Одузета дедовина вреди 40 милијарди евра

0
(0)

Београд – Најбезолнији начин за Србију да реши питање одузете имовине јесте натурална реституција, а она би, како је изјавио директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић, могла бити завршена до краја идуће године. По његовим речима, одузета имовина вреди 40 милијарди евра, а Србија толики новац нема па је натурална реституција и обештећење које ће трајати неколико година оно што може решити проблем настао пре неколико деценија.

И до сада је држава тамо где је то било могуће ишла на натуралну реституцију. Агенцији за реституцију око 2.600 захтева поднели су страни држављани, углавном српског порекла, најчешће из Аустрије, Немачке, Хрватске, Мађарске, Бугарске, САД и Израела, и решени су захтеви који су усклађени с интересима наше државе и не траже додатна средства.

Тако је Агенција за реституцију, по Секулићевим речима, до сада грађанима САД вратила 73 пословна простора укупне површине од око 4.000 квадратних метара, 12 станова, шест зграда, око 30.000 квадратних метара неизграђеног градског грађевинског земљишта и 28 хектара пољопривредног. Држављанима Израела враћени су 20 пословних простора, два стана, две зграде, 1.248 квадратних метара неизграђеног грађевинског земљишта и 508 хектара пољопривредног. Грађанима Аустрије враћени су осам пословних простора, стан од 124 квадрата, 452 квадратна метра неизграђеног градског грађевинског земљишта и 130 хектара пољопривредног.

Држављани Немачке добили су назад 15 пословних простора, два стана, једну зграду и 26 хектара пољопривредног земљишта, док су држављани Француске добили 20 пословних простора, пет зграда, 6.500 квадратних метара неизграђеног грађевинског земљишта и око шест хектара пољопривредног.

Нашим држављанима су, на основу 55 одсто решених захтева, враћени 3.892 пословна простора, 691 стан и 741 зграда. Челник Агнције сматра да ће натурална реституција бити завршена до краја идуће године, осим пољопривредног земљишта, додајући да ће следећа фаза обештећења трајати наредних пет до седам година, када би цео поступак реститу-

ције требало да се оконча. Старим власницима, по његовим проценама, биће могуће исплатити од 10 до 15 одсто од вредности одузете имовине, а обештећење по закону може износити две милијарде евра.

„Законом је предвиђено да обештећење почне од 2018. године. До тог тренутка треба да проценимо целокупну имовину која не може бити враћена у натури“, рекао је Секулић.

„Обештећење по закону може износити две милијарде евра и то је реалност, другачије је немогуће. Вредност одузете имовине је већа од 40 милијарди евра, а Србија нема капацитете да у потпуности обештети грађане.“

Д. Вујошевић, Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ово није РЕСТИТУЦИЈА ово је наставак бољшевичке пљачке и отимачине!

0 (0) Буџетом за ову годину предвиђене су две милијарде динара за обештећење власника или …

СТАРИ ВЛАСНИЦИ ТРАЖЕ СВОЈЕ КУЋЕ: Цеца, Вук и Ружица остају на улици!

0 (0) Потомци некадашњих власника потражују објекте одузете после Другог светског рата, које између осталих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend