружење синдиката пензионера Србије поднеће кривичну пријаву против судија Уставног суда Србије, јер ни после …

13 Коментара

  1. Наравно да Вучић нема прави план. Хтео би, према оном што је синоћ изнео на РТС, да пре свега задржи верне гласаче своје странке – СНС, па предлаже да све плате и пензије до 25.000 динара изузме из мера штедње. То чини, ако се не варам, више од 60 одсто пензионера. То је лепа бројка гласача које би Вучић хтео да обрадује без кресња пензија. Они који примају више, нарочито, изнад 60.000 динара платиће највише, како је рекао. Њих је много мање. То су углавном интелекруалци, професори факултета, познати лекари… сега њих неколико десетина хиљада у односу на оних неколико стотина хиљада. То и онако нису симпатизери преобучених радикала, па ће по њима ударити најжешће!!! Плате у јавном сектору Влада може да плаћа колико хоће и може, јер им је послодавац. Дирање у пензије је међутим дирање у стечена права. Ако стварно умање пензије степенасто. тј. прогесивном стопом – мислим да ће посла имати и Уставни суд, јер ће се нарушити правичност да они који су радили дуже и више улагали у ПИО фонд сада двоструко кажњавају. Линеарно смањење пензија је једино исправно. И по том систему они који зарађују више више ће дати за стабилизацију буџета. Ако би се ишло на линеарно смањење пензија за 10 одсто, они са пензијом од 20.000 динара дали би 2.000, а они са 60.000 – три пута више, 6.000 динара. Заштита сиромашних грађана, пензионера и других, не врши се тумбањем стечених права, већ увођењем социјалних карата за разне комуналне и друге попусте и бенефиције најсиромашнијим. О томе је Кори Удовички нешто говорила, али је Вучићу очигледно важније да сачува гласаче напредњака, од праксе коју примењују све уређене државе.

  2. Наравно да Вучић нема прави план. Хтео би, према оном што је синоћ изнео на РТС, да пре свега задржи верне гласаче своје странке – СНС, па предлаже да све плате и пензије до 25.000 динара изузме из мера штедње. То чини, ако се не варам, више од 60 одсто пензионера. То је лепа бројка гласача које би Вучић хтео да обрадује без кресња пензија. Они који примају више, нарочито, изнад 60.000 динара платиће највише, како је рекао. Њих је много мање. То су углавном интелекруалци, професори факултета, познати лекари… сега њих неколико десетина хиљада у односу на оних неколико стотина хиљада. То и онако нису симпатизери преобучених радикала, па ће по њима ударити најжешће!!! Плате у јавном сектору Влада може да плаћа колико хоће и може, јер им је послодавац. Дирање у пензије је међутим дирање у стечена права. Ако стварно умање пензије степенасто. тј. прогесивном стопом – мислим да ће посла имати и Уставни суд, јер ће се нарушити правичност да они који су радили дуже и више улагали у ПИО фонд сада двоструко кажњавају. Линеарно смањење пензија је једино исправно. И по том систему они који зарађују више више ће дати за стабилизацију буџета. Ако би се ишло на линеарно смањење пензија за 10 одсто, они са пензијом од 20.000 динара дали би 2.000, а они са 60.000 – три пута више, 6.000 динара. Заштита сиромашних грађана, пензионера и других, не врши се тумбањем стечених права, већ увођењем социјалних карата за разне комуналне и друге попусте и бенефиције најсиромашнијим. О томе је Кори Удовички нешто говорила, али је Вучићу очигледно важније да сачува гласаче напредњака, од праксе коју примењују све уређене државе.

  3. Наравно да Вучић нема прави план. Хтео би, према оном што је синоћ изнео на РТС, да пре свега задржи верне гласаче своје странке – СНС, па предлаже да све плате и пензије до 25.000 динара изузме из мера штедње. То чини, ако се не варам, више од 60 одсто пензионера. То је лепа бројка гласача које би Вучић хтео да обрадује без кресња пензија. Они који примају више, нарочито, изнад 60.000 динара платиће највише, како је рекао. Њих је много мање. То су углавном интелекруалци, професори факултета, познати лекари… сега њих неколико десетина хиљада у односу на оних неколико стотина хиљада. То и онако нису симпатизери преобучених радикала, па ће по њима ударити најжешће!!! Плате у јавном сектору Влада може да плаћа колико хоће и може, јер им је послодавац. Дирање у пензије је међутим дирање у стечена права. Ако стварно умање пензије степенасто. тј. прогесивном стопом – мислим да ће посла имати и Уставни суд, јер ће се нарушити правичност да они који су радили дуже и више улагали у ПИО фонд сада двоструко кажњавају. Линеарно смањење пензија је једино исправно. И по том систему они који зарађују више више ће дати за стабилизацију буџета. Ако би се ишло на линеарно смањење пензија за 10 одсто, они са пензијом од 20.000 динара дали би 2.000, а они са 60.000 – три пута више, 6.000 динара. Заштита сиромашних грађана, пензионера и других, не врши се тумбањем стечених права, већ увођењем социјалних карата за разне комуналне и друге попусте и бенефиције најсиромашнијим. О томе је Кори Удовички нешто говорила, али је Вучићу очигледно важније да сачува гласаче напредњака, од праксе коју примењују све уређене државе.

  4. Наравно да Вучић нема прави план. Хтео би, према оном што је синоћ изнео на РТС, да пре свега задржи верне гласаче своје странке – СНС, па предлаже да све плате и пензије до 25.000 динара изузме из мера штедње. То чини, ако се не варам, више од 60 одсто пензионера. То је лепа бројка гласача које би Вучић хтео да обрадује без кресња пензија. Они који примају више, нарочито, изнад 60.000 динара платиће највише, како је рекао. Њих је много мање. То су углавном интелекруалци, професори факултета, познати лекари… сега њих неколико десетина хиљада у односу на оних неколико стотина хиљада. То и онако нису симпатизери преобучених радикала, па ће по њима ударити најжешће!!! Плате у јавном сектору Влада може да плаћа колико хоће и може, јер им је послодавац. Дирање у пензије је међутим дирање у стечена права. Ако стварно умање пензије степенасто. тј. прогесивном стопом – мислим да ће посла имати и Уставни суд, јер ће се нарушити правичност да они који су радили дуже и више улагали у ПИО фонд сада двоструко кажњавају. Линеарно смањење пензија је једино исправно. И по том систему они који зарађују више више ће дати за стабилизацију буџета. Ако би се ишло на линеарно смањење пензија за 10 одсто, они са пензијом од 20.000 динара дали би 2.000, а они са 60.000 – три пута више, 6.000 динара. Заштита сиромашних грађана, пензионера и других, не врши се тумбањем стечених права, већ увођењем социјалних карата за разне комуналне и друге попусте и бенефиције најсиромашнијим. О томе је Кори Удовички нешто говорила, али је Вучићу очигледно важније да сачува гласаче напредњака, од праксе коју примењују све уређене државе.

  5. А ДОШО ТИ ЈЕ ЦРНИ ДАН ВУЧИЋУ ИМА НАРОД ТЕБЕ ДА КРЕШЕ,ЈЕБО САМ ТИ МИЛОСНУ МАЈКУ ИЗДАЈНИЧКУ.

  6. Поновиће се исто што и у земљама ЕУ које су увеле стриктну штедњу; мање плате и пензије – мања потрошња, значи пад индустрије и услуга.Остаје извоз, али ми немамо шта да понудимо осим тих нових инвестиција (ФИАТ, Дрекселмајер …) а ту је запослено не више од десетак хиљада радника.Оне су добрим делом део проблема, јер је свако радно место (углавном НК, значи нискоакумулативно) од државе плаћено око 10.000 евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *