Насловна / Србија / Хроника / Одржано припремно рочиште у случају Андреја Вучића и „Асомакума“
Beograd, 13. maja 2015.- Andrej Vucic (na slici) ispred sudnice. U Privrednom sudu u Beogradu danas se nastavlja sudjenje po tuzbi Andreja Vucica, brata premijera Srbije, povodom nelegalnog osnivanja "fantomske" firme Asomakum. FOTO TANJUG/ MARKO DJOKOVIC/ nr

Одржано припремно рочиште у случају Андреја Вучића и „Асомакума“

Пред Вишим судом у Београду одржано је припремно рочиште у процесу против 18 оптужених за прање новца фалсификованим личним исправама Андреја Вучића и других фиктивних власника фантомских фирми.

На рочишту су стране у поступку изнеле своје предлоге за извођење доказа, о којима ће се суткиња Весна Божовић Милошевић накнадно изјаснити, казао је за БИРН адвокат Владимир Kезић који у овом процесу заступа окривљеног Младена Аковића.

„Одржано је припремно рочиште и све је урађено у складу са законом. Судија није имала времена да одлучује на рочишту о свим предлозима, тако да ће о томе накнадно одлучити. Било је немогуће да одлучи о свим тим предлозима данас“, казао је Kезић, а преноси јавно.рс.

Следеће рочиште заказано је за 9. мај.

Прво припремно рочиште, на којем свака странка објашњава каквим доказима располаже и износи процене о томе колико ће времена бити потребно за њихово извођење, било је заказано за децембар 2017. године.

Припремна рочишта била су одлагана пет пута.

Оптужница која је потврђена још у мају 2017. године терети окривљене за кривична дела преваре, прања новца и злоупотребу положаја одговорног лица.

У оптужници се описује низ трансакција из 2010. године између фантомских фирми, наводно основаних ради прања новца и извлачења средстава из буџета, и 10 предузећа која стварно послују на тржишту.

Петорица оптужених терете се за кривично дело прање новца, а на терет им се ставља и кривично дело превара, јер су, како се наводи, Драгослав Јоксимовић, Немања Перић и Александар Јовић основали поменута фантомска предузећа на основу фалсификованих личних карата.

Међу њима је и „Асомакум“, који је основан на име наводног фиктивног власника Андреја Вучића, брата Александра Вучића, који је те 2010. био заменик председника Српске напредне странке.

У великој полицијској акцији 10. априла 2015. ухапшена је група осумњичених да су крађом идентитета основали седам фантомских фирми, међу којима је и „Асомакум“, регистрована на фалсификовану личну карту брата премијера Србије.

Јавно.рс

Актуелно

Влада Србије власник авиона који је претходно припадао купцу Галенике – компанији ЕМС из Бразила

Годину дана после приватизације Галенике, авио-служба Владе Србије постала је власник авиона, који је претходно …

Неша Роминг не сме у роминг

У Америци почиње поступак против кинеске компаније „Хјуавеи“, којим ће бити обухваћене и поједине српске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *